Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

31.7.2019 12:09 ・ Päivitetty: 31.7.2019 12:09

Kaupunkikehittämisen keittokirjoja – Kehittämisen politiikka muokkaa kaupunkia, mutta tärkeämpää on, että kaupunki muokkaa politiikkaa

Maailman toimivin kaupunki. Kestävä kaupunki. Fiksu kaupunki, Smart City. Euroopan vihreä pääkaupunki. Kaupungit kilpailevat keskenään erilaisista titteleistä. Mitä ne ovat ja miksi niitä halutaan?

Kaarin Taipale

Euroopan vihreä pääkaupunkitunnuksen motto on Green Cities – fit for life. Se sisältää ajatuksen, että eurooppalaisilla on oikeus elää terveissä kaupungeissa. Kaupunkien tavoitteena täytyy olla kansalaisten elämänlaadun parantaminen ja globaalien ympäristövaikutusten vähentäminen. Euroopan komisson järjestämän, yli 100 000 asukkaan kaupungeille suunnatun kilpailun arviointikriteerit kattavat 12 osa-aluetta: Ilmastonmuutoksen torjunta ja sopeutumistoimet, kaupunkiliikenne, maankäyttö, luonto ja sen monimuotoisuus, ilmanlaatu, melu, jätehuolto, vesihuolto, ekoinnovointi ja kestävä työllisyys, energiatehokkuus sekä hallinto. Tänä vuonna Euroopan vihreä pääkaupunki oli Oslo, ensi vuodeksi palkinnon on voittanut Lissabon ja vuodeksi 2021 Lahti.

Smart City, fiksu kaupunki, oli pitkään ylikansallisten tietotekniikkajättien suosima nimike. Sen varjolla myytiin tietojärjestelmiä, joiden hinnat hipoivat pilviä ja joiden ylläpito sitoi ostajat ja myyjät pitkään liikesuhteeseen. Eläteltiin harhakuvaa, että digitalisaatio ratkaisisi kaiken ja että nörtti-insinöörit tietäisivät parhaiten, miten. Nyt myös fiksun kaupungin otsikon alla halutaan lähteä asukkaiden ja kaupunkien tarpeista, ei vain alati uusiutuvan teknologian mahdollisuuksista.

Vuosittain kaksi maailmanlaajuista selvitystä, Mercer’s Quality of Living Survey sekä Economist Intelligence Unit Liveability Index, arvioivat edellisiä kriteeristöjä laajemmin ja tarkemmin, missä kaupungeissa voi elää ja menestyä parhaiten. Vertailuissa käytettyjä mittareita ovat muun muassa vakaus, turvallisuus, rikollisuus, terveydenhuolto, infrastruktuuri, juomaveden laatu, korruption määrä, kulttuuri ja koulutus, liikuntatilojen saatavuus ja ympäristönäkökohdat. Yksi ja sama kaupunki on ollut molemmilla listoilla ylivoimainen ykkönen jo parina vuonna peräkkäin: Wien.

Kestävä kaupunki on käsitteistä kattavin, jos ja kun se ymmärretään YK:n vuoteen 2030 tähtäävien 17 kestävän kehityksen tavoitteen toteuttamisena. Usein unohtuu, että kestävyys ei ole sama kuin ’vihreys’ vaan että kestävän talouden ja luonnonvarojen kestävän käytön rinnalla on huolehdittava myös yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta ja kansalaisten yhdenvertaisuudesta.

Miksi näitä erilaisia titteleitä, määritelmiä, strategisia tavoitteita ja mittareita on niin paljon? Tarkoittavatko ne käytännössä mitään? Miksi niitä halutaan, mitä niillä saavutetaan?

Usein toistetun mantran mukaan kaupungit kilpailevat keskenään maailmanlaajuisesti. Kilpailu tietenkin tarvitsee mittareita ja voittajia. Hankalampi kysymys on, mitä lopulta tavoitellaan: lisää turisteja, kansainvälistä näkyvyyttä, uusia työpaikkoja, houkuttimia kansainvälisille sijoittajille?

Lisää aiheesta

Entä missä vaiheessa turismi alkaa kuluttaa enemmän kuin se tuottaa? Ovatko kaikki uudet työpaikat hyviä, tukevatko ne muita tavoitteita? Millaisia ehtoja kansainvälinen sijoittaja – yksityinen, instituutio tai valtio – asettaa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä? Tukevatko ne kaupungin kestävää kasvua vai haluaako kansainvälinen pääoma vain toteuttaa standardiratkaisuja, jotka toistuvat samanlaisina kaupungista toiseen? Samat ostoskeskukset, samat viihdekeskukset, samat kiinteistömassat? Miten sitten erotutaan muista?

Kehittämisen politiikka muokkaa väistämättä kaupunkia. Mutta vielä tärkeämpää on, että kaupunki muokkaa politiikkaa, että kaupungilla on julkilausutut tavoitteet ja selvät pelisäännöt, joista pidetään kiinni eikä langeta Auervaarojen flirtteihin tai seireenien lauluihin.

Kaarin Taipale on takatöölöläinen kaupunkitutkija

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU