Politiikka

Kansanedustajan mitta täyttyi: ”Tällaiselle kierolle pärsästykselle on laitettava stoppi”

Keskustan kansanedustaja ja maa- ja metsätalousvaliokunnan varajäsen Mikko Kärnä ottaa kantaa vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon jälleen käynnistämään ruokakeskusteluun.

Kärnä huomauttaa, että erilaisissa ilmastolaskureissa liioitellaan lihantuotannon ilmastovaikutuksia.

– Laskureissa ilmoitetaan aina hiilidioksipäästöt per tuotettu kilogramma, kun ruoasta puhuttaessa ne tulisi ilmoittaa per tuotettu kalori. Jokainen ymmärtää, että esimerkiksi kilossa naudanlihaa on enemmän ravintoa kuin kilossa kurkkua; kaloreina mitattuna noin neljätoista kertaa enemmän. Kurkun tuottamisen ilmastopäästöt ovat kuitenkin vain 6 kertaa naudanlihaa pienemmät. Tässä mielessä voidaan sanoa, että naudanlihan syöminen on ilmastolle parempi asia kuin kurkun, Kärnä päättelee.

Kärnä sanoo, että kotimaista tuotantoa vastaan hyökkääminen on väärä tapa.

– On uskomatonta, kuinka erilaisilla kampanjoilla nykyään hyökätään kotimaista alkutuotantoa vastaan ja kuinka lihan, kalan sekä maitotuotteiden ilmastojalanjälkeä vääristellään tahallisesti. Tällaiselle kierolle pärsästykselle on laitettava stoppi.

Kärnä korostaa, että kaloripohjaisessa vertailussakin monien vihannesten ja juuresten ilmastopäästöt olisivat lihaa pienemmät, mutta se kuitenkin tasoittaisi eroja huomattavasti.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat