Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Keskusjärjestö SAK on mukana hallituksen rasisminvastaisessa kampanjassa – “Ymmärrän hyvin JHL:n kannan”

Arja Jokiaho

Ammattiliitto JHL ilmoitti tänään peruvansa osallistumisensa hallituksen rasisminvastaiseen kampanjaan. Keskusjärjestö SAK sen sijaan on mukana.

Marja Luumi

Demokraatti

Me puhumme teoin -kampanja alkaa elo-syyskuun vaihteessa. Johtaja Saana Siekkinen SAK:sta kertoo, että keskusjärjestö arvioi tilannetta tarkkaan ja päätti lähteä mukaan.

Osallistuminen tarkoittaa käytännössä sitä, että SAK sitoutuu jatkamaan Työelämän pelisäännöt -palvelua. Se antaa maksutonta neuvontaa ja tukea työelämän pelisäännöistä erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville, kuten nuorille ja ulkomaalaistaustaisille työntekijöille.

Palvelu tarjoaa tietoa työelämästä 26 kielellä. Sen avulla autetaan esimerkiksi työelämässä syrjintää kokeneita.

SAK:LAINEN Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL perusteli vetäytymistään sillä, että hallitus harjoittaa maahanmuuttajia kurittavaa politiikkaa.

Se luonnehtii kampanjaa “epärehelliseksi peittely-yritykseksi”, ja epäilee, ettei hallituksella ole aikeita sitoutua kampanjan tavoitteisiin kitkeä rasismia. JHL:n mielestä tavoitteissa ei myöskään ole konkreettisia parannusehdotuksia tai uusia avauksia.

Siekkinen sanoo ymmärtävänsä hyvin JHL:n kannan.

– SAK:kin antoi hiljattain lausuntoja, joissa on kritisoitu hallituksen maahanmuuttopolitiikan linjauksia ja lainsäädäntövalmisteluja.

“Jokainen jäsenliitto tekee oman ratkaisunsa.”

Muiden SAK:laisten liittojen aikeista hänellä ei ole tarkkaa tietoa. Keskusjärjestö ei anna mitään ohjeistuksia kuinka toimia.

– Toki jokainen jäsenliitto tekee oman ratkaisunsa.

RASISMIA esiintyy niin työpaikoilla kuin yhteiskunnassa laajemminkin, Siekkinen huomauttaa, ja se ei häviä pelkästään jonkun kampanjan avulla.

– Hallituksen lainsäädäntöhankkeiden soisi olevan linjassa sen kanssa, mitä kampanjalla haetaan. Korulauseilla ongelma ei poistu. Pitää olla tekojakin, hän painottaa.

Rasismin kitkeminen yhteiskunnassa on jokaisen vastuulla, Siekkinen korostaa. Työpaikoilla korostuu työnantajien rooli.

– Tämä kampanja on hallituksen liikkeelle laittama, joten se kantaa oman vastuunsa siitä, miten ongelmien ratkaisussa mennään eteenpäin.

SAK:N palveluun ja neuvontaan otetaan yhteyttä siinä vaiheessa, kun ongelmia alkaa ilmetä.

– Sitä kautta piirtyy kuva työelämän ikävistä puolista. Ulkomaalaiset voivat joutua hyväksikäytetyiksi, kun heillä ei ole välttämättä riittävää kielitaitoa tai he eivät tunne tarpeeksi suomalaisen työelämän pelisääntöjä, Siekkinen kertoo.

SAK:laisilla aloilla on hänen mukaansa nykyisin paljon ulkomaalaisia työntekijöitä, ja heihin on alettu jo tottua.

– Se alkaa olla arkipäivää. Mutta nyt kun työllisyystilanne on heikentynyt, esimerkiksi paljon ulkomaalaisia työllistäneellä rakennusalalla, se voi aiheuttaa ristiriitoja työpaikoilla.

Hallituksen piti alun perin saada kampanja käynnistetyksi jo keväällä. Kertooko jotain hallituksen tahtotilasta, että aloitus meni syksyyn?

– En osaa sanoa, miksi kampanjan aloitus on ollut näin nihkeää, Siekkinen vastaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE