Politiikka

Kansanedustaja kohu-uutisesta: ”Yhdessä tehdyn menestyksen hedelmät jakautuvat vain harvoille”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen vaatii oikeudenmukaisuutta kotimaisten valtionyhtiöiden johtajien palkitsemiskäytänteisiin.

Nurminen muistuttaa tiedotteessaan, että valtionyhtiöiden menestys syntyy aina niin johdon kuin tavallisten työntekijöidenkin uurastuksesta. Siksi ei ole oikein, että yhdessä tehdyn menestyksen hedelmät jakautuvat vain harvoille yhtiöiden johtoportaaseen.

Helsingin Sanomien tällä viikolla julkaisema laaja selvitys pörssiyhtiöiden johtajien palkkioista on nostanut jälleen ajankohtaiseksi keskustelun myös valtionyhtiöiden johdon palkitsemisperusteista. On selvää, että johdon ja tavallisten työntekijöiden palkkakehityksen välillä tulisi olla nykyistä vahvempi yhteys. Se olisi tärkeä periaatteellinen ele, joka vahvistaisi jaettua käsitystä siitä, että jokaisen panos yhtiön menestykseen on yhtä arvokas.

Nurminen pohtisi mallia, jossa valtionyhtiöiden johdon palkkiot sidottaisiin yhtiöiden tavallisten työntekijöiden palkkoihin. Esimerkkiä voisi ottaa Sveitsistä, jossa järjestettiin vuonna 2013 kansanäänestys esityksestä, jonka seurauksena yhtiöiden johto olisi saanut tienata enintään kaksitoistakertaisesti sen, mitä tavallinen työntekijä maksetaan kuukaudessa.

─ Erilaisten eläke-etujen ja yhtiöiden voitoista jaettavien bonusten karsimisen ohella pidän valtionyhtiöiden johtajien palkkakattoa harkitsemisen arvoisena myös meillä Suomessa. Yhtiöiden työntekijöiden ja johdon palkkiokehityksen sitominen yhteen vahvistaisi myös yhtiöiden sisäistä luottamusta. Uskon, että työpaikan sisäisen oikeudenmukaisuuden lisääminen palkitsemisessa näkyisi myös valtionyhtiöiden tuloksessa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat