Politiikka

Keskustan ja kokoomuksen alkoholikina jatkuu: ”Jos niin sanottuja toisinajattelijoita kuullaan, täytyy vastapuoltakin kuulla”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kokoomuksen ja keskustan nokittelu tuo eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan lisää alkoholiasiantuntijoita, mutta molempien puolueiden edustajat uskovat alkoholilain valmistuvan tänä vuonna.

Kokoomus halusi valiokuntaan ensin Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rinnalle lisää asiantuntijoita arvioimaan alkoholilain uudistuksen vaikutuksia. Keskustan kansanedustaja Pekka Puska vastasi tähän vaatimalla valiokuntaan myös lisää asiantuntijoita.

Lopputuloksena asiantuntijoita kuullaan vielä joulukuun puolella. Siitä huolimatta valiokunnassa pidetään varmana, että mahdollisesti nelosoluen ruokakauppaan tuova laki ehtii eduskunnan suuren salin äänestettäväksi ennen joulua.

– Sanoin ensin, että en kaipaa lisää asiantuntijoita. Jos niin sanottuja toisinajattelijoita kuitenkin kuullaan, niin täytyy vastapuoltakin kuulla. Tämä on johtanut asiantuntijoiden määrän kasvuun, Puska sanoo.

Sarkomaa ei halua tarkentaa kutsuja.

Kokoomuksen valiokuntavastaava Sari Sarkomaa sanoo puolueensa halunneen THL:n rinnalle lisää tutkimusta, koska lainsäädännön arviointineuvosto huomautti asiasta. Arviointineuvoston mukaan esimerkiksi esityksen välillisiä vaikutuksia ei ole arvioitu, vaikka ne ovat olennainen osa kokonaiskustannuksia.

Arviointineuvoston mukaan vaikutusarvioissa kustannukset korostuvat, mutta esimerkiksi erilaisten kuluttajaryhmien saamia hyötyjä pitäisi arvioida tarkemmin. Arviointineuvoston jo huhtikuussa antama kritiikki tosin koskee silloista esitysluonnosta.

Sarkomaa sanoo, että kokoomus tuo mukaan muutamia tutkimuslaitoksia ja tutkijoita, mutta ei halua tarkentaa kutsuja. Puskan mukaan valiokunta kuulee kokoomuksen aloitteesta ainakin tutkijoita ja elinkeinoelämän edustajia.

Puska taas sanoo kutsuneensa kuultavaksi ”alan suomalaisia tutkijoita”, jotka ovat myös THL:n ulkopuolelta. STT on varmistanut toisistaan riippumattomista lähteistä, että kokoomus ja keskusta ovat viime viikkoina pyytäneet valiokuntaan lisää asiantuntijoita.

– En mitään jarrutukseen liittyvää ole huomannut miltään suunnalta, Sarkomaa sanoo.

Kiistaa prosenteista ja veroista.

MTV uutisoi aiemmin tällä viikolla, että alkoholilain uudistus lykkääntynee ensi vuoden puolelle, koska sen mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei todennäköisesti saa mietintöään valmiiksi ennen joulutaukoa.

Puskan ja Sarkomaan lisäksi valiokunnassa istuvat Sanna Lauslahti (kok.) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) uskovat kuitenkin, että valiokunta ehtii käsitellä asian tämän vuoden puolella.

– En ole tällaista (jarruttamista) havainnut, vaan ihmisillä on vilpitön halu tietää mitä päättävät, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Hänen mukaansa on hyvä, että myös THL-kritiikki käsitellään. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön pitäisi olla valmis 13. joulukuuta, jolloin laista äänestettäisiin ennen joulua.

Kokoomus ja keskusta ovat eri mieltä myös alkoholiverotuksen kiristämisestä 100 miljoonalla eurolla ensi vuonna.

Kokoomuksen ja sinisten mukaan alkoholilaki ja -vero liittyvät yhteen, eli vero ei nouse jos kaupoista ei saa ensi vuonna hieman vahvempaa olutta ja lonkeroa. Keskustan mielestä pitkään valmisteltu alkoholilaki ei liity budjettiriihessä sovittuun veronkorotukseen, joka nostaa esimerkiksi olutpullon hintaa noin kuudella sentillä.

Veronkorotusta koskevan hallituksen lakiesityksen perusteluissa viitataan kuitenkin toistuvasti, kuinka esityksessä otetaan huomioon alkoholilain kokonaisuudistuksen vaikutukset alkoholijuomien saatavuuteen ja kokonaiskulutukseen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat