Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Käräjätuomari sai syytteen aseen tuomisesta oikeustalolle – ”Sain hetkellisen päähänpiston näyttää pyssyä yksittäiselle asianajajalle”

Istock
Kuvan ase ei liity tapaukseen.

Apulaisoikeuskansleri on päättänyt syytteen nostamisesta käräjätuomaria vastaan virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta. Apulaisoikeuskanslerin kerrotaan pyytäneen valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimenpiteisiin syytteen nostamiseksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Epäillyssä virkavelvollisuuden rikkomisessa ja ampuma-aserikoksessa on kyse siitä, että tuomari toi aseen Keski-Suomen käräjäoikeuteen toissa vuonna ja esitteli sitä siellä ilman laissa säädettyä hyväksyttävää syytä.

Keskisuomalaisen mukaan tuomarin oli ollut määrä käsitellä liivijengiin liittyvää rikosjuttua. Ase ei ollut ladattu, eikä siinä ollut patruunoita. Tuomarilla oli käsiaseeseen hallussapitolupa.

-  Leikinpäiten olin menossa kysymään vartijoilta, että saanko ottaa tämän turvaksi, kunnes sain hetkellisen päähänpiston näyttää pyssyä yksittäiselle asianajajalle odotusaulassa, jossa ei muuten ollut juurikaan väkeä, tuomari kertoi lehdelle viime vuonna.

Lain mukaan luvallistakaan asetta tai edes asetta erehdyttävästi muistuttavaa leikkiasetta ei saa ilman hyväksyttävää syytä kantaa julkisella paikalla.

Tuomari kiistänyt

Epäily virka-aseman väärinkäyttämisestä koskee sitä, että tuomarin epäillään käsitelleen rikoskomisarion pyynnöstä vangitsemisvaatimuksia viikonloppuisin vuosina 2018-2020, vaikka häntä ei ollut määrätty hovioikeuspiirin päivystysvuorossa olevaksi tuomariksi. Asiat eivät olisi kuuluneet tuomarin ratkaistavaksi myöskään käräjäoikeuden työjärjestyksen perusteella.

-  Menettely on ollut omiaan aiheuttamaan epäilyksen siitä, että vangitsemisvaatimuksen esittäjä on voinut vaikuttaa tuomarin määräytymiseen omassa asiassaan ja siten loukannut tuomioistuinten toiminnalta keskeisesti vaadittavia puolueettomuuden ja riippumattomuuden vaatimuksia, ratkaisussa todetaan.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan tuomari on esitutkinnassa myöntänyt käsitelleensä vangitsemisistunnot kertomatta siitä päivystysvuorossa olleelle tuomarille sekä esitelleensä asetta oikeudessa. Hän on kuitenkin kiistänyt syyllistyneensä asiassa epäiltyihin rikoksiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE