Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

23.9.2024 06:46 ・ Päivitetty: 23.9.2024 06:46

Kaksi Ylen hallintoneuvoston jäsentä vaatii valtionyritysten hallintoneuvostojen lakkauttamista

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kokoomuksen kansanedustajat, Yleisradion hallintoneuvoston jäsenet Pauli Aalto-Setälä ja Susanne Päivärinta esittävät poliitikkojen miehittämien valtionyritysten hallintoneuvostojen lakkauttamista ja omistajaohjauksen terävöittämistä.

Demokraatti

Demokraatti

-Mitään liiketoiminnallista tai juridista syytä valtionyhtiöiden hallintoneuvostoille ei ole. Hallintoneuvostot eivät tosiasiallisesti päätä mistään, vaan ovat vanha maan tapa, josta tulisi luopu”, Aalto-Setälä toteaa tiedotteessa.

– Olemme edustaja Aalto-Setälän kanssa istuneet turhautuneina vuoden Yleisradion hallintoneuvostossa. Päätösvaltaa ei ole eikä todellisia mahdollisuuksia valvoa yhtiön hallitusta. Kokouksissa esitellään mielellään katsojalukuja, mutta kun penäämme talouslukuja, niitä on vaikea saada, Päivärinta jatkaa.

Aalto-Setälä ja Päivärinta eivät usko, että kansanedustajista koostuvan hallintoneuvoston mahdollisuudet valvoa Ylen toimintaa, tehokkuutta ja avoimuutta lisääntyvät tarvittavalla tavalla, vaikka Ylen parlamentaarinen työryhmä niin linjasikin.

-Ylen hallintoneuvosto on kuin pukki kaalimaan vartijana. Kansanedustajien ei pitäisi istua siellä lainkaan, koska poliitikkojen ja Ylen välillä vallitsee monia riippumattomuutta rapauttavia kytköksiä. Useissa Euroopan maissa riippumattomuus on pyritty varmistamaan siten, etteivät poliitikot toimi valvojina kuten meillä hallintoneuvostossa, Päivärinta toteaa.

KANSANEDUSTAJIEN mukaan Yleisradion valvonta tulisi siirtää ulkopuoliselle ja riippumattomalle taholle. Sellainen voisi heidän tiedotteensa mukaan olla Traficom tai Kilpailu- ja kuluttajavirasto kuten Medialiittokin on esittänyt.

Edustajien mukaan hyvä hallintotapa eikä laki lähtökohtaisesti tunne tarvetta hallintoneuvostoille. Turhaa byrokratiaa ja kuluja on karsittava, silloinkin kun se osuu poliitikoihin itseensä.

– Vai onko muhkeapalkkainen hallintoneuvostotolppa liian iso kiusaus poliitikoille torjuttavaksi? he kysyvät.

Aalto-Setälän ja Päivärinnan mukaan omistajaohjaus kuuluu yhtiöiden hallituksille eikä hallintoneuvostoille, jotka eivät siihen todellisuudessa edes kykene. Yhtiöiden hallintoneuvostot käsittelevät pääasiassa julkista materiaalia ja varsinaiset päätökset tehdään hallituksissa. He katsovat, että poliitikoista koostuvilla hallintoneuvostoilla ei usein ole tarvittavaa osaamista ja perehtyneisyyttä yhtiöön tai toimialaan. Omistajaohjauksen kannalta keskeisin päätöksentekoelin on yhtiön hallitus, jonka jäseniksi tulee valita yhtiön ulkopuolisia asiantuntijoita ja ammattilaisia.

Kansanedustajat ovat jättäneet valtionyhtiöiden hallintoneuvostojen asemasta kirjallisen kysymyksen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU