Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Karu kehitys: maksuhäiriömerkinnät lisääntyneet 30 prosenttia 10 vuodessa – Ministeri: “Se vanha säästöpossu olisi hyvä edelleen olla joka kodissa”

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi hallituksen toimista ylivelkaantumisen vähentämiseksi ja suomalaisten taloudenhallinnan parantamiseksi ja Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn esitteli alkavaa hanketta, jossa tehdään laajaa yhteystyötä yksittäisten ihmisten talousosaamisen vahvistamiseksi, tiedotustilaisuudessa 29. tammikuuta 2020 Helsingissä.

Kotitalouksien talousongelmat, maksuhäiriöt ja velkaantuneisuus ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosina. Hallitusohjelman mukaisesti ministeriöt käynnistävät toimia ylivelkaantumisen vähentämiseksi ja taloudenhallinnan parantamiseksi. Näiden lisäksi Suomen Pankki käynnistää nyt hankkeen talousosaamistyön koordinoinnista.

Rane Aunimo

Demokraatti

Kansantalouden kokonaiskuvassa kotitalouksien velat suhteessa tuloihin ovat suuremmat kuin koskaan aiemmin. Markkinoille on tullut uusia lainamuotoja, perinteisen pankkisektorin ulkopuolisia toimijoita ja toimintatapoja, mikä on lisännyt lainojen saatavuutta ja houkuttelevuutta.

Maksuhäiriöisten ihmisten määrä oli vuonna 2019 jo lähes 400 000, kun vuonna 2008 määrä oli alle 300 000. Keskimääräinen vakuudettoman luoton määrä takauksen hankkinaeilla asiakkailla oli reippaasti yli 10 000 euroa vuonna 2018, kun vuonna 2013 luku oli vähän yli 4000 euroa.

Kotitalouksien velat suhteessa tuloihin ovat nousseet suuremmiksi kuin koskaan aiemmin. Velkaa on tarjolla alati uusia reittejä pitkin, kun perinteisen pankkisektorin ulkopuoliset toimijat tyrkyttävät kuluttajille helppoa lainaa. Maksuhäiriömerkintöjä on kerääntynyt erityisesti nuorille.

– Tämä kehitys luo riskejä niin yksittäisille ihmisille kuin kansantaloudelle. Ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan sekä sääntelyä että talousosaamista, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) tiedotteessa.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että ministeriöt ryhtyvät toimiin ylivelkaantumisen vähentämiseksi ja kansalaisten taloudenhallinnan parantamiseksi. Toimia on käynnissä muun muassa oikeusministeriössä.

– Se vanha säästöpossu olisi edelleen hyvä olla joka kodissa. Muistan itse lapsena kun oli säästötili ja sai mennä pankkiin tyhjentämään sen säästöpossun ja näki sen rahan, siinä oli kolikoita jonkun verran, ja tiesi, että nyt raha on pankkitilillä ja se raha on sellainen, joka siellä säilyy ja sillä voi tulevaisuudessa tehdä tai ostaa jotain kivaa, Henriksson täydensi tiedotustilaisuudessa.

Lisää aiheesta

Ministerin mukaan on tärkeää ymmärtää pienestä pitäen, mistä raha tulee ja mihin se  menee. Digitalisoituminen on oma haasteensa, koska se etäännyttää rahan konkreettisuudesta.

Parhaat keinot laajasti käyttöön

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn puolestaan totesi, että uusien palveluiden tulvassa luoviminen vaatii kansalaisilta tietojen ja osaamisen jatkuvaa päivitystä.

– On tärkeää, että ihmiset ymmärtävät, miten uudet finanssipalvelut toimivat ja mitä riskejä niihin sisältyy, Rehn sanoi tiedotteessa.

Talousosaamista tuetaan lukuisilla hankkeilla, joita hoitavat viranomaisten lisäksi monet yksityisen ja kolmannen sektorin toimijat.

Suomen Pankki ryhtyy laatimaan kansallista strategiaa ja keräämään tietoa eri tahojen toiminnasta ja hankkeista.

– Talouden lukutaito on keskeinen kansalaistaito, Rehn linjasi.

Tarkoitus on löytää parhaat käytännöt ja varmistaa, että ne saadaan laajasti käyttöön.

– On tärkeää, että jokaisella meistä on riittävästi tietoa siitä, miten omaa taloutta voi hallita. Olen hyvin iloinen siitä, että Suomen Pankki on tarttunut tähän tehtävään, Henriksson kiitteli.

Demokraatti–Rane Aunimo, STT–Nina Törnudd

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE