Politiikka

Keskustan Kärnä ihmettelee porua: ”Onko tämä 22 euron tuki sellainen asia, josta kannattaa pitää näin suurta meteliä?”

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) esittää blogissaan, että enontekiöläiset veronmaksajat maksavat helsinkiläisten asumistuet. Hän pohjaa näkemyksiään Ylen toissapäivänä julkaisemaan verolaskuriin, josta veronmaksaja voi tarkistaa paljonko maksaa veroja ja kuinka nämä veroeurot käytetään.

– Laskuri on varsin mielenkiintoinen. Jokainen voi sen avulla tarkastaa, kuinka paljon esimerkiksi maataloustuet, asumistuet ja teollisuuden tutkimus sekä kehittämisrahoitus syö omasta lompakosta, Kärnä kirjottaa.

Hän huomauttaa, että ihmiset Lapissa ovat tottuneet jatkuvasti kuulemaan, kuinka he ovat todellisuudessa muun maan elättejä.

– Vastaväitteet kaikuvat usein kuuroille korville, mutta mitä sanoo verolaskuri asiasta yksittäisen, 2500 euroa kuukaudessa tienaavan, enontekiöläisen ja helsinkiläisen veronmaksajan näkökulmasta, Kärnä kysyy.

Kärnän laskelmien mukaan helsinkiläinen maksaa palkkatuloistaan erilaisia veroluontoisia maksuja 18765 € vuodessa. Enontekiöläinen puolestaan 545 € enemmän, 19310 € vuodessa.

– Eron suurin selittäjä on kunnallisveroprosentti, joka on Enontekiöllä korkeampi kuin Helsingissä.

Erot korostuvat Kärnän mukaan entisestään, kun tarkastellaan teollisuuden tutkimus ja kehittämisrahoitusta.

Hän tekee seuraavaksi esityksen, kuinka näitä veroeuroja käytetään maataloustukiin.

– Helsinkiläisen veronmaksajan kukkarosta maa-, metsä-, kala- ja riistatalouteen käytetään 263 € vuodessa, eli ”huikeat” 1,4% kaikista veroluonteisista maksuista. Onko tämä 22 euron kuukausittainen tuki kohtuuhintaisten kotimaisten elintarvikkeiden takaamiseksi todella sellainen asia, josta kannattaa pitää näin suurta meteliä?

– Etenkin, kun tästä tuesta kohdentuu Uudellemaalle vuosittain 18,9 € ja Lappiin 4,2 €. Enontekiöläinen veronmaksaja puolestaan maksaa vuodessa 271 €. Tästä potista Uudellemaalle kohdentuu 19,5 € ja Lappiin 4,3 €.

Erot korostuvat Kärnän mukaan entisestään, kun tarkastellaan teollisuuden tutkimus ja kehittämisrahoitusta.

– Tätä tukea helsinkiläinen veronmaksaja maksaa 120 € vuodessa ja enontekiöläinen 124 €. Helsinkiläinen saa tälle rahalle myös valtavasti katetta, sillä hänen veroistaan peräti 56,4 € kohdentuu Uudellemaalle ja Lappiin 4,2 €. Enontekiöläinen veronmaksaja on jälleen ”nettomaksajana”. Hänen veroistaan Uusimaa imaisee 58,28 € ja Lappi ainoastaan 1,98 €.

Summa summarum, helsinkiläinen veronmaksaja saa veroillaan huomattavasti paremman katteen.

Seuraavaksi Kärnä keskittyy yleiseen asumistukeen. Hänen mukaansa yleistä asumistukea helsinkiläinen esimerkkihenkilö maksaa vuodessa 164 € ja hänen enontekiöläinen kollegansa 169 €.

– Helsinkiläisen veroista peräti 60,68 € kohdentuu suoraan uudellemaalle, kun Lappiin siirretään 4,59 €. Enontekiöläinen veronmaksaja puolestaan maksaa Uudenmaan asumistukea 62,53 eurolla ja Lapin asumistukea 4,73 eurolla. Kuka siis elättää ketä tässä laskelmassa?

– Summa summarum, helsinkiläinen veronmaksaja saa veroillaan huomattavasti paremman katteen omassa maakunnassaan kuin lappilainen veronmaksaja omassaan.

Kärnä myös huomauttaa, että lisäksi helsinkiläinen maksaa vähemmän veroja, koska peruspalveluiden järjestäminen Helsingissä on väestötiheyden takia lähtökohtaisesti edullisempaa.

– Seuraavaksi joku ilmestyy väittämään, että tällaisen laskelman tekeminen on osaoptimointia ja typerää. Niin tavallaan onkin.

– Mutta ei läheskään yhtä typerää, kuin minimaalisesti veronmaksajia rasittavista maataloustuista ja valtionosuuksien verotulotasauksesta itkeminen. Mitä siis jos kaikki keskityttäisiin katsomaan ja kehittämään Suomea yhtenä kokonaisuutena?

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat