Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Työmarkkinat

Jyrähdys ay-liikkeen johdosta: ”Työnantajat voivat joutua maksamaan kovan hinnan”

SAK

Syksyllä käynnistyvä neuvottelukierros näyttää, löytyykö työnantajilta vielä halua sopimiseen ja yhteistyöhön palkansaajaliikkeen kanssa. Näin arvioi palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Eloranta muistuttaa blogissaan, että juuri työmarkkinajärjestelmä on jauhanut Suomeen vakautta, ennustettavuutta, hyvinvointia ja talouskasvua.

– Toimiva neuvottelujärjestelmä on tuonut turvaa palkansaajille ja menestymisen mahdollisuuksia elinkeinoelämälle. Kumpikaan osapuoli ei ole saanut omaa tahtoaan sellaisenaan läpi, mutta sellaista sopimustoiminta on.

Hän näkee, että työnantajat ovat nyt irtautumassa sopimisesta ja haluavat sanella työelämän pelisäännöt puhtaasti omista lähtökohdistaan.

– Työnantajat voivat joutua maksamaan kovan hinnan pyrkimyksestään työntää palkansaajaliike sivuun ja kasvattaa omaa saneluvaltaansa työpaikoilla.

Eloranta painottaa, että Suomi tarvitsee vakautta, mutta se ei synny työntämällä ay-liike syrjään ja vaientamalla palkansaajien ääni.

Hän arvioi, että Suomi on onnistunut koronapandemian hoidossa hyvin. Elorannasta on valitettavaa, että emme nyt näytä osaavan tai haluavan hyödyntää tätä onnistumista koronan aiheuttamien vaurioiden korjaamisessa.

”Työttömien niukan toimeentulon heikentäminen ei lopeta Suomen velkaantumista.”

Pandemiaa seuraavassa jälleenrakennuksessa Suomi tarvitsee paitsi vakautta myös yhteistyötä ja päätöksiä, jotka koetaan oikeudenmukaisiksi, Eloranta painottaa.

– Olemme talouden nousukauden kynnyksellä eikä sitä pitäisi tärvätä työmarkkinoilla tai politiikassa lyhytnäköisillä irtiotoilla, joilla saadaan näkyvyyttä, mutta ei kestäviä tuloksia.

Eloranta on tyytyväinen siihen, että hallitus ei sortunut kehysriihessä leikkaamaan työttömien turvaa. Työttömien niukan toimeentulon heikentäminen ei lopeta Suomen velkaantumista eikä nosta talouttamme kukoistukseen.

– Suomi nousee panostamalla osaamiseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Eloranta pitää myös hyvinä kehysriihessä tehtyjä päätöksiä jatkuvasta oppimisesta. Niissä painotetaan muutosten ennakointia ja kohdennetaan koulutusta rakennemuutoksista kärsiville sekä koulutuksessa aliedustettuina oleville työntekijäryhmille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Pasi Kuoppamäki

Kolumnit
12.5.2021
Valtaosalla suomalaisia on aiempaa enemmän talletuksia – monessa tapauksessa olisi kaikkien osapuolien kannalta järkevää laittaa raha kiertämään
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE