Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Keskuskauppakamarin kysely: ”Yritysten viesti päättäjille on selvä: älkää pilatko Suomen maabrändiä, lopettakaa rasismilla flirttailu”

iStock
Suomeen töihin pääsemisen vaikeus ja perheiden huomiointi nousee esiin Keskuskauppakamarin kyselyn vastauksista.

Keskuskauppakamarin osaajakyselyssä yritykset antavat hallituksen työvoiman saatavuuteen liittyvälle politiikalle kouluarvosanaksi tyydyttävän arvosanan 6,7 eli seiskan.

Demokraatti

Demokraatti

Keskuskauppakamarin kyselyssä noin tuhat yritystä arvioi hallituksen koulutus-, työmarkkina- ja maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä toimia.

– Erittäin tyytyväisiä hallituksen politiikkaan näissä teemoissa on alle kymmenen prosenttia ja erittäin tyytymättömiä reilu 20 prosenttia, suurin osa sijoittuu keskivaiheille, Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen kertoo tiedotteessa.

Kyselyssä pyydettiin myös terveisiä päättäjille. Niistä ilmenee, että suurin tyytymättömyys ja huoli yrityksillä on osaamisperustaisen maahanmuuton tilanteesta ja Suomen ilmapiiristä kansainvälisille osaajille. Nämä teemat nousivat esiin noin puolessa kaikista vastauksista.

– Yritysten viesti päättäjille on selvä: älkää pilatko Suomen maabrändiä, lopettakaa rasismilla flirttailu. Helpottakaa työperäistä maahanmuuttoa ja perheen tuloa Suomeen, vähentäkää tähän liittyvää byrokratiaa ja tukekaa kotoutumista ja kielen oppimista. Luopukaa siitä älyvapaasta kolmen kuukauden säännöstä, Pulkkinen luettelee kirjallisista vastauksista.

SUOMEEN töihin pääsemisen vaikeus ja perheiden huomiointi nousee esiin vastauksista. Moni vastaaja pitää myös työnantajille kasautuvaa vastuutaakkaa Suomeen asettautumisen tukemisessa kohtuuttoman suurena.

Pulkkinen huomauttaa tiedotteessa, että työsopimuksen solmisesta kestää helposti puoli vuotta ennen kuin työntekijä pääsee aloittamaan työt.

– Puolisoa ja lapsia ei saa Suomeen, kun perheenyhdistämisen tulorajat on asetettu aivan liian korkeiksi. Kun sitten puolisolle olisi paikkakunnalta työpaikka löytynyt, sitä ei saa tarjota saatavuusharkinnan takia. Jos saatavuusharkinta selätetään, voi kuitenkin olla, ettei työlupaa myönnetä työn osa-aikaisuuden ja tulorajojen vuoksi, hän kuvailee.

– Ainoa apu perheelle on usein työnantaja, joka sitten asiaa selvittelee viranomaisten kanssa iltapuhteina ja sormet ristissä toivoo, että tänne vaivalla hankittu työntekijä kaikesta huolimatta haluaisi jäädä Suomeen.

Työluvan saamiseen liittyviä tulorajoja ei tulisi Keskuskauppakamarin mielestä nostaa nykyisestä, saatavuusharkinnasta pitäisi luopua kokonaan ja perheenyhdistämisen tulorajoja pitäisi höllentää. Tulorajat ovat Keskuskauppakamarin mukaan nyt käytännössä niin korkeat, henkilön pitää tienata yli 3500 euroa kuukaudessa saadakseen puolisonsa ja kaksi lastaan Suomeen.

– Suomi on onnistunut viime vuosina nopeuttamaan työlupien käsittelyä, mutta perheenjäsenen oleskeluluvan käsittelyyn menee silti edelleen noin puoli vuotta. Se on pitkä aika elää epävarmuudessa ja olla erossa rakkaimmistaan.

KIITOSTA yritykset antavat hallitukselle kannusteiden lisäämisestä työn tekemiseen ja vastaanottamisen sekä työntekijöiden palkkaamisen helpottamisesta.

Yritykset pitävätkin kannustinloukkujen purkamista yhdessä koulutuksen sisältöjen kehittämisen ja oppilaitosyhteistyön vahvistamisen kanssa kaikista tärkeimpänä toimena turvata osaavan työvoiman saatavuus.

Ammatillisesta koulutuksesta ja jatkuvasta oppimisesta leikkaamista kyselyn vastaajat pitävät virheenä. Moni kyselyn vastaaja kantaa huolta ammatillisen koulutuksen laadusta ja nuorten työelämätaidoista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE