Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Keskustan presidenttiehdokas Vanhanen: “Väitän, että Schulzin tavoite ei toteudu”

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen ei usko Saksan sosialidemokraattien puheenjohtajan Martin Schulzin esityksen EU:n muuttamisesta liittovaltioksi toteutuvan. Vanhanen kirjoittaa asiasta blogissaan.

– Väitän, että Schulzin tavoite ei toteudu, hän toteaa.

Liittovaltioajatusta kannattava Schulz kertoi puolueensa kokouksessa, että hänen mielestään EU:sta pitäisi tehdä liittovaltio, “Euroopan Yhdysvallat”, vuoteen 2025 mennessä. Tätä varten EU tarvitsisi uuden perussopimuksen.

Ne maat, jotka eivät hyväksyisi EU:n perussopimusten muutosta liittovaltioksi, putoaisivat Schulzin mielestä ulos unionista.

Vanhanen korostaa, että pääministeri Sipilän kertoneen, että jäsenmaat ovat sopineet uudistavansa unionia käytännön työn kautta ja että perussopimusta ei avata.

– Se on järkevä linjaus. Unioniyhteistyön on osoitettava kykynsä käytännön päätöksenteossa. Unionin nykyinen rakenne ei ole estämässä uudistuksia.

Ongelmat poliittisen tahdon puutteessa.

Lisää aiheesta

Ongelmat liittyvät Vanhasen mukaan rakenteiden sijasta poliittisen tahdon puutteeseen.

– Schulz ja muut federalistit ajattelevat, että liittovaltiossa voidaan poliittiset erimielisyydet ohittaa sysäämällä toista mieltä olevat sivuun.

– Se ei ole jäsenvaltioiden tahtoa kunnioittavaa demokratiaa vaan jotain muuta. Juuri siksi liittovaltiota ei pidä hyväksyä, koska se sivuuttaisi jäsenvaltiot tärkeimpänä päätöksentekijät ja siirtäisi vallan ylikansallisille toimielimille.

Vanhanen toteaa, että jos Saksa haluaa yhdistää verotuslainsäädäntönsä Ranskan kanssa, niin he voivat tehdä sen kahdestaan unionin rakenteiden ulkopuolella.

– Jokainen maa voi päättää itse, haluaako seurata perässä. En pelkäisi sitä, että jäsenmaat voivat keskenään harjoittaa muuta yhteistyötä asioissa, jotka eivät kuulu unionin toimivaltaan.

Ulkoministeri unohti yhden perusasian: unionissa tarvitaan jokaisen maan hyväksyntä perussopimusmuutoksille.

Schulzin ajatus, että liittovaltiota vastustavat maat saavat jättää unionin, tuo Vanhasen mieleen anekdootin liki 15 vuoden takaa.

– Silloin Saksan vihreitä edustava ulkoministeri tuli jäsenvaltioiden hallitusten välisen konferenssin HVK:n aikana kertomaan minulle millaisen kompromissin Saksa ja Ranska ovat neuvotelleet.

HVK:ssa valmisteltiin tuolloin EU:n uutta perussopimusta. Vanhanen korostaa, kuinka HVK:n aikana valtaosa jäsenmaista teki selväksi sen, että unionista ei tehdä liittovaltiota, vaan sen toimintakykyä ja päätöksentekokykyä parannetaan säilyttäen unionin nykyluonne. Vanhanen osallistui tuolloin neuvotteluihin Suomen pääministerinä.

– Hän sanoi, että se, joka tämän paketin avaa ja rikkoo, ottaa itselleen vastuun uuden yhteisymmärryksen kokoamisesta.

Vanhanen jatkaa kertoneensa, että Suomi ei hyväksy ehdotusta ja avaa sen.

– Ulkoministeri unohti yhden perusasian: unionissa tarvitaan jokaisen maan hyväksyntä perussopimusmuutoksille. Ranska ja Saksa ovat perustajajäseninä tärkeässä roolissa, mutta ne eivät kahdestaan omista perussopimusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE