Uutiset

Kaupungin ääniä: Vertti Kiukas – ”SDP oli vahvasti yhteiskuntaa uudistava ja hyvin Eurooppa-myönteinen puolue, se tuntui ja tuntuu omalta”

Vertti Kiukas on helsinkiläinen sosiaalidemokraatti ja hän työskentelee tällä hetkellä sosiaali- ja terveysjärjestöjen kattojärjestö Suomen sosiaali ja terveys ry:n pääsihteerinä.

 

– Työssäni kaksi kärkiasiaa ovat jo vuosia olleet järjestöjen autonomian puolustaminen kiristyvää valtion ohjausta vastaan ja toisaalta sote-uudistus. Viime vuodet myös leikkauspolitiikka on ollut rankkaa, siitä olemme pitäneet ääntä, Kiukas kertoo tärkeimmistä vaikuttamiskohteista työssään.

Työ ja lapsiperhearki vievät paljon aikaa, mutta niiden lisäksi Kiukas pelaa säännöllisesti korttia, urheilee ja lukee sekä toimii erilaisissa luottamustehtävissä.

 

Nuorena mukaan vaikuttamistyöhön

Vaikuttamistyöhön Kiukas lähti mukaan koulunsa oppilaskunnan kautta:

 

–  Oppilaskunnassa oli hyvin konkreettisia asioita liittyen opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksiin, koulun remonttiin ja niin edelleen, Kiukas kertoo kokemuksiaan ensimmäisestä luottamustoimestaan.

Oppilaskuntakokemuksen jälkeen kiinnostus vaikuttamiseen jäi, tai oikeastaan vei mennessään. Kiukas päätti lähteä mukaan niin Demarinuoriin ja Suomen lukiolaisten liittoon sekä piiri- että liittotasolla. Yliopisto-opinnot aloitettuaan hänestä tuli aktiivinen puolestaan Sosialidemokraattisissa opiskelijoissa.

Sosiaali-demokraattiseen puolueeseen Kiukas liittyi vuonna 1996 Orimattilassa. Syyt liittymiseen tuntuivat hänestä selkeiltä:

–  SDP oli vahvasti yhteiskuntaa uudistava ja hyvin Eurooppa-myönteinen puolue, se tuntui ja tuntuu omalta, Kiukas kuvailee.

Kiukas on toiminut 2000-luvun alusta alkaen aktiivisesti Helsingin piirissä ja jo ennen sitä muissa puolueen järjestöissä. SDP Helsingin piirihallituksen jäsenenä hän on ollut yhteensä neljä vuotta sekä piirikokousedustajana noin 15 kertaa. Kiukas myös toimii tällä hetkellä puoluehallituksen jäsenenä, mihin hänet valittiin piirin ehdokkaana.

Puolueen merkitys ja arvot ovat myös pysyneet vuosien läpi tärkeinä Kiukkaalle:

–  Omaakin taustaani ajatellen liike, joka puolustaa hyvinvointivaltiota ja ollut sen keskeinen arkkitehti, on minulle oma ja tärkeä.

 

Helsingistä johtava osallisuuskaupunki

 

Tällä hetkellä Kiukas toimii Helsingin kuntapolitiikassa keskusvaalilautakunnan kautta. Se ei ole vaikuttamisen ja politiikan tekemisen areena, vaan sen sijaan hoitaa laissa määrättyjä tehtäviä.

 

– Meillä on hyvä yhteishenki ja puheenjohtaja, Kiukas kuvailee toimintaa keskusvaalilautakunnassa.

Helsingistä Kiukas haluaisi esitellä kaupunkiin ensimmäistä kertaa saapuvalle sen monimuotoisuutta ja erilaisia piirteitä. Näin laajaan esittelyyn löytyy myös helppo tapa raitioliikenteen avulla:

–  Kasin ratikka. Se kulkee erittäin erilaisten kaupunginosion läpi, kuten Ruoholahden, Töölön, Kallion ja Toukolan, ja näyttää kaupungin monimuotoisuuden, hän visioi.

 

Monimuotoisuuden ihailu jatkuu myös katsottaessa tulevaisuuteen. Kiukas toivoo, että vuonna 2025 Helsinki olisi kehittynyt positiiviseen suuntaan ja kaupunki olisi silloin johtava osallisuuskaupunki:

–  Kansalaisjärjestöt ovat silloin ihmisten ääninä mukana asioiden valmistelussa luomassa yhdessä elinvoimaista pääkaupunkia, jossa kaikki kokevat olevansa samassa veneessä.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat