Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Keskustaministerille vuoden eläinvastaisuuspalkinto – Animalia antaa palkinnon vuosittain taholle, joka on toiminnallaan aiheuttanut erityistä haittaa eläinten hyvinvoinnille ja oikeuksille

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Eläinoikeusjärjestö Animalia on antanut vuoden eläinvastaisuuspalkintonsa Anti Animalian maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Palkinnon perusteluna on Lepän tulkinta EU:n vieraslajiasetuksesta. Animalian tiedotteen mukaan asetustulkinta johti muun muassa supikoiran metsästyksen rajoitusten poistamiseen.

Alkuvuonna hyväksytty metsästysasetuksen muutos poisti supikoiran, minkin, pesukarhun, piisamin ja rämemajavan riistalajeista. Tämä tarkoitti järjestön mukaan käytännössä sitä, että kyseisiä lajeja saa kaataa ilman metsästäjäntutkintoa. Lisäksi niiden metsästyksessä saa käyttää muussa metsästyksessä kiellettyjä välineitä.

Järjestö antaa palkinnon vuosittain taholle, joka on toiminnallaan aiheuttanut erityistä haittaa eläinten hyvinvoinnille ja oikeuksille.

Eläimille ei saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä

Tiedotteen mukaan lakiesitys oli seurausta EU:n uudesta vieraslajiasetuksesta, joka velvoittaa jäsenmaita säätelemään vieraslajeiksi määriteltyjen lajien kantoja ja estämään niiden leviämistä.

– EU-asetuksessa korostetaan, että eläinten on säästyttävä kaikelta vältettävissä olevalta kivulta, tuskalta ja kärsimykseltä, kertoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs tiedotteessa.

– EU ei vaadi vieraslajien pyyntirajoitusten poistoa. Suomen lakimuutoksen myötä vieraslajeihin kuuluvia eläimiä saa nyt kuitenkin metsästää ilman rajoituksia.

Kivekäs kertoo järjestön myös vastustaneen asetusmuutosta useaan otteeseen.

Animalian mielestä lakiesitys on ristiriidassa sekä Suomen eläinsuojelulain että EU-asetuksen kanssa.

– Eläinsuojelulain mukaan eläimille ei saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Kun esimerkiksi pentueellisen supikoiranaaraan saa tappaa, pesässä olevat poikaset kuolevat nääntymällä, Kivekäs kertoo.

Pro Animalian sai kasvisruokaan panostanut yritys

Järjestö jakaa myös Pro Animalia -palkintoa, jonka se antaa joka vuosi vuoden eläinmyönteisimmästä teosta.

Pro Animalia -palkinnon saa tänä vuonna Polkka – Pohjois-Karjalan tukipalvelut. Animalian mukaan yrityksen palkitseminen liittyy kasvisproteiinituote seitanin käyttöön. Yritys on tuonut tänä syksynä ravintoloidensa sekä Joensuun alueen koulujen, päiväkotien ja hoitolaitosten ruokalistoille paikallisesti valmistetun seitanin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE