Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Jyrähdys ay-liikkeestä: “Tässä on tuettu miljardeilla yrityselämää” – vastuullinen työnantaja kustantaa maskit myös työmatkoille

Suomalaisille on tulossa mahdollisesti suositus kasvomaskin käytöstä, jos koronavirustilanne huononee. Nyt on jo herännyt keskustelua, kenen piikkiin niiden maksamisen pitäisi kuulua.

Marja Luumi

Demokraatti

Eri hallinnonaloilla mietitään parhaillaan mahdollisia riskipaikkoja, joissa turvavälejä ei pystytä pitämään ja joissa kasvomaskin käyttö voisi olla suositeltavaa. Esillä ovat olleet ylipäänsä julkiset paikat kuten joukkoliikenne.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mielestä työhön ja työmatkoihin kuuluvat kustannukset kuuluvat ensisijaisesti työnantajan vastuulle.

– Tämä ei ole mikään selkeä tilanne. Työturvallisuuslaista saattaisi löytyä pohjaa sille, että työnantajan on tarjottava kasvomaskit ja muut mahdolliset suojavarusteet, jos työntekijällä ei ole mahdollisuutta etätyöhön ja hän joutuu käyttämään julkista liikennettä, Eloranta pohtii.

Eloranta peräänkuuluttaa työnantajilta vastuullisuutta. Hän nostaa esille erityisesti SAK:laiset, usein pienipalkkaiset työntekijät esimerkiksi kaupassa, terveydenhuollossa, sosiaalipalveluissa tai ravintoloissa.

– Näitä etulinjan työntekijöitä on koko kevään ja kesän mittaan pidetty hyvinkin arvossaan sanallisesti. Monet joutuvat käyttämään julkista liikennettä, koska omaa autoa ei ole. Olisi kohtuullista, että pienistä palkoista ei enää jouduttaisi ylimääräistä kustannusta, kasvomaskeja, maksamaan vaan työnantaja tulisi tässä tilanteessa vastaan.

Eloranta muistuttaa, että on työnantajankin etu, jos työnantajat pysyvät terveinä ja oma organisaatio pysyy iskussa.

Lisää aiheesta

– Maskien kustannus on aika pieni menoerä verrattuna siihen, jos jouduttaisiin sulkemaan yksittäisiä toimipisteitä tai väki on paljon töistä pois virustartuntojen takia.

“Ihmiset ovat aika erilaisessa asemassa suhteessa tähän tautiin.”

Työnantajapuolelta on tullut vaatimuksia, että valtion pitäisi osallistua jollain tavoin suojavarusteiden kustannuksiin. Eloranta toistaa, että työhön liittyvissä asioissa työnantaja on ensisijainen osoite.

– Valtiovalta on tukenut aika voimakkaasti yrityselämää kriisin aikana – ja myös palkansaajat muun muassa nopeutetulla yt-menettelyllä ja eläkemaksujen siirrolla. Tässä on miljardeilla tuettu elinkeinoelämää, joten pientä palloa siihenkin suuntaan laittaisin, SAK:n puheenjohtaja heittää.

Hänen mielestään on kuitenkin hyvä keskustella siitä, miten pienituloisten perheiden ahdinkoa voidaan helpottaa, jos maskisuositus tulee.

Suositus etätyöhön poistui elokuun alussa. Elorannan korviin ei ole viestiä tullut erityisestä pelon tunteesta siitä yksinkertaisesta syystä, että SAK:laisesta väestä suurimmalla osalla ei ole mahdollisuutta etätyöhön.

Moni kuitenkin palaa kesälomiltaan. Erityisesti riskiryhmään kuuluvia paluu töihin voi askarruttaa.

– Toivottavasti työnantaja huomioi heidät töiden järjestelyissä ja muun muassa työajoissa. Ihmiset ovat aika erilaisessa asemassa suhteessa tähän tautiin, Jarkko Eloranta muistuttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE