Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustajalta vakava varoitus: “Jos he eivät havahdu, ne ovat historiaa”

Kohta Suomessa ei enää ole pieniä ja keskisuuria sote-alan yrityksiä. Näin näkee SDP:n kansanedustaja, terveystieteiden tohtori Merja Mäkisalo-Ropponen.

Muutama terveysjätti ajaa tällä hetkellä itseään asemiin kunnissa. Samalla kun pieniä yrityksiä ostetaan markkinoilta pois, isot terveysjätit yrittävät hankkia myös kuntien sote-kiinteistöjä.

Merja Mäkisalo-Ropponen sanoo suoraan, että pienillä yrityksillä ei ole mitään mahdollisuuksia, jos sote toteutuu sellaisena, millaiseksi hallitus sitä esittää.

– Nyt on ihan viimeiset minuutit havahtua. Se tapahtuu ainoastaan niin, että kuntapäättäjät varautuvat jo ensi vuoden kilpailutuksissaan huomioimaan pienet yritykset ja kolmannen sektorin toimijat. Jos he eivät havahdu, ne ovat historiaa, hän toteaa.

Mäkisalo-Ropponen muistuttaa, että isot terveysyritykset voivat pyöriä vaikka kolme vuotta tappiolla eikä se niitä heilauta. Pienet yrittäjät sen sijaan eivät pysty hintakilpailuun.

– Yhden kerran pienyrittäjä vielä kärsii tappion vanhojen asiakkaidensa takia, mutta kun tämä toistuu tarpeeksi monta kertaa, ei ole mitään muuta keinoa kuin lopettaa toiminta ja myydä yritys, Mäkisalo-Ropponen suree.

Kunnat ja kuntayhtymät harrastavat Mäkisalo-Ropposen mukaan myös varsinaisen kilpailutusrajan alle jäävää minikilpailutusta.

Lisää aiheesta

Merja Helkamäellä on mielenterveyskuntoutujille palveluja tuottava yritys, hoitokoti Ukonhattu Ruvaslahdella Pohjois-Karjalassa. Hän kuulu Pohjois-Karjalan yrittäjien sote-ryhmään ja tuntee myös ikäihmisten palveluja tuottavien yritysten tilanteen. Helkamäen mukaan minikilpailutus tarkoittaa vanhuspalveluissa käytännössä sitä, että kunta tai kuntayhtymä tekee puitesopimuksen palveluja tarjoavien yritysten kanssa. Sen jälkeen selvitetään, kenen asiakaskohtainen vuorokausihinta on alhaisin.

Minulle soitti Mehiläinen. Se on soittanut kaikille ympärillä oleviin yrityksiin.

Mäkisalo-Ropposen tietojen mukaan vuorokausihinnat ovat olleet alimmillaan vajaassa 80 eurossa.

– Alle satasella et järjestä minkäänlaista ikäihmisen laadukasta hoitoa. Et varmasti. Ne hinnat ovat aivan naurettavia. Pienet toimijat eivät pysty tarjoukseen vastaamaan. 79 eurolla et saa kuin sängyn ja ruoka-annoksen. Eihän yhteisökodeissa ja palveluasumisessa ole hyväkuntoisia ihmisiä. Hehän ovat kotona, Mäkisalo-Ropponen sanoo.

Jos pienet yrittäjät suostuisivat tekemään töitä tällä hinnalla, se tarkoittaisi koulutettujen työntekijöiden vaihtamista kouluttamattomiin. Mäkisalo-Ropponen tietää, että laadusta tinkiminen hintojen alentamiseksi ei ole sydämellään töitä tekevälle pienyrittäjälle edes vaihtoehto.

– Heidän ammattietiikkaansa ei kuulu huonolaatuinen työ. Jotkut yrittäjät ovat lisänneet omaa työpanostaan ja ovat sen seurauksena uupuneet.

Mäkisalo-Ropponen lisää, ettei väitä, että työn laatu olisi isossa terveysfirmassa aina huonoa.

Merja Helkamäen mukaan tilanne näyttää pk-yritysten osalta epätoivoiselta.

– Minulle soitti Mehiläinen. Se on soittanut kaikille ympärillä oleviin yrityksiin. Tuttavalle soitti ensin Esperi Care, sitten Attendo, sitten toisen kerran Esperi Care, ja sanoi ”miten kuvittelit pärjääväsi tän Siunsoten kanssa, pienet on tarkoitus ajaa alas?” hän kuvailee.

Lue asiasta lisää Demokraatin viikkolehdestä.

Toimittajat: Simo Alastalo ja Johannes Ijäs

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE