Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Kaupunginvaltuusto hyväksyi köyhyysohjelman Tampereella

Monissa lapsiperheissä köyhyys kiusaa. Syynä muun muassa työttömyys.

Tampere pyrkii vähentämään köyhyyttä Tampereen kaupungin köyhyysohjelmalla 2018-2021. Kaupunginvaltuusto hyväksyi ohjelman kokouksessaan maanantaina. Ohjelma sisältää “useita ehdotuksia köyhyyden ja huono-osaisuuden vähentämiseksi”. Ohjelman toteutuksesta ja sen vaatimasta rahoituksesta päättää kaupunginvaltuusto. Tampereen ensimmäinen köyhyysohjelma laadittiin vuonna 2014.

Ohjelman valmistellut köyhyystyöryhmä koostui poliittisista päättäjistä. Puheenjohtajana toimi valtuuston 3. varapuheenjohtaja Mikko Aaltonen (vas.) ja varapuheenjohtajana apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.)

Köyhyysohjelmaan valittiin neljä köyhyydestä kärsivää ryhmä: Lapsiperheet, nuoret, työikäiset ja ikäihmiset.

Köyhiä rittää talouskasvusta huolimatta

Pienituloisten osuus Tampereen väestöstä on laskenut, mutta hitaasti. Vuonna 2016 pienituloisia oli noin 16,6 prosenttia tamperelaisista, kun osuus vuonna 2010 oli liki viidesosa kaupunkilaisista eli 18,1 prosenttia. Lisäksi pitkään pienistä tuloista kärsivien pienituloisten osuus kaupunkilaisista on kasvanut. Tampereella pienituloisten osuus on suurempi kuin maassa keskimäärin.

Reilu viidennes eli yli 20 prosenttia tamperelaisista on viimeisen reilun vuoden aikana joutunut tinkimään ruoasta tai lääkkeistä. Noin 13 prosenttia on pelännyt, etteivät rahat riitä ruokaan. Tampereella osuudet ovat maan keskitasoa korkeammat. Köyhyys on monen lapsiperheen arkea Tampereella.

Työryhmä etsi keinoja köyhyydestä kärsivien tamperelaisten elämänlaadun parantamiseksi kaupungin taloudellisten mahdollisuuksien puitteissa.

Köyhyystyöryhmän esittämät toimenpiteet:

Kaikenikäiset: Varmistetaan julkisten palveluiden piiriin pääsylle matala kynnys, tarjotaan apua oikeaan aikaan, varmistetaan ruuan jakelu vähävaraisille sekä tuetaan järjestöjen toimintaa, pidetään kaupungin asuntojen vuokratason kohtuullisena ja laaditaan sosiaalisille investoinneille budjetti.

Lapsiperheet: Laajennetaan maksutonta harrastus- ja kerhotoimintaa täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea käyttämällä ja kehittämällä koulujen loma-aikojen toimintaa, varmistetaan perusopetuksen maksuttomuus sekä tarjotaan lapsiperheille neuvontapalveluita oikea-aikaisesti ja matalalla kynnyksellä myös perheiden taloudellisissa asioissa.

Nuoret: Edistetään opintojen ja oppimateriaalien maksuttomuutta, käytetään tarvittaessa ehkäisevää toimeentulotukea, kehitetään Ohjaamon toimintaa ns. yhden luukun -periaatteella, varmistetaan koulu- ja opiskeluterveydenhuollon riittävät resurssit ja tarjotaan nuorille maksutonta ehkäisyä.

Työikäiset: Kehitetään ja laajennetaan aktiivipassia, lisätään harkinnanvaraista toimeentulotukea, vahvistetaan Huoltsun toimintaa ja laajennetaan aukioloaikoja.

Ikäihmiset: Nostetaan palvelukeskuskortin ja harkinnanvaraisten kuljetuspalvelujen tulorajoja, lisätään ikäihmisten avustaja-, ulkoilutus- ja saattajapalveluja sekä lisätään kotipalvelua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE