Politiikka
22.11.2017 12:56 ・ Päivitetty: 22.11.2017 12:56
SDP:n Tytti Tuppurainen: ”Jääminen peränpitäjäksi tai ulkokehälle ei käy, sillä päätökset vaikuttavat meihin joka tapauksessa”
”Me käytämme valinnanvaraamme parhaiten hakemalla EY:n jäsenyyttä”. Arvoisa puhemies, näin totesi presidentti Mauno Koivisto valtiopäivien avajaisissa 1992 sinetöiden maamme siirtymisen osaksi läntistä yhteistyötä. Tuolloin vietettiin Suomen 75-vuotisjuhlaa. Nyt, neljännesvuosisata myöhemmin, on itsenäisyytemme satavuotisjuhla, ja Suomella jälleen valintojen aika.”
Eduskunnassa käydään tänään keskustelua pääministerin ilmoituksesta ajankohtaisista EU-asioissa. Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheen piti kansanedustaja Tytti Tuppurainen.
Mitään suojavyöhykettä ei meille siunaannu.
Tuppurainen huomioi puheessaan, että vielä joku aika sitten näytti siltä, että eurooppalainen yhteistyö ajautuu umpikujaan.
”Lopunajan odotus oli ennenaikainen. Saksan vaikeat hallitusneuvottelut luovat nyt epävarmuutta, minkä yli on päästävä. Vakaa Saksa on Euroopalle välttämätön. Kaiken kaikkiaan näyttää kuitenkin siltä, että Euroopan yhteistyö tiivistyy, ja Suomen on syytä olla siinä mukana.”
Tuppuraisen mukaan Suomi ei voi katsella sivusta eurooppalaista yhteistyötä.
”On etujemme mukaista vaikuttaa vahvasti kehitykseen. Jääminen peränpitäjäksi tai ulkokehälle ei käy, sillä päätökset vaikuttavat meihin joka tapauksessa. Mitään suojavyöhykettä ei meille siunaannu. Parhaiten käytämme valinnanvaraamme hakeutumalla aktiivisesti eturiviin.”
EU-kansalaisten täytyy kokea, että he pääsevät osalliseksi kasvuun.
Ajankohtaisista asioista sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä haluaa nostaa ennen kaikkea kaksi: EU:n sosiaalisen ulottuvuuden sekä EMU:n kehittämisen. Nämä kaksi kytkeytyvät Tuppuraisen mukaan vahvasti yhteen.
”Sosiaalisessa ulottuvuudessa on edettävä ripeästi. EU ei ole vain sisämarkkina-alue, vaan ihmisten Eurooppa. Talouskriisin jälkeen on kasvun aika. Kasvu kuuluu kaikille. EU-kansalaisten täytyy kokea, että he pääsevät osalliseksi kasvuun. Tarvitaan sosiaalisia investointeja hyvinvointiin, tarvitaan eriarvoisuutta vähentävää politiikkaa. EU:n on käytettävä lainsäädäntövaltaansa työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi ja sosiaalisen suojelun vähimmäistasojen säätämiseksi. EU:n rahastoja on kohdennettava tarkemmin sosiaaliseen hyvinvointiin.”
”Yhteys EMU:un tulee ennen kaikkea EU:n talouspolitiikan ohjausjakson kautta. Siihen on sisällytettävä kattavammin hyvinvoinnin mittareita liittyen esimerkiksi naisten ja miesten tasa-arvoon tai koulupudokkaisiin.”
Raha- ja talousliiton viimeistely liittyy myös kriiseihin varautumiseen, Tuppurainen painottaa puheessaan.
”Olennaista on huolehtia pankkien kriisivalmiudesta toteuttamalla sijoittajavastuuseen perustuva pankkiunioni, johon ajan ollessa kypsä kuuluu myös yhteinen talletussuoja. Pysyvä vakausmekanismi on omiaan Euroopan valuuttarahastoksi, joka tarvittaessa auttaa kriisimaita. Euroalueella tarvitaan myös kykyä suhdanteiden tasaukseen, ja Suomen on oltava avoin jäsenmaiden esityksille tästä.”
Hallitus tyytyy kuitenkin vähään, sillä kun puheet on pidetty, asian käsittely päättyy.
Tuppurainen muistuttaa myös, että kansallismielinen populismi padotaan vain, jos osoitamme EU:n lisäävän tasa-arvoa ja turvallisuutta.
Hallituksen suuntaan Tuppuraiselle oli heittää piikki.
”On hienoa, että pääministerin ilmoitus antaa mahdollisuuden keskustella Euroopan unionista. Hallitus tyytyy kuitenkin vähään, sillä kun puheet on pidetty, asian käsittely päättyy. Toisin kuin selonteon tai tiedonannon kohdalla eduskunnan valiokunnat eivät saa työstettäväkseen hallituksen Eurooppa-politiikan linjaa.”
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.