Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kaikki puolueet vastanneet Rinteelle – yksi puolue jättää koko hallitusneuvottelut väliin

Eduskuntatalossa käydään huomenna hallitusneuvotteluja.

Kaikki kaatuneen hallituksen puolueet hyväksyvät aiemman hallitusohjelman sellaisenaan. Puolueiden eduskuntaryhmät antoivat vastauksensa hallitustunnustelija Antti Rinteelle (sd.), joka selvitti kysymyksillään, mitkä puolueet voisivat sitoutua aiemmin hyväksyttyyn hallitusohjelmaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hallitusohjelmaan sitoutuivat siis SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp.

Hallitusohjelman hyväksymisen lisäksi Rinne halusi tietää, ovatko puolueet valmiita osallistumaan SDP:n johtamaan enemmistöhallitukseen ja onko niillä mahdollisia kynnyskysymyksiä osallistumiselle.

– Kynnyskysymyksemme on, että kaikesta Rinteen hallituksessa sovitusta pidetään kiinni, eikä uusia sisällöllisiä kysymyksiä avata hallitusneuvotteluissa, vihreät vastaa.

Myös rkp edellyttää, että Rinteen hallituksen ohjelmaa noudatetaan kaikilta osin. Keskusta puolestaan toivoo, että Suomeen saadaan mahdollisimman nopeasti “toimintakykyinen ja uskottava hallitus”.

Hallitustunnustelut jatkuvat huomenna, kun Rinne tapaa puolueiden eduskuntaryhmiä aamu- ja iltapäivällä.

Vanha oppositio asetti vaatimuksia.

Kesäkuussa hyväksytyn hallitusohjelman pohjalle muodostettavaan uuteen hallitukseen eivät suostuneet kokoomus, kristillisdemokraatit, nyt-liike ja perussuomalaiset.

– Rinteen hallituksen ohjelmassa on useita hyviä tavoitteita, mutta valittu keinovalikoima estää niiden toteuttamiseen, kokoomus katsoo vastauksessaan.

Kokoomus esitti hallitustunnustelijalle 13 kynnyskysymystä hallitukseen osallistumiselle. Kynnyskysymykset ovat samat, jotka puolue esitti Rinteelle aiemmin huhtikuussa.

Myöskään perussuomalaiset ei hyväksy hallitusohjelmaa sellaisenaan. Puolue listaa kynnyskysymyksiä, jotka ulottuvat teollisuuden ja pk-yritysten toimintaedellytysten turvaamisesta “haitallisen maahanmuuton” vähentämiseen.

Lisäksi puolue edellyttää hallituspuolueilta rehellisyyttä.

Yksi puolueista eli Liike nyt pidättäytyy osallistumasta hallitusneuvotteluprosessiin.

Näin uuden hallituksen muodostaminen etenee

– Perussuomalaiset ovat valmiita osallistumaan vain hallitukseen, jossa kaikki hallituspuolueet sitoutuvat rehellisyyteen ja edellyttävät ministereiltä totuudessa pysymistä, puolueen kynnyskysymys kuuluu.

– Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) tapaa eduskuntaryhmät vuorotellen sunnuntaina kello 9–14. Rinne kertoo neuvottelukierroksen tuloksista eduskuntaryhmille kello 14.15.

– Hallitusohjelmaneuvottelut ovat vuorossa sunnuntaina kello 15. Neuvotteluista voi ennakoida lyhyitä, sillä eronneen Rinteen hallituksen puolueiden eduskuntaryhmät ovat valmiita hyväksymään vanhan hallitusohjelman sellaisenaan.

– Sosiaalidemokraattien puoluevaltuusto valitsee pääministeriehdokkaan sunnuntai-iltana. Ehdolla ovat SDP:stä liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

– Pääministeriehdokkaan valinnan jälkeen SDP:n puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kokous tekee esityksen puolueen muista ministeriehdokkaista. Esitys viedään SDP:n puoluevaltuuston hyväksyttäväksi.

– Keskustan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän kokous päättää hallitukseen osallistumisesta sunnuntai-iltana.

– Vihreiden ja vasemmistoliiton puolue-elimet päättävät hallitukseen osallistumisesta maanantaina iltapäivällä. Myös RKP päättää asiasta maanantaina.

– Kun uutta hallitusta muodostavat puolueet ja pääministeriehdokkaan nimi ovat selvillä, antaa presidentti Sauli Niinistö eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta.

– Eduskunta valitsee uuden pääministerin. Pääministeriehdokas valitaan pääministeriksi, jos hän saa eduskunnassa toimitetussa avoimessa äänestyksessä enemmän kuin puolet annetuista äänistä. Presidentti nimittää pääministerin tähän tehtävään.

– Presidentti nimittää muut ministerit pääministeriksi valitun tekemän ehdotuksen mukaisesti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE