Politiikka

Kansanedustaja esittää kolmatta vaihtoehtoa juridiseksi sukupuoleksi: ”Nykyinen lainsäädäntömme on kestämättömällä pohjalla”

Lehtikuva
Lehtikuva

Vihreiden kansanedustaja Jani Toivola vaatii hallitukselta toimia transsukupuolisten, muunsukupuolisten ja interssukupuolisten oikeuksien edistämiseksi Suomessa.

Toivolan mukaan suomalaisilla pitää olla oikeus valita kolmas vaihtoehto juridiseksi sukupuoleksi miehen ja naisen ohella. Lisäksi Toivola kritisoi ankarasti voimassaolevaa translakia.

”Metoo- ja memyös-kampanjat ovat äärimmäisen tärkeitä avauksia, joiden seurauksena vaikenemisen kulttuuri väistyy ja vanhat valtarakennelmat sortuvat. Meidän lainsäätäjien vastuulla on erityisesti tarkastella rakenteita ja lainsäädäntöä, jotka voivat tuottaa syrjintää. Nykyinen lainsäädäntömme on kestämättömällä pohjalla, kun sukupuolen moninaisuus otetaan huomioon”, Toivola kertoo.

Lainsäädäntö, joka perustavanlaatuisesti loukkaa kansalaistemme oikeuksia, luo hiljaista hyväksyntää myös seksuaaliselle väkivallalle ja häirinnälle

Tänä syksynä Saksan perustuslakituomioistuin päätti, että ihmisillä on oikeus valita virallisissa dokumenteissa sukupuoleksi miehen ja naisen ohella kolmas vaihtoehto. Pohjoismaista Tanska kunnioittaa ihmisten itsemääräämisoikeutta antamalla ihmisille mahdollisuuden valita miehen ja naisen sijaan X-vaihtoehdon passeissa.

Kolmas vaihtoehto juridiseksi sukupuoleksi edistää Toivolan mukaan merkittävästi transsukupuolisten, muunsukupuolisten ja intersukupuolisten itsemääräämisoikeutta. Vaihtoehto vahvistaisi sukupuolivähemmistöjen oikeuksia sekä hyvinvointia, kun juridinen sukupuoli vastaisi heidän sukupuoli-identiteettiään.

”Lainsäädäntö, joka perustavanlaatuisesti loukkaa kansalaistemme oikeuksia, luo hiljaista hyväksyntää myös seksuaaliselle väkivallalle ja häirinnälle. Kolmannen vaihtoehdon lisääminen juridiseksi sukupuoleksi ja translain uudistaminen ovat välttämättömiä toimenpiteitä tasa-arvoisemman yhteiskunnan luomiseksi”, Toivola toteaa.

Toivola jätti tänään kirjallisen kysymyksen asiasta hallituksen vastattavaksi. Toivola on vihreiden kansanedustaja ja eduskunnan hlbti-verkoston puheenjohtaja.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat