Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Kanerva jyrähtää kokoomuksen tilanteesta: ”Nämä ovat ompeluseurahommia nämä kiistat”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva.

Kokoomuksen Helsingin pormestariehdokas Kirsi Piha ilmoitti yllättäen eilen, ettei ole ehdolla koko kuntavaaleissa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kansanedustaja, kokoomuskonkari Ilkka Kanerva avaa omia tuntojaan Demokraatille. Hänen mukaansa kokoomuksessa ei ollut aavistusta Pihan päätöksestä.

– Minulla on se käsitys, että tämä on ollut ihan totaalinen salamanisku taivaalta, ei mitkään ennusmerkit ole viitanneet tähän suuntaan. Kaiken minun tiedossa olevan mukaan eiliseen saakka Piha on täysillä valmistautunut pormestarinvaaliin. Pienintäkään epäilystä mistään muusta ei ole ollut ilmassa, Kanerva kertoo.

– Jos olet sitoutunut suorittamaan tai ottamaan vastaan tällaisen vastuutehtävän, kyllähän siihen tietysti sisältyy ajatus siitä, että olet sen moninaisesti miettinyt ja sisäistänyt, mitä se tarkoittaa. Siinä mielessä meidän poliittisessa kulttuurissa sitoutuminen tarkoittaa sitä, että vastuu sitten kannetaan hyvine ja huonoine puolineen. Ei tämä nyt niin kokeneelle vaikuttajalle kuin Kirsi Piha ole voinut tulla yllätyksenä, jos hänen persoonastaan on käyty sitten kriittistä keskustelua. Kyllähän se nyt on avoimessa demokratiassa selvää, ettei kukaan ole asemassa, johon kritiikki ei kohdistuisi, Kanerva sanoo.

Kanerva ei vaikuta isommin uskovan, että Pihan päätöksen taustalla olisi ollut vaikkapa häneen kohdistunut railakas some-keskustelu tai puolueen sisäinen vääntö.

–  Kyllähän niihin pitää olla varautunut.

– Se on jokaisen eteen katsovan puolueen ominaisuus, että siellä käydään myöskin sisäistä ilmaa puhdistavaakin keskustelua.

”Jos en olisi varma siitä, että valtaosa kokoomuslaisista ajattelee samaan suuntaan kokoomuslaisuudesta kuin itse, en voisi olla tässä puolueessa. On toinen asia kuitenkin pystyä edustamaan pormestariehdokkaana sitä arvojen kirjoa, joka tällä hetkellä kokoomuksessa on. Nykytilanteessa on olemassa todellinen vaara, että minulla ei olisi edellytyksiä onnistua kokoomuslaisena pormestarina”, Piha kirjoitti eilen blogissaan.

Pihan päätös näyttäisi jättävän kokoomuksen pahaan pulaan.

Voiko vastuullinen poliitikko toimia tällä tavalla?

– Niin kuin sanottu, minulle se oli yllätys, että hän toimi näin. Näköjään sitten voi. Kyllähän nyt tietysti puoluejohto on ajan tasalla. Minä ymmärrän, että tämä enemmänkin nyt pistää jokaisen ymmärtämään sen, että valtaan sisältyy myöskin vastuu. Näin ollen uskon, että kokoomus tästä selviää eteenpäin.

Kanerva katsoo, ettei Pihan päätöksellä ole vaikutusta kokoomuksen tilanteeseen valtakunnallisissa kannatusluvuissa.

– Kyllä Pihtiputaalla ratkaisuun vaikuttavat muut tekijät kuin Kirsi Piha.

Kanerva myös jaksaa uskoa, että Helsingistä löytyy vielä varteenotettava nimi kisaan.

– Olen koettanut itsekin joitakin nimiä tässä pohdiskella, varmaan monet muutkin bona fide -hengessä.

Kanervan mielessä on kaksi nimeä, muttei hän halua avata ajatuksiaan tarkemmin.

– Minusta on tärkeää, että aika nopeasti ratkaistaisiin tämä kysymys.

Pihan yllätyspäätös on nostanut kirkkaasti esiin myös kokoomuksen sisäiset liberaalileirin ja konservatiivien väliset jännitteet.

Kanerva toppuuttelee kysymystä siitä, onko puolueessa sisäinen vakava ristiriita.

– Joka haluaa sitä dramatisoida, varmaan näitäkin puheenvuoroja kuuluu. Kokoomus on yleispuolue, johon ei totalitäärinen yhden totuuden ajattelu minusta mitenkään sovi. Kyllä suvaitsevaisen puolueen omaan sisäiseen ilmapiiriinkin kuuluu, että on erilaisia perusteita olla kokoomuksen periaatteita tukemassa. Ei vain voi olla yhden peruslähtökohdan mukaista tulokulmaa. Kokoomus on selvästi niin kauan kuin minä tiedän pyrkinyt sisäisesti edesauttamaan yleispuoluefilosofiaa ja onnistunut siinä.

Kanerva palaa 70-luvun isoihin kiistoihin vaikkapa vapaakauppasopimuksista ja toteaa, että tuolloin kokoomuksessa oli rankkoja vastakkainasetteluja ja blokkeja.

– Olen itse tullut puolueeseen mukaan sellaisiin taisteluihin, jossa nämä ovat ompeluseurahommia nämä kiistat, joita nyt käydään…Tämän hetken tilanteesta ei kannata vetää dramaattisia johtopäätöksiä. Eteenpäin on käytävä. Suunnankin täytyy sietää kritiikkiä, ei siinä ole mitään erityistä, Kanerva sanoo.

Helsingissä ja Pihan leirissä on ilmeisesti toivottu, että kokoomuksen puoluejohto olisi lähtenyt voimakkaammin taustalle tukemaan myös puolueen sisäisissä asetelmissa.

Nyt kysytään myös, olisiko puheenjohtaja Petteri Orpon pitänyt puuttua tilanteeseen voimakkaammin.

Kanerva näkee, että käytännön toiminnan pitäisi lähteä ennemminkin Helsingin kokoomuksesta, vaikka vuorovaikutusta puolueen eri piireillä puoluejohtoonkin on. Hän ei vastuuttaisi Helsingin tapahtumista puolueen puheenjohtajaa.

– On hyvin tarkoitushakuinen idea ilmassa, jos tämän kääntää puolueen puheenjohtajan viaksi. Sitä minä en oikein osaa ymmärtää enkä ole kuullutkaan. Suurin pirtein tiedän ainakin eduskuntaryhmän sisäiset tunnot tässä asiassa. En ole kuullut, että kukaan olisi pistänyt Petterin piikkiin tätä asiaa.

Pihan päätökseen lienee vaikuttaneet monet syyt. Voidaan kysyä myös, onko hän omalla ratkaisullaan pyrkinyt samalla siihen, että kokoomus puolueena valitsisi selkeämmin linjansa.

Kanerva arvelee, että mikäli tällainen pitäisi paikkaansa, se olisi ”todella surkeasti ajateltu poliittinen manööveri”.

– Ei tämä nyt lisännyt varmastikaan, ja Piha sen itse tietää älykkäänä ihmisenä, hänen puheoikeuttaan tai vaikutusvaltaa puolueen sisällä, Ilkka Kanerva sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE