Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustaja moittii henkilöstöjohtamisen tilaa – ”Miksi työpahoinvointiin ei puututa työpaikoilla?”

iStock

Työterveyslaitoksen seurantatutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä koki työuupumusoireita loppuvuonna 2022. Kansanedustaja Tuula Väätäinen muistuttaa, että työhyvinvointi on inhimillinen tuottavuustekijä.

Demokraatti

Demokraatti

Väätäinen kertaa tiedotteessaan, että mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset ovat pois töistä. Työntekijät, erityisesti nuoret, kokevat jopa työpahoinvointia, hän luonnehtii. Työpahoinvointi työpaikoilla näkyy työkyvyttömyytenä, sairauspoissaoloina, sitoutumisen puutteena ja ennenaikaisina eläköitymisinä, hän listaa.

– Miksi työpahoinvointiin ei puututa työpaikoilla? Suomessa henkilöstöjohtamisen osaaminen on puutteellista. Toki on työpaikkoja, joissa henkilöstöjohtaminen osataan ja ymmärretään sen merkitys, mutta jotakin on pahasti pielessä johtamisessa, jos työntekijöiden työpahoinvointi lisääntyy vuosi vuodelta, perheterapeutti, kansanedustaja Tuula Väätäinen sanoo tiedotteessa.

Väätäinen huomauttaa, että johtamisella on suuri merkitys paremman työelämän mahdollistamisessa. Työolobarometrin mukaan vaikuttamismahdollisuudet ja oman osaamisen kasvattaminen työssä ovat kehittyneet vain ylemmillä toimihenkilöillä.

– Kaikilla ammattilaisilla pitäisi olla mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä, oman osaamisen kehittämiseen, kiitokseen ja kehittävään palautteeseen ja näin lisätä työn voimavaroja, Väätäinen sanoo.

Työpahoinvoinnin kitkeminen on konkreettinen keino päästä 80 prosentin työllisyystavoitteeseen.

Väätäisen mukaan työpahoinvoinnin kustannukset vuositasolla vaihtelevat 25 miljardista eurosta noin 40 miljardiin riippuen käytettävästä laskentatavasta. Vertailun vuoksi, Suomen valtion budjetti on noin 80 miljardin euron suuruinen.

Työllisyys on tällä hallituskaudella noussut historiallisen korkealle ja Suomessa on työvoimapula. On löydettävä keinoja, joilla työtä voidaan räätälöidä erilaisille ihmisille sopivaksi. Työssä jaksaminen on kriittinen kysymys myös talouskasvulle. Työuupumuksen torjunta hyödyttää kaikkia, sekä työntekijöitä että työnantajia.

– Mielestäni työpahoinvoinnin kitkeminen työpaikoilta on konkreettinen keino saada aikaan kasvua ja päästä 80 prosentin työllisyystavoitteeseen. Työhyvinvoinnin parantaminen työpaikoilla on niin työntekijän kuin työnantajankin etu. Työhyvinvointi on inhimillinen tuottavuustekijä, Väätäinen linjaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE