Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Mielipiteet

Katri Kulmala vaatii ikäystävällisyyttä kuntaan

Katri Kulmala

–Ihmisen arvo ei saa perustua ikään eikä sosiaaliseen asemaan. Ikääntyvää tulee kohdella ihmisarvoisesti kaikissa elämänvaiheissaan. Elettyä elämää, muistoja ja perinteitä tulee kunnioittaa, Katri Kulmala kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan.

Katri Kulmala

Ikäkäsitys on menneiden vuosien aikana muuttunut ja nykyään puhutaankin jo neljännestä iästä, joka ulottuu aina yli 100-vuotiaisiin. 65-100-vuotiaat eivät ole missään mielessä yhtenäinen vanhuksiksi kutsuttava joukko. Yli 65-vuotiaita kohtaan esiintyy monin paikoin ikärasismia. Olisiko mahdollista niputtaa 0-50-vuotiaat samaan joukkoon?

Ikääntyneille tulee tarjota mahdollisuuksia kulttuurisiin ja esteettisiin kokemuksiin

Ikääntyneellä on oikeus omaan yksityisyyteensä ja itseään koskeviin päätöksiin. Jokaisella on oikeus saada yksilöllisesti tarvitsemaansa hoitoa ja huolenpitoa. Ikääntyessä tarve hengelliseen hoitoon ja huolenpitoon kasvaa ja ikääntyneellä on oikeus eheytymiseen ja sovintoon elämän kokemuksista. Tärkeää on myös yhteyden ja vuorovaikutuksen kokeminen. On huolehdittava siitä, ettei ikääntynyt joudu kokemaan tarpeetonta kipua tai yksinäisyyttä. Elämän loppuvaiheessa on ensiarvoisen tärkeää huolehtia elämän laadusta.

Kun edessä on siirtyminen työelämästä eläkkeelle, on toimintakyvyn ylläpitämiseksi tärkeää löytää itselleen sopivaa liikunta- ja harrastustoimintaa. Monelle eläkeikäiselle osallistuminen maksulliseen harrastustoimintaan ei ole taloudellisesti tai esimerkiksi huonon liikkumiskyvyn vuoksi mahdollista. Kunnassa tuleekin järjestää maksutonta, lähellä kotia olevaa toimintaa. Monille ikääntyville maksuton joukkoliikenne ja liikuntaharrastukset mahdollistaisivat paremman elämänlaadun ja toisivat pitkällä tähtäimellä runsaasti terveydellisiä etuja.

Meidän tulee kuulla ikäihmisten kokemuksia ja tietoa yhteiskunnan kehittymisestä

Yksi sosiaalisen ja yhteiskunnallisen osallisuuden edellytys on digitaalinen osaaminen. Ikäihmisille asiointi mm. virka-asioissa ja pankissa on tehty aivan liian vaikeaksi. Toimintojen siirryttyä verkkoon tarjolla ei ole ollut tarjolla riittävästi opastusta. Sähköisten palvelujen tulee olla helppokäyttöisiä ja selkeitä kaikille. Jos kuntalaisilta edellytetään digiosaamista, tulee huolehtia siihen opastamisesta. Oppimistaitoa ja -intoa kun usein ikääntyvillä kuitenkin on. Elinikäisen oppimisen edistäminen onkin osa ikäystävällisyyttä sekä yksilö-, yhteisö-, kunta- että yhteiskunnallisella tasolla.

Meidän tulee kuulla ikäihmisten kokemuksia ja tietoa yhteiskunnan kehittymisestä vuosikymmenten varrelta. Kaupunkiamme tulee rakentaa pitkäjänteisesti kuntalaiset ja kansalaiset päätöksentekoon mukaan ottaen. Kuntatasolla etsivä vanhustyö sekä ikääntyvien ja vanhusneuvoston säännöllinen kuuleminen kantaa hedelmää kauas tulevaan.

Katri Kulmala, kuntavaaliehdokas (sd.) Huittinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE