Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Kommentti: Teflon-kokoomus saa myydä vaikka koko Suomen – eikä se tunnu haittaavan

Sisäministeri Paula Risikko ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen Helsingissä ryhmän juuri hyväksyttyä valinnanvapausesityksen.

Se on täällä taas. Puolueiden kannatusta kuukausittain mittaava galluptulos. Tänään julkaisijana toimii Yleisradio.

Politiikan suurkuluttajille päivä on tietysti innoittava. Aitiopaikalta voidaan seurata, mikä puolue ajautuu seuraavaksi kriisiin. Median sotarumpu hakee jo tahtiaan. Tällä haavaa näyttää siltä, että tulos otetaan ainakin keskustan puoluetoimistolla Apollonkadulla vastaan helpotuksen huokausten kera. Muutama kuukausi sitten mielenrauhaa sai puolestaan SDP.

Vihreiden niin ikään gallupeissa nähty huima noste puolestaan tuntuu nyt hiipuvan. Vanhat puolueet tekevät ”vastaiskua”, kuten Yle otsikoi. Vihreiden kannatus näyttää palaavan kohti kesäisiä lukemia. Hieman hymyilyttää havaittaessa, että puolueen alkusyksyistä nousukiitoa ei välttämättä olisi noteerattu lainkaan ilman kuukausittaisia gallupeja.

Kokoomuksen kannatus pitää, vaikka puolue olisi kuinka romuttamassa tasa-arvoista terveydenhuoltoa.

Sitten muutama vakavampi huomio. Ensinnäkin, perussuomalaiset näyttää menettävän nyt oikeasti kannatustaan. Perussuomalaisten ja sinisten yhteinenkin kannatus on vain 8,2 %, toki +/- 2,1% virhemarginaalin huomioiden.

Halla-aholla lienee pohdittavaa, kun Laura Huhtasaaren presidenttikampanjakin tuntuu tylsyvän. Kuten tutkija Mari K. Niemi huomautti, maanantaisessa vaalitentissä oli hyvin nähtävissä, miten muut ehdokkaat eivät lähde pöyristymään Huhtasaaren kärkkäistäkään avauksista. Ilmatilaa ei populisteille tällä hetkellä heru gallupienkaan valossa, vaikka kuinka huudettaisiin islamisaatiosta.

Eniten hämmennystä herättää kuitenkin kokoomuksen teflonmainen gallupsuosio. Tuntuu, että puolue on melkein kuin maksettuna paaluttanut oman kannatuksensa sekä HS:n että Ylen kannatusmittauksissa 21–22 prosentin tietämille. Kannatus pitää, vaikka puolue olisi kuinka romuttamassa tasa-arvoista terveydenhuoltoa myydäkseen sen puhtaasti taloudellista voittoa tavoitteleville yrityksille.

Lisää aiheesta

Tuntuu, että kokoomus voisi esittää lakiesityksessä mitä hyvänsä ja silti sen kannatus pitäisi. Tätähän puolue on jo sinällään yrittänyt kaksi ja puoli kertaa. Perustuslakivaliokunta on torpannut näistä kaksi, keväällä nähdään miten kolmannelle käy. Toivoa sopii, että kepu ei tällä kertaa petä ja valinnanvapausesitykseen tehdään lausuntokierroksen palautteen jälkeen kaivattuja muutoksia.

Vapautta on harvoin helppoa myydä tasa-arvoisesti.

Gallupien lisäksi oma lukunsa ovat kyselytutkimukset ja niiden kysymyksenasettelut. Tokihan kaikilla järjestöillä on oma agendansa, mutta silti tarkasteltaessa Elinkeinoelämän keskusliiton tuoretta sote-kyselyä nousee puna poskille.

Viimeiset puoli vuotta ollaan puhuttu valinnanvapausesityksen sisällön ongelmallisuudesta ja perustuslainvastaisuudesta. Tästä on todisteena muun muassa perustuslakivaliokunnan kesäkuinen lausunto. Lausunnon kokoomushenkiset tietysti kyseenalaistivat voimakkaasti.

EK kuitenkin kysyy nyt muina miehinä harmittoman kuuloisesti: ”Mitä mieltä yleisesti ottaen olette valinnanvapausmallista?” Vastauksissa ilmoitetaan riemua piilotellen, että esimerkiksi jopa 64 % SDP:n kannattajista kannattaa valinnanvapautta.

Saa kuitenkin olla aikamoinen änkyräkommunisti, mikäli ”yleisellä tasolla” ei valinnanvapautta palveluissa kannata. Utopiat ovat kuitenkin lähes poikkeuksetta asia erikseen ja vapautta on harvoin helppoa myydä tasa-arvoisesti. Vapautta voivat ostaa ne, kenellä siihen on varaa.

Mikäli malli kuitenkin ajetaan läpi, on yhteiskunnan velvollisuus taata kaikille kansalaisille tasa-arvoiset mahdollisuudet hyödyntää palveluita. Tällöin uudistuksella tavoitellut säästöt uhkaavat romuttua ja yhteiskunnan yhteisesti kerätyt verovarat ovat vaarassa valua yritysten tuloksiksi.

Artikkeliin on lisätty viimeinen kappale klo 12:01.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE