Politiikka
12.7.2024 14:41 ・ Päivitetty: 12.7.2024 14:41
Käännytyslain läpimeno oli toisille ilo, toisille pettymys – ”Olen onnellinen siitä, että seisoin arvojeni takana”
Eduskunta hyväksyi tänään niin kutsutun käännytyslain kiireellisenä. Lain hyväksyminen on kirvoittanut niin tyytyväisiä kuin pettyneitäkin kommentteja.
SDP:n kansanedustajista valtaosa äänesti lain puolesta, kuusi äänesti vastaan. Lakia vastaan äänestivät SDP:ssä kansanedustajat Timo Harakka, Nasima Razmyar, Elisa Gebhard, Johan Kvarnström, Matias Mäkynen ja Krista Kiuru.
Nasima Razmyar kertoo X:ssä olevansa pettynyt käännytyslain äänestystulokseen.
– Olen pettynyt sekä surullinen oikeusvaltiota ja perustuslaillisuutta haurastuttavaan lopputulokseen, mutta onnellinen siitä, että seisoin arvojeni takana.
– Lainsäädäntöprosessin päättymisestä huolimatta keskustelu suomalaisesta lainvalmistelusta, oikeusvaltion tilasta ja perustuslain kunnioittamisesta on jatkuttava, hän kirjoittaa.
PÄÄMINISTERIPUOLUE kokoomuksen ministerit iloitsevat viestipalvelu X:ssä lain läpimenoa. Puolustusministeri Antti Häkkänen kiittää X:ssä kaikkia käännytyslain puolesta äänestäneitä edustajia. Hänen mukaansa Suomi lähetti vahvan ja päättäväisen viestin. Häkkänen kirjoittaa, että Suomi torjuu kaikki yritykset horjuttaa maata.
Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen kirjoittaa käännytyslain hyväksymisen olevan tärkeä päätös kansallisen turvallisuuden kannalta.
Työministeri Arto Satonen taas kehuu X:ssä arvokkaaksi sitä, että eduskunnasta löytyi 5/6 enemmistö, joka kannatti rajalain hyväksymistä ja kiireelliseksi julistamista.
OPPOSITIOPUOLUE keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen toteaa viestipalvelu X:ssä yksinkertaisesti, että pitää käännytyslain hyväksymistä hyvänä asiana. Kaikkonen toteaa, että lopullinen äänestys meni hänestä kuitenkin turhan täpärälle.
Kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.) pitää päätöstä oikeana. Hän kirjoittaa X:ssä, että äänestystulos osoittaa, mitkä puolueet ovat valmiita hylkäämään irtopisteet ja populismin isänmaan edun niin vaatiessa. Honkosen mukaan äänestysratkaisulla tulee olemaan kauaskantoisia sisäpoliittisia vaikutuksia.
VASEMMISTOLIITON puheenjohtaja Li Andersson kommentoi X:ssä eduskunnan hyväksymää käännytyslakia. Anderssonin mukaan kyseessä on surullinen päivä suomalaiselle oikeusvaltiolle ja ihmisoikeuksille.
Hän kirjoittaa julkaisussaan, että esitys ei olisi mennyt läpi, mikäli SDP olisi sallinut edustajiensa äänestää omantunnon ja omien arvojen sekä näkemysten mukaan.
Anderssonin puoluetoveri Veronika Honkasalo kuvailee tilannetta X:ssä yhdeksi uransa synkimmistä päivistä.
VIHREIDEN puheenjohtaja Sofia Virta kertoo tiedotteessa olevansa pettynyt RKP:n ja SDP:n edustajien toimintaan käännytyslakiasiassa. Hän kirjoittaa odottaneensa puolueilta enemmän. Hänen mukaansa moni käännytyslain puolesta äänestänyt tuntuu ostaneen tarinan siitä, että nyt pitäisi valita kansallisen turvallisuuden ja esimerkiksi kansainvälisten sitoumusten väliltä.
Virta ilmaisee huolensa, että lain hyväksymisestä tulee ennakkotapaus, jonka pohjalta myös muita ehdottomia ihmisoikeuksia voidaan tämän hallituksen johdolla murentaa.
Vihreiden europarlamentaarikon Ville Niinistön mukaan eduskunnan hyväksymä käännytyslaki antaa Venäjälle kannustimen lähteä kokeilemaan sen toimivuutta. Hän toteaa viestipalvelu X:ssä, että sekavuus ja oikeudenkäynnit EU-tuomioistuimessa ovat edessä.
Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Atte Harjanteen mukaan jää nähtäväksi, miten käännytyslaki rajalla vaikuttaa ja käytetäänkö sitä koskaan. Hän kirjoittaa viestipalvelu X:ssä Ilta-Sanomien julkaisuun viitaten, että Venäjällä ollaan lain läpimenoon luultavasti tyytyväisiä.
Demokraatti, STT
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.