Keli yllätti: Suomalaiset pohjamudissa – ”En saa autoa kääntymään”

Kuva: Lehtikuva

Walesin MM-rallin metsäerikoiskokeet ovat yllättäneet suomalaiset rallikuskit. Pahiten teiden märkyys, tarttuva muta ja liukkaus ovat saaneet sekaisin Toyotan pakan. Ykköskuski Jari-Matti Latvala on tuskaillut autonsa mutkien sisään kääntyvyyden kanssa.

– Vetopitoa puuttuu, en saa autoa kääntymään, meillä balanssiongelma, kertoi Latvala jo perjantain aikana.

Eikä illan pitkässä huollossa tehdyt muutokset auttaneet nyt lauantaiaamunkaan erikoiskokeilla.

Eniten ihmeissään tilanteesta oli seitsemännessä WRC-kisassa ajava Esapekka Lappi.

– Kyllähän me tiedettiin, ettei meidän testi päivä vastannut sääolosuhteita, jotka Walesissa usein ovat. Testasimme kuivassa, pölyävällä tiellä. Mutta nyt en tiedä yhtään, missä vika. Pitoa ei ole edessä, eikä takana, kertoi pieksämäkeläinen Lappi jo yli kaksi minuuttia kärkeen jääneenä.

Toyotan kolmannella kuskilla, viimeistä kisaansa ajavalla Juho Hännisellä on viimeinen kokemus Walesin olosuhteista vuodelta 2014.

– Vaikeaa on nuotin varassa ajaa. Jarrutuspaikat on vaikea arvioida, koska pito vaihtelee rajusti.

Hyvän tuulinen walesilainen, kisaa vankasti johtava Elfyn Evans on saanut rengastoimittajastaan, D-Mackista ison edun.

– Kyllä täytyy sanoa, että renkaamme toimii. Ja walesilaiseksi minun on sanottava poikkeuksellisesti, että keli saisi jatkua harmaana ja sateisena. Testasimme tänne vain päivän ja arvaamalla osuimme valitsemaan tänne oikean kumiseoksen, naureskeli Evans.

Perjantain jälkeen hänen johtonsa oli 24,6 sekuntia ennen myös M-Sportin Fordia käskeviä Viron Ott Tänakia ja 26,8 sekuntia kisan kolmosta Sebastien Ogieria. Evansin toive toteutui lauantaille.

Aamun kahden ajetun EK:n jälkeen ovat erot kasvaneet jo 36,1 ja 42,8 sekuntiin Michelineillä ajaviin Tänakiin ja Ogieriin. Tulos tarkoittaisi riemujuhlaa M-Sportille ja Ogierille sekä Evansille: merkkimestaruus, viides kuljettajien mestaruus ja Evasille ensimmäinen MM-rallin voitto.

Toyota kerään rakenteisiinsa selvästi enemmän lisämassaksi kertyvää painoa ja vielä auton takaosaan. Hallitseva mestari Ogier arvioi lisäpainoksi Fordissaan 60-70 kilogrammaa. Mutta Lappi jopa 120 kg:n ylipainon, Hänninen 100 kiloa. Citroenin Kris Meeke 60-70 kg, Hyundain Dani Sordo 20 kg.

– Auto täytyy tietenkin säätää kovemmaksi, että jousitus toimii, kuten se on suunniteltu toimivan, selvitti Ogier muutoksia.

Evans kertoi autonsa olleen eilen lounasaikaan 30 kg ylipainoinen ja illalla vielä 40 kg:n mutakuorrutuksessa.

Evansin renkaat olivat toimineet selvästi niiden oikealla toiminta-alueella, oikeassa lämpötilassa. Ne olivat kuluneet ja siis purreet hyvin soramutaan hyvin kiinni. Kun taas Toyotan renkaat olivat kuin pakasta otetut, kulumattomat. Ne eivät olleet lämmenneet toiminta-alueelleen.

WRC2-luokassa on ilman murheita selvinnyt vain nuori, Walesin ensikertalainen Juuso Nordgren Skodalla. Teemu Suninen kärsi rengasrikon. Kalle Rovanperä ajoi leveäksi ja rikkoi jäähdyttimen kiveen. Jari Huttunen keskeytti. Max Vatanen ei saanut starttilupaa turvallisuus syistä Katalonian ulosajon takia. Hän tyytyi vain kisan nuotitukseen.

Legendojen kamppailu päättyi suomalaisvoittoon: Janne Ahonen löi kirkkaasti Noriaki Kasain

Kuva: Lehtikuva

Janne Ahonen eteni Pyeongchangin talviolympialaisten suurmäen toiselle kierrokselle ainoana suomalaishyppääjänä. Ahonen venytti avauskierroksella 124,5 metriä, ja se riitti 30. sijaan. Hän pääsi viimeisenä miehenä toiselle kierrokselle.

– Ihan ok hyppy. Jostain oli lähdettävä liikkeelle, ja olen tyytyväinen, ettei tuon huonommin mennyt, Ahonen kertoi Ylen haastattelussa.

Toisella kierroksella Ahonen jäi 115,5 metriin.

Nelikymppisten taistelussa Ahonen, 40, oli kilpailun paras, koska Japanin Noriaki Kasai, 45, ei päässyt edes toiselle kierrokselle. Kahdeksansissa olympialaisissaan kilpaileva Kasai jäi suurmäen ainoassa kisahypyssään 121 metriin.

33:nneksi sijoittunut Kasai kukisti Suomen muut hyppääjät Andreas Alamommon, Antti Aallon ja Jarkko Määtän. Alamommo oli 34:s ja Aalto sekä Määttä jakoivat 37. sijan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Hurja arvio: Tässä Suomen ainoa mahdollisuus huippusijoituksiin miesten viestissä – ”Porukka hajoaa täysin”

Kuva: Lehtikuva

Suomi lähtee sunnuntaiseen miesten 4×10 viestiin niin sanotusti kova pää edellä. Joukkueen tavoitteena on pysyä mahdollisimman pitkään kärkitaistelussa, joten hiihtojärjestys on Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Matti Heikkinen ja Lari Lehtonen.

– Ainut mahdollisuus huippusijoituksiin on, että Rise (Hakola) pysyy mukana ja Iivo pystyy tekemään peliliikkeitä, joilla porukka hajoaa täysin.

– Kolmannella osuudella Matti ja muut pystyvät hiihtämään niin kovaa, ettei kärkipäässä ole enää joukkueita kolmea enempää, päävalmentaja Reijo Jylhä sanoi.

Hänen mukaansa Ruotsin ankkuri Calle Halfvarsson ja Norjan ankkuri Johannes Hösflot Kläbo eivät paljon piittaa siitä, kuka Suomella on ankkurina. On siinä sitten kuka tahansa.

Norja lähtee viestiin hiihtojärjestyksessä Didrik Tönseth, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger ja Kläbo.

Jylhän mukaan viestispekulaatiossa oli myös Anssi Pentsinen, mutta tämä koki perjantain vaisun hiihdon jälkeen, ettei pysty lupaamaan vahvaa viestiosuutta.

Viesti alkaa kahdella perinteisen hiihtotavan osuudella ja jatkuu vapaalla hiihtotavalla.

Viime vuonna Lahden MM-hiihdoissa Suomi oli miesten viestin viides. Sotshin 2014 olympiavoittoa puolustaa Ruotsi.

STT–KAIJA YLINIEMI

Keskustelua aiheesta

Ei voi mitään: Maailmancupin johtajalle Kaisa Mäkäräiselle luu käteen olympialaisista

Kuva: Lehtikuva

Kaisa Mäkäräinen on sijoittunut olympialaisten ampumahiihdon yhteislähdössä sijalle 10. Mäkäräinen selvitti 12,5 kilometrin kilpailun kahdella sakolla, jotka tulivat pystyammuntapaikoilta.

Kilpailun voitti Slovakian Anastasija Kuzmina ennen Valko-Venäjän Darja Domratshevaa ja Norjan Tiril Eckhoffia.

Yhteislähtö oli Pyeongchangin talvikisojen viimeinen naisten henkilökohtainen kilpailu ampumahiihdossa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Roponen hyytyi matkalla: Suomi putosi mitalivauhdista naisten viestissä

Kuva: Lehtikuva

Aino-Kaisa Saarinen kamppaili naisten 4×5 kilometrin olympiaviestissä neljäntenä ensimmäiseen vaihtoon venäläisten OAR-joukkueen, Norjan ja Slovenian perässä. Ero kärkeen oli 19,9 sekuntia.

Mitalisuosikeista Ruotsi tuli vaihtoon viidentenä kuusi sekuntia Suomen perässä.

OAR jatkoi toisella osuudella kilpailun kärjessä, ja Charlotte Kalla nosti Ruotsin viidenneltä sijalta toiseksi. Kerttu Niskanen nousi Kallan vetoavun turvin kolmanneksi Norjan edelle.

OAR johtaa perinteisen hiihtotavan osuuksien jälkeen kilpailua 1,7 sekunnilla Ruotsiin ja 10,1 sekunnilla Suomeen. Suomen kolmatta osuutta hiihti Riitta-Liisa Roponen, joka jäi kärjelle pahasti.

Suomi tuli viimeiseen vaihtoon 40 sekuntia kärjestä.

Krista Pärmäkoski on joukkueen ankkuri.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta