Kotimaa
19.2.2020 15:00 ・ Päivitetty: 19.2.2020 15:00
Kesäkuun alussa tulee uutta opeteltavaa: 50 uutta liikennemerkkiä otetaan käyttöön, vanhoista poistuu sukupuoli
Uusi tieliikennelaki astuu voimaan kesäkuun alusta, ja silloin Suomessa otetaan käyttöön noin viisikymmentä uutta liikennemerkkiä. Lisäksi monien vanhojen merkkien ulkoasua päivitetään esimerkiksi sukupuolisensitiivisempään suuntaan, mikä näkyy muun muassa kävelytien ja suojatien merkeissä.
Näissä merkeissä grafiikka ei enää kuvaa selvästi mitään sukupuolta, vaan ihmishahmo on pelkistetty tikkumaiseksi.
Myös tiemerkintöihin tulee muutoksia.
Muutosten tarkoituksena on parantaa merkkien selkeyttä ja näkyvyyttä, Suomen tie- ja rataverkosta vastaava Väylä kertoo tiedotteessaan.
Kokonaan uusia merkkejä tulee käyttöön noin 50, muuta niiden ohella myös monien vanhojen liikennemerkkien ulkonäköä päivitetään.
Tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Jukka Hopeavuori Väylästä kertoo tiedotteessa, että liikennemerkeissä on muutettu esimerkiksi nuolien kärkiä, symboleita ja reunanauhoja. Hopeavuoren mukaan muutosten tarkoitus on tehdä merkeistä nykyistä luettavampia.
Monet muutoksista ovat niin pieniä, ettei niitä välttämättä edes huomaa. Useita merkkejä on muutettu vähän enemmän selkeyden ja helpomman luettavuuden vuoksi.
Lisää aiheesta
Esimerkiksi polkupyöräilijöistä varoittavasta merkistä on jätetty ihmishahmo pois, ja pyörän kuvaa on yksinkertaistettu.
Keltaiset sulkuviivat muutetaan valkoisiksi.
Uuden tieliikennelain myötä myös tiemerkinnät muuttuvat, kun keltaiset sulkuviivat muutetaan valkoisiksi.
– Värinmuutoksen syynä on se, että Suomi on ollut viimeinen EU-maa, joka on käyttänyt keltaisia sulkuviivoja, Hopeavuori sanoo.
Jatkossa Suomi siirtyy samaan käytäntöön kuin muut EU-maat.
Muutokset näkyvät teillä hiljalleen, ja uusien liikennemerkkien siirtymäaika on 10 vuotta. Tästä syystä uuden- ja vanhanmalliset merkit näkyvät liikenteessä useiden vuosien ajan.
Vanhat liikennemerkit eivät vaihdu uusiin suoraan, vaan merkkejä uusitaan vasta vanhojen tullessa käyttöikänsä päähän.
– Vain pieni osa merkeistä pitää vaihtaa käytännössä heti lain voimaantulon jälkeen väärinymmärrysten välttämiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi muutamat kävelyn, mopoilun ja pyöräilyn kieltomerkit, Hopeavuori kertoo tiedotteessa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Kotimaa
14.6.2019 05:12
Liikennemerkit uudistuvat – vähimmäisnopeudelle ja ajokaistojen yhdistymiselle merkit