Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Keskusta suivaantui, iso kiistovaihde päällä – Sipilä sanoi salaisessa ketjussa myös näin: ”Nyt olisi loogista Paateron ero, uskon, että sillä pöytä putsaantuu”

Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Iltalehti julkaisi eilen uutisen, jossa kerrotaan edellisen hallituksen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) tehneen perjantai-iltana 29.11. kello 19.52 aloitteen pääministeri Antti Rinteen (sd.) kaatamiskokouksen kutsumisesta koolle.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Iltalehden mukaan yrittäjähenkiset ja uskonnollisiin herätysliikkeisiin sidoksissa olevat keskustalaiset miehet näkivät tilaisuutensa koittaneen. He aloittivat operaation, jonka ensimmäisenä askeleena oli saada eduskuntaryhmän sisällä enemmistö epäluottamuksen esittämisen kannalle.

Iltalehti nostaa esiin keskustan eduskuntaryhmän, pääsihteerin ja puoluesihteerin välisestä viestikanavasta ketjun, joka osoittaa operaation toteutuneen.

Syntyy kuva, että Juha Sipilä on käynnistänyt prosessin. Myös Demokraatti on nähnyt perjantain ja lauantain osalta viestiketjun. Pelkän viestiketjun perusteella ei ole mitenkään pääteltävissä, että tällainen operaatio olisi ollut käynnissä.

Iltalehden uutisessa ei esimerkiksi nosteta esiin Juha Sipilän perjantaina 29.11. kello 11.12 viestiketjuun lähettämää viestiä, jossa Sipilä kirjoittaa:

”Nyt olisi loogista Paateron ero. Uskon, että sillä pöytä putsaantuu. Muuten soppa syvenee. Toivottavasti meidän ministerit tietävät, mitä Rinne tiedottaa.”

Tämä perjantaina lähetetty osoittaisi pikemminkin, että Rinteen kaatamisen sijaan Sipilä näki tilanteen korjaantuvan sillä, että omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) eroaa. Hieman Sipilän viestin jälkeen myös paljastui, että Paatero jätti eronpyyntönsä.

Iltalehdelle paljon lähteitä.

On kuitenkin huomattava, että Iltalehti ei perusta uutistaan vain viestiketjuun, vaan sillä on myöskin muita lähteitä. Nämä lähteet eivät ole olleet Demokraatin käytettävissä.

Tänään eduskunnassa keskustalla on ollut käynnissä massiivinen Iltalehden uutisen kiistämisoperaatio.

Jo ennen Iltalehden uutista Sipilä oli kiistänyt operaatin Demokraatille valheena.

Iltalehden aktiiviseksi Rinteen epäluottamuksen ajajaksi nimeämä keskustan kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) kiistää myös yhä operaation. Lohi on tänään viettänyt eduskunnassa aikaa tiedotusvälineiden edessä.

Sdp:n ryhmänjohtaja Antti Lindtman kertoi Twitterissä tänään, että hän on pyytänyt keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen torstaiksi SDP:n ryhmään selvittämään keskustan ryhmän ajattelua ja viime päivien tapahtumia.

Keskustan eduskuntaryhmä on puolestaan pitänyt tänään ylimääräisen ryhmäkokouksen, jossa keskusteltiin muun muassa julkisuuteen vuotaneista WhatsApp-viesteistä. WhatsApp-ryhmä on sittemmin lopetettu.

Sipilä valmis tulemaan SDP:n ryhmään.

HS:lle Sipilä sanoi tämän päivä ryhmäkokouksen jälkeen, että hän oli WhatsApp-ryhmässä vain viattomasti kysynyt, onko ylimääräistä ryhmäkokousta ennen todennäköisesti sekavaa välikysymyskeskustelua.

– Viime kaudella meillä oli aina ennen isoja keskusteluita ylimääräinen ryhmä, jossa saatiin ajantasainen tieto. Nyt tästä on vedetty, että olen jonkin junttakokouksen kutsunut koolle. Siitä ei todellakaan ollut kyse. Olen tarkoituksella pysynyt tässä taustalla ja antanut puoluejohdolle tilaa, Sipilä sanoi Helsingin Sanomien mukaan.

– Olen luvannut tukea uutta puoluejohtoa ja ryhmänjohtoa ja sen olen sanonut kaikissa keskusteluissa, että näin tulen tekemään.

Sipilä lupaa sähköpostissaan demareille myös, että on valmis juttelemaan asiasta, tulemaan Sdp:n ryhmään tai ”tekemään mitä vain” luottamuksen palauttamiseksi.

“Kärnä ei käy toistaiseksi eduskuntaryhmän kokouksissa.”

Keskustan kansanedustaja Anu Vehviläinen kiistää eduskunnassa tänään tiukasti Demokraatille sen, että Sipilä olisi junaillut Rinteen kaatamisoperaatiota.

– Missään tapauksessa ei pidä paikkaansa se, että Sipilä on ollut siellä häärimässä. Missään tapauksessa ei pidä paikkaansa.

Entä Markus Lohi?

– Ei, ei missään tapauksessa. Nämä asiat ovat olleet ihan muissa käsissä. Ei pidä paikkaansa, Vehviläinen sanoo.

Demokraatti haastatteli myös keskustan kansanedustajaa Mikko Kärnää. Kärnä oli yksi heistä, joiden WhatsApp-viestiä Iltalehti siteerasi.

Kärnä sanoo olevansa niin käärmeissään siitä, että luottamuksellisia viestejä julkaistaan, ettei toistaiseksi käy eduskuntaryhmän kokouksissa ennen kuin tilanne on ratkaistu.

Kärnän viesti oli eittämättä ketjun rajuimmasta päästä.

– Lappu Lindtmanille. Jäätteenmäkeä muistaen.

“Ei ole mitenkään mahdollista.”

Näin Demokraatti kysyi Mikko Kärnältä:

Eilen oli Iltalehdessä uutinen, jonka mukaan keskustassa muun muassa Sipilän ja Lohen johdolla kerättiin porukka Rinnettä vastaan ja käännettiin ryhmän tahto, ehkä myös puheenjohtajan tahto. Onko tämä paikkansapitävää?

– Tämä on täysin virheellinen tieto. Näin ei ole tapahtunut.

Mihin pohjaatte tämän?

– Pohjaan sen siihen, että olen ollut koko ajan mukana tässä, millä tavalla asiaa on käsitelty. Tämä on ollut puheenjohtajiston pohjaesitys. Meillä on usko hallituspohjaan, hallitusohjelmaan, mutta meillä oli epäluottamus yhtä henkilöä vastaan, joka oli pääministeri Rinne. Hän sitten osasi vetää omat johtopäätöksensä (Rinne jätti hallituksen eronpyynnön).

Viestiketju ei todista aukottomasti eikä juuri millään tavalla pysty suorista viesteistä lukemaan, että tällainen operaatio olisi menossa. Onko mahdollista, että tällainen operaatio olisi menossa jossakin muualla kuin viestiketjussa, koska Iltalehdelle oli myös muita lähteitä?

– Ei ole mitenkään mahdollista. Tai en ainakaan itse siihen millään tavalla voi uskoa. Nämä tiedot vain ovat yksiselitteisen vääriä, jotka Iltalehdellä ovat tästä tilanteesta.

Millä nyt sitten pystytte vakuuttamaan suomalaiset siitä, ettei tällaista operaatiota olisi ollut menossa ryhmän ulkopuolella, koska onhan tällaisissa ryhmissä kuitenkin riski, että ne menevät julkisuuteen. Voisi kuvitella, jos on kyse näin isosta asiasta kuin pääministerin ja hallituksen erottamisesta, että sitä ei välttämättä hoidettaisi tällaisessa viestiketjussa.

– Eduskuntaryhmän sisäisen viestinnän luultiin olevan luottamuksellista, mitä se ei nyt ollut. Se on keskustan poliittisen kentän keskiötä. Siellä ei tällaista operaatiota ole ollut. Voin sanoa ja vakuuttaa lappilaisena kansanedustajana, että tietäisin, jos meillä olisin jokin tämäntyyppinen operaatio käynnissä.

– Ryhmän viestinnässä olemme välittäneet niitä kentän tuntoja viime viikonlopulta ympäri Suomen. Ne kentän tunnot ovat olleet, että pääministeri Rinne ei enää sitä luottamusta nauti. Olen hyvin kiitollinen siitä, että hän veti omat johtopäätöksensä. Korostamme edelleen, että hallituspohjaan ja -ohjelmaan on täysi luottamus.

Eli tässä ei puheenjohtaja Katri Kulmunin yli ajettu niin kuin on pohdittu tapahtuneen vaikkapa Kelan pääjohtajanimityksessä?

– Kela-asiaan en ota kantaa, mutta kyllä fakta on se, että Katri Kulmuni on toiminut tässä tilanteessa erinomaisesti, puoluejohtajana välittänyt kentän ja eduskuntaryhmän viestit ja myös saanut noin niin kuin tavallaan tilanteen maaliin.

Etsittekö nyt ryhmässä vuotajaa? Mitä siitä seuraa, jos sellainen ilmoittautuu tai löytyy?

– Kyllä ryhmässä on luottamus nyt aika heikolla. Kyllä vuotaja täytyy löytää. Tämä on uskomaton tilanne. Allekirjoittanutkin laittoi suljetuksi luulemaani ryhmään harkitsemattoman viestin. Se on aiheuttanut omalle poliittiselle pääomalleni myöskin suunnatonta poliittista vahinkoa. On vaikea uskoa, että mitään tekemättä tässä päästäisiin eteenpäin.

Miten selitätte oman viestinne pois niin, ettei se tukisi Iltalehden uutista?

– Selitän sen viestin pois niin, että se oli tunnekuohussa kirjoitettu sen kentän palautteen pohjalta. Tässä ei ollut kysymys siitä. Tämä ei ole kosto, ei millään tavalla. Kyse oli siitä, että meillä oli epäluottamus yhteen henkilöön.

Mitä vuotaja haluaa?

– Tämä on vaikea kysymys, mutta suoraan sanottuna vuotaja haluaa ainakin vahinkoa Suomen keskustalle ja meillä on sellainen kansanedustaja.

Haluaako hän pudottaa Katri Kulmunin?

– Näinkin voi arvioida.

Miten tilanne ratkaistaan?

– Ryhmän johto päättää siitä. Jollakin tavalla tässä täytyy luottamus löytää.

Edellyttääkö eduskuntaryhmän kokouksiin osallistumisenne sitä, että vuotaja löytyy?

– Uskon siihen, että vuotaja löytyy ja hän myös ilmoittautuu. Tämä ei välttämättä ole tahallista. Luulen, että joku on vain toiminut harkitsemattomasti.

Nurmi: Viesti vahvistaa keskustan vaatineen Paateron eroa.

Iltalehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi painottaa Demokraatille, että Iltalehti on viime viikon loppupuolelta lähtien selvittänyt keskustan sisäistä tilannetta.

– Yhteensä kolmen toimittajan voimin on kerätty lähdetietoja keskustan sisäisistä tapahtumista. Sitä on kerätty tänä aikana kymmeniltä eri lähteiltä. Rinteen kaatamisen taustasyistä kertova artikkeli perustuu myös useisiin tiukalla lähdesuojalla tehtyihin haastatteluihin. Kirjallinen lähdeaineisto on yksi osa laajaa lähdekokonaisuutta, hän muistuttaa.

Tiesittekö Sipilän viestistä, jota ei mainita uutisessa ja jossa hän puhuu Sirpa Paateron erosta perjantaina kello 11.12?

– Lähdesuojan perusteella en voi avata tätä kysymystä ollenkaan. Totean vain, että Iltalehti kertoi Sirpa Paateron erosta samaan aikaan ensimmäisenä tiedotusvälineenä, Nurmi vastaa.

Nurmi sanoo, että Juha Sipilän kyseinen viesti vahvistaa Iltalehden artikkelissa olevan tiedon, että juuri keskusta vaati Sirpa Paateron eroa.

– Iltalehti uutisoi muutamaa minuuttia yli yhdentoista Sirpa Paateron erosta. Sirpa Paateron eron jälkeen Iltalehti selvitti useista eri lähteistä, että keskustan kansanedustajille Sirpa Paateron ero ei riittänyt, vaan kuten salaisessa keskusteluryhmässä käyty keskustelu vahvistaa, perjantai-iltana haluttiin kutsua koolle maanantaiksi kokous, jonka tarkoitus oli päättää epäluottamuksesta Antti Rinnettä kohtaan. Tämä käy yksiselitteisesti ilmi viesteistä ja on vahvistettu useista eri haastattelulähteistä, Nurmi sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE