Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Kauko-Aatos Leväaho 1925-2022: Kerran meni Kakellakin överiksi

Nora Vilva

Passiaan Kauko-Aatos Leväaho esitteli mieluusti kavereilleen. Passissa nimittäin luki syntymäpaikan kohdalla Neuvostoliitto. Ei ole enää Neuvostoliittoa, eikä Leväahoakaan.

Seppo Peltoniemi

Urheilutoimittajien legendasarjaan luettava Kake kuoli vapunpäivänä 96-vuotiaana.

Kaikki alkoi tästä lehdestä, tuolloisesta Suomen Sosialidemokraatista. Elettiin kesää 1946 ja intohimoinen uimari Leväaho osallistui uintikisoihin Helsingin Mustikkamaalla. Kake ounasteli, että kisojen tulokset saattaisivat kiinnostaa laajemmaltikin. Hän kirjoitti jutun, ja päätti viedä sen Sosialidemokraatin toimitukseen.

Matkalla kuitenkin pelko iski puseroon. Nuori mies ei uskaltautunut toimitukseen, vaan jätti juttunsa lehden postilaatikkoon. Seuraavana aamuna Kake heräsi hyvin varhain. Piti lukea heti Suomen Sosialidemokraatti. Yllätys! Yllätys! Olihan se juttu siellä, ja vielä isokokoisena! Se oli menoa. Leväahon juttuja julkaistiin Demarissa yli 70 vuoden ajan. Ennätys sekin.

SDP:n kunniajäsen Leväaho oli intohimoinen demari.

Työhulluksi tiedetty Kake paahtoi töitä aina sata lasissa. Ikä ei tuntunut vaivaavan. Hän lienee ”maailman vanhin kesätoimittaja”. Siihen tehtävään hänet palkattiin Demariin, kun ikämittarissa oli jo kahdeksankymppiä taynnä. Työuransa Leväaho teki Veikkauksessa tiedottajana sekä osastopäällikönä.

Kymmenet, ellei sadat urheilun arvokisat toimittajana kolunnut Kake selitti usein huumorinpilke silmäkulmassaan ulkomaisille kollegoilleen, mikä hänen nimensä Kauko-Aatos Leväaho on englanniksi: Faraway-Thought Planktonfield.

Urheilussa Leväaho oli joukkuepelaaja. Hän pelasi korkeimmilla sarjatasoilla vesipallossa, jalkapallossa, käsipallossa, jääpallossa, koripallossa sekä jääkiekossa.

SDP:n kunniajäsen Leväaho oli intohimoinen demari ja TUL:n ja TUK:n kannattaja. Hänellä oli lukuisia luottamustehtäviä niin urheilussa kuin kunnallispolitiikassakin.

Kerran meni överiksi. Kake edusti Helsingin Työväen Uimareita (TUL) kuten hänen kaverinsakin, muuan Pertti Salolainen, kansallisen tason vapaahuimari. Leväaho soitti Yleisradion pääjohtajalle Erkki Raatikaiselle (sd.) ja suositteli Salolaista, ”varmaa demaria” toimittajaksi Yleisradioon. Salolainen palkattiin.

Ei tullut kuitenkaan Pertti Salolaisesta demaria. Sen sijaan hänestä tuli kokoomuslainen kansanedustaja, ministeri ja suurlähettiläs.

– Tekevälle sattuu, Kake kuittasi myöhemmin koko homman.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE