Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Käänne Haitin presidentin salamurhassa – pääministeriä osallisuudesta syyttänyt syyttäjä irtisanottu

LEHTIKUVA / AFP Valerie Baeriswyl

Haitin pääministeri Ariel Henry (kuvassa) on irtisanonut syyttäjän, joka syytti häntä yhteyksistä heinäkuussa murhatun presidentti Jovenel Moisen salamurhaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Henry irtisanoi syyttäjä Bed-Ford Clauden vain tunteja sen jälkeen, kun Claude oli pyytänyt Moisen murhaa tutkivan tuomarin nostamaan pääministeriä vastaan syytteet osallisuudesta murhaan. Henryn epäillään käyneen puhelimessa keskusteluja pian murhan jälkeen yhden pääepäillyn kanssa.

Moise ammuttiin kotonaan heinäkuun alussa, kun aseistettu ryhmä tunkeutui hänen kotiinsa. Salamurhan johdosta on otettu kiinni jo yli 40 ihmistä.

Poliisi etsii yhä oikeusministeriön entistä virkamiestä Joseph Felix Badioa, jonka puhelin jäljitettiin epäilyjen mukaan lähelle Moisen taloa hänen murhansa jälkeen. Badion epäillään soittaneen kahdesti Henrylle, ja puheluiden kerrotaan kestäneen yhteensä seitsemän minuuttia.

Moise oli nimittänyt Henryn pääministeriksi vain pari päivää ennen murhaansa. Henry astui virkaansa myöhemmin heinäkuussa, jolloin hän lupasi järjestää pitkään viivästyneet vaalit.

Kiistanalaisena pidetty Moise, 53, toimi Haitin presidenttinä vuodesta 2017 asti. Pari viime vuotta hän hallitsi maata itsevaltiaan ottein lykättyään parlamenttivaaleja. Moise myös yritti lisätä presidentin valtaoikeuksia.

Haitilla ei siis ole tällä hetkellä presidenttiä eikä parlamenttia.

Karibialla sijaitseva saarivaltio Haiti on Latinalaisen Amerikan köyhin valtio, joka on kärsinyt luonnonkatastrofeista ja rauhattomuuksista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE