Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustajat hoputtavat hallitusta toimiin, joilla sähkön poikkeushinnat saadaan kuriin – ”Yhtä hopealuotia ei ole”

iStock

Eduskunnan talousvaliokunta käsitteli Sähkön hinta kuriin -kansalaisaloitetta ja päätyi mietinnössään esittämään lausumia, joilla vastataan aloitteen tavoitteeseen kohtuullisen sähkön hinnan turvaamiseksi ja häiriötilanteiden välttämiseksi sekä vaaditaan hallitukselta nopeita toimia asiassa.

Demokraatti

Demokraatti

Korkeat sähkön hinnat ovat aiheuttaneet kohtuuttomia tilanteita sähkönkäyttäjille, niin ihmisille kuin yrityksille sekä kansantaloudelle, SDP:n talousvaliokunnassa vaikuttavat kansanedustajat Lotta Hamari, Helena Marttila, Matias Mäkynen ja Juha Viitala toteavat. Heidän mukaansa on monia keinoja, joilla poikkeuksellisiin hintoihin voidaan puuttua.

– Kansalaisten huoli korkeasta sähkön hinnasta on oikeutettu, vaikka onneksi viimeisen vuoden aikana tilanne onkin hieman parantunut kotimaisen tuotannon kasvun myötä. Tästä huolimatta tarvitsemme yhä vahvoja panostuksia niin kotimaiseen puhtaaseen sähköntuotantoon kuin myös toimia yhteisten sähkömarkkinoiden kehittämiseksi, kansanedustajat sanovat tiedotteessa.

Mietintönsä lausumissa talousvaliokunta esimerkiksi edellyttää, että hallitus tuo viipymättä eduskuntaan esityksen sähkön vähittäismyynnin hintojen väliaikaisesta sääntelytoimivaltuudesta kriisitilanteissa, vahvistaa sähkön perus- ja säätövoiman tuotantokapasiteettia, toimii aktiivisesti EU:ssa sähkön tukkumarkkinoiden kehittämiseksi sekä ryhtyy toimenpiteisiin kansallisesti sähkömarkkinoiden toiminnan läpinäkyvyyden lisäämiseksi.

– Yhtä hopealuotia tilanteessa ei ole, vaan tarvitsemme vahvan joukon eri keinoja.

VALIOKUNTA selvitti SDP:n kansanedustajien mukaan myös osana asiantuntijakuulemisia, millaiset mahdollisuudet nykyinen sähkömarkkinamalli antaa sähkön hinnan manipulaatiolle. Todisteita manipulaatiosta ei ole, mutta suhteellisen pienillä muutoksilla sähkön tarjonnassa ja kulutuksessa voi olla hyvin suuri vaikutus päivähintoihin sähköpörssissä ja näin ollen myös yhtiöiden tekemiin tuottoihin sähkön myynnillä.

– Markkinoiden manipuloimisen osoittaminen on hyvin vaikeaa ja valvontaviranomaisten resurssit erittäin pienet. Espanjassa tutkijat osoittivat markkinadataa tutkimalla manipulaatiota tapahtuneen. Suomessakin on varmistettava, että tutkijoilla ja viranomaisilla on pääsy kaikkeen tarvittavaan dataan, aidot mahdollisuudet tutkia ja valvoa markkinoita sekä varmistaa, ettei manipulaatiota tapahdu, edustajat painottavat.

– Poikkeuksellisen korkeat sähkönhinnat aiheuttavat monia ongelmia sähkönkäyttäjille. Talousvaliokunnan yksimielinen mietintö sisältää lukuisia käytännön toimia, joilla sähkön hinta saadaan kuriin. Hallituksen on nyt kiireellisesti ryhdyttävä toimeen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE