Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Jyväskylä taistelee leikkauksista

Jyväskylän sivistystoimeen on esitetty kaupungin talousarviossa 3,2 miljoonan säästötavoite. Leikkaukset ovat herättäneet vastarintaa lautakunnan jäsenissä. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Ahti Ruoppila (sd.) kommentoi asiaa sanomalehti Keskisuomalaiselle, todeten että säästövaatimus on liian raju.

– Toimialalla on tehty isot rakenteelliset uudistukset, esimerkiksi lakkautettu neljä koulua, Ruoppila toteaa Keskisuomalaisen mukaan.

 

Ruoppila pitää mahdollisina säästökeinoina esimerkiksi valinnaisten aineiden ryhmäkokojen kasvattamista. Kriittistä palautetta esittää myös sivistyslautakunnan jäsen Oskari Rantala (vas.), joka kirjoittaa Facebookissa aiheesta. 

– Käytännössä leikattaisiin lähestulkoon kaikki, mikä on lakien mukaan mahdollista. Uudessa kaupunkistrategiassa lukee muistaakseni jotain kaunista siitä, miten lapsille ja nuorille turvataan mahdollisuudet terveeseen kasvuun ja hyvään oppimiseen, puhahtaa Rantala.

 

Ratkaisuksi leikkaustarpeeseen hän esittää kunnallisveron korottamista. Myöhemmin julkaisemassaan blogikirjoituksessa Rantala jatkaa virkamiesten talousarvioesityksen suomimista. Rantalan mukaan kaupungilla, jonka talous on kuralla, ei pitäisi olla varaa tehdä typeriä säästöjä, vaan palvelut olisi suunniteltava älykkäästi.            

– Miksi ihmeessä Jyväskylän päättäjät haluavat maksaa mieluummin kalliimpia lastensuojelukustannuksia kuin rahoittaa ennaltaehkäiseviä palveluita, Rantala ihmettelee.

 

Perusturvan leikkaukset jääneet vähemmälle huomiolle

Vähemmän meteliä on noussut perusturvapuolelle kohdistuvasta paineesta tuottaa terveyspalvelut 12,4 miljoonaa pienemmällä budjetilla väestön ikääntyessä ja vanhentuessa. Suora supistus on 5,5 miljoonaa ja loppusumma kertyy pääosin erikoissairaanhoidon kustannusarvion ylityksestä kuluvana vuonna sekä omissa palveluissa tapahtuneesta 700 000 euron ylityksestä. Tähän tulevat lisäksi päälle sosiaalipalveluiden leikkaus 1,5 miljoonalla ja vanhuspalveluiden 1,3 miljoonan sopeutukset.

 

Jyväskylän terveyspalveluiden ja vanhustenhoidon palvelut ovat aiheuttaneet taannoisina vuosina suurta polemiikkia. Vaikka sote-uudistus siirtääkin sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen pois kaupungin tehtävistä jollakin aikavälillä, vielä ensi vuonna tässä asiassa ei ole tulossa muutosta. Kaupungin on siis rahoitettava nämä palvelut kestävällä tavalla ja kehitettävä niitä asianmukaisesti, jotta niiden laatu syntyvässä maakunnallisessa rakenteessa pysyy asiallisella tasolla.

 

Veronkorotuksia vai velkaa?

Molemmissa vasemmistopuolueissa esiintyy julkilausuttua halua kunnallisveron tarkastamiseen ylöspäin. Vihreät ovat kriittisempiä ja oikeistopuolueet keskusta ja kokoomus selkeimmin vastaan.

– Puolen prosentin veronkorotus toisi kaupungin kassaan arviolta 9 miljoonaa euroa, perusturvalautakunnan varajäsen Tommi Liinalampi (vihr.) kirjoittaa Facebookissa.

– Jos tekisimme tämän korotuksen, niin joutuisimme siitä huolimatta miljoonia euroja sopeuttamaan, sillä nyt puhutaan poikkeuksellisen suurista sopeutuksista kunnantaloudessa.

Liinalampi on kuitenkin valmis veronkorotuksiin ”jos muita vaihtoehtoja ei tule näköpiiriin”. Myös kaupungin talouden tasapainottamistavoite kerää kritiikkiä ja lisävelanottoonkin ollaan valmiita leikkausten rajoittamiseksi. Vihreiden ensisijainen tavoite on Liinalammen mukaan ”rakenteellisten säästöjen” hakeminen, mutta konkreettisista keinoista tai ajatuksen toteuttamiskelpoisuudesta tällä aikataululla ei ole selvyyttä.

Valtuuston ja lautakuntien päästessä käsittelemään talousarvioesitystä toden teolla voidaankin odottaa vilkasta ja reipassävyistäkin keskustelua siitä, mikä on paras tapa turvata kuntalaisten palvelut ja pitää samalla huolta kriisikuntakriteerien täyttymisen välttämisestä. Etenkin oikeistosta on esitetty huolta siitä, että nykyinen, tiukkoja leikkauksiakin sisältävä budjetti on 10 % alijäämäinen.

Eetu Kinnunen, Jyväskylä

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE