Politiikka

Demarien ajatuspajan uusi veturi kaipaa rohkeutta: ”Vaikuttaa, ettei SDP uskalla sanoa mitään sen pelossa, että menetämme jonkin äänestäjäkunnan”

Tamperelainen demarivaikuttaja Kaisa Penny on innoissaan juuri alkaneesta uudesta työstään Kalevi Sorsa -säätiön vt. toiminnanjohtajana.

– Sorsa- säätiö tekee todella hienoa työtä ja tutkimusta. Uusi maailma on aika eri kuin aiemmassa rehtorin tehtävässäni Sorin Sirkuksessa, Penny hehkuttaa.

Säätiön hallituksen jäsenet kysyivät varapuheenjohtaja Pennyltä joulukuussa kiinnostusta tehtävään.

– On tuntunut hyvältä päästä jatkamaan toiminnanjohtaja Mikko Majanderin työtä.

Pelkäämme asettaa isoja tavoitteita.

Henkilöstömuutokset ja kokonaisuuksien yhteensaattaminen ovat tämän vuoden haasteita. Penny uskoo laajasta kansainvälisestä verkostostaan olevan hyötyä. EU-politiikka on yksi säätiön tämän vuoden pääteemoista. Penny haluaisi lisätä ennen kaikkea Kalevi Sorsa -säätiön vaikuttavuutta.

– Yhteiskunnalliseen keskusteluun on hiipinyt varovaisuus. Olemme katsoneet aina jonnekin muualle, milloin Itävaltaan, Ruotsiin, Iso-Britanniaan tai Saksaan. Meidän tulisi rohkeasti katsoa eteenpäin ja miettiä, mitä me voimme antaa suomalaiselle ja kansainväliselle demariliikkeelle.

Penny kannattaa ensijaon mallia, jossa pyritään eriarvoistavien rakenteiden murtamiseen sosiaalisilla investoinnella perheisiin, koulutukseen ja varhaiskasvatukseen. Se edellyttää eri
toimijoiden tasapainossa olevaa, toimivaa markkinataloutta.

– Pelkäämme asettaa isoja tavoitteita. Meidän pitäisi kirjoittaa sellainen puolueohjelma, jota muut kopioivat. Ohjelmatasolla SDP ei näytä Suomen kansainvälisimmältä puolueelta.

Hienot ideat eivät yksin riitä. Penny toivoo, että puolue saisi säätiöltä ärsykkeitä ja visioita päätöksentekoon hyvinvointivaltion säilyttämiseksi ja kehittämiseksi tulevaisuuteen.

– Meillä on liikkeenä kova tarve odottaa, että joku muu on samaa mieltä. Perustelemme näkemyksiämme muiden näkemysten kautta.

Penny on saanut myös muiden puolueiden vaikuttajilta palautetta, että he odottaisivat demareiden ottavan nykyistä vahvemmin kantaa.

– Historia ja aateperimä velvoittavat. Nyt vaikuttaa, ettei SDP uskalla sanoa mitään sen pelossa, että menetämme jonkin äänestäjäkunnan. Mieluummin olisimme reilusti jotain mieltä. Yleensä se herättää kunnioitusta. Ohjelmatyö on nyt aloitettu uudelleen tosissaan ja uskon sen näkyvän myös tuloksissa.

Minun on vaikea olla itse poliitikko. Hirveän paljon helpompi on tehdä muille töitä.

Pennylle henkilökohtaisesti vaikein poliittinen keskustelu on maahanmuutto. Hän on elänyt itse vuosia maahanmuuttajana ja myös hänen ex-miehensä oli maahanmuuttaja. Pennystä demarit eivät ole uskaltaneet ottaa aiheesta ihmisarvo- ja erilaisuuskysymyksissä riittävän selkeää kantaa. Omistakin riveistä joskus nousseet ”maassa maan tavalla”-linjaukset kylmäävät.

Penny ei ajattele demareita vain Suomen SDP:nä vaan osana laajempaa sosialidemokraattista liikettä. Sen tulisi säilyä yhtenäisenä. Solidaarisuudesta on tullut hänelle tärkein arvo.

– Sinun täytyy uskoa ihmisten yhdenvertaisuuteen, jos haluat olla solidaarinen.

Vuosien varrella ihmiset ovat leimanneet Pennyä molempiin poliittisiin laitoihin. Se tuntuu huvittavalta.

– Minun on vaikea olla itse poliitikko. Hirveän paljon helpompi on tehdä muille töitä.

Penny on työskennellyt niin Jutta Urpilaisen, Erkki Tuomiojan kuin Antti Rinteen kampanjoissa. Hän näkee kuitenkin itsensä vasemmistodemarina.

– Minusta kansainvälisyys ja usko ratkaisujen löytämiseen isoihin kysymyksiin yhdessä on määrittävämpää kuin puolueen sisäinen oikeisto-vasemmisto-ajattelu. Mielestäni Euroopan osalta liittovaltiokehitys on ainoa tapa mennä eteenpäin, Penny selvittää.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat