Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Keskustan täytyy määrittää itsensä tässä ajassa” – Katri Kulmuni pui puolueensa kannatusta ja uutta punamultaa

Lehtikuva / Roni Rekomaa

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni arvioi perjantaiaamun Facebook-livelähetyksessään muun muassa puolueen kannatusta, uutta punamultaa ja hallituksen haasteita.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

Keskustan kannatus nousi viimeisimmässä Ylen gallupissa, mutta Kulmunin mukaan se ei vielä ole riittävällä tasolla. Kulmunin mukaan syitä keskustan kannatuksen huonoon tolaan on etsitty puoluehallituksessa tehdyssä vaalianalyysissä.

Siitä käy Kulmunin mukaan ilmi, ettei ihmisillä ole ollut täyttä selvyyttä siitä ”minkä puolesta keskusta laittoi itsensä likoon”, eikä mielikuvien taistossa ei olla pärjätty hallitusvastuussa.

– Keskusta ei ole ollut sellainen vaikutuskanava suomalaisille kuin sen olisi pitänyt olla. Vuosien aikana korjausvelka oli niin aatteellisesti kuin järjestöllisesti kasvanut niin isoksi, että ei pärjätty, Kulmuni sanoi.

Lue lisää: Kulmuni ei riehaantunut kannatuksen noususta: ”Ei ole vielä riittävällä tasolla”

Puheenjohtajana Katri Kulmuni katsoo tehtäväkseen ennen kaikkea uudistaa keskustaa. Kulmuni arvioi, että keskusta on luottanut liiaksi ”kunniakkaaseen historiaan ja menneisyyteen”. Hän katsoo, että keskustan on muutettava kulttuuriaan.

– Keskustan täytyy muuttaa kulttuuriaan niin, että olemme keskustelevia. En pelkää keskustelua, mutta sitä minä pelkään kuollakseni, ettemme keskustelisi asioista, hän sanoi.

Se on keskeistä Kulmunin mukaan etenkin ajassa, jossa ”poliittiset jakolinjat tuntuvat jyrkkenevän”. Puoluekenttä on moninapaistunut, hän muistuttaa.

– Kolmen suuren aikana keskusta pystyi sanomaan, että olemme vaihtoehto vasemmiston ja oikeiston välillä, mutta enää se yksin ei kanna. Niinpä keskustan täytyy määrittää itsensä tässä ajassa, hän sanoi.

– Jos menisimme vain kaksinapaiseen blokkipolitiikkaan, se olisi vastakohta sille, mitä keskusta esittää ja ajaa. Politiikassa on hirvittävän helppo herättää pelkoa, paljon vaikeampaa on luoda toivoa. Ja me haluamme luoda toivoa.

Tiukkaan ilmastohaasteeseen on vastattava.

Punamulta on Kulmunin mukaan ollut keskustalaisille perinteisesti mieluinen vaihtoehto, ja hän luonnehti ”uuden punamullan” hallitusohjelmaa ”poikkeuksellisen keskustalaiseksi”. Hän kiteytti hallitusyhteistyön rakentuvan vahvan talouden, työllisyyden, eheyden, vihreyden ja turvallisuuden ympärille.

– Kevään onnistumiselle hallituksessa tärkeää on se, että päätöksiä saadaan. Uusia työpaikkoja, investointeja, yritysten toimintaedellytyksiä parantavia päätöksiä, hän listasi.

Myös tiukkaan ilmastohaasteeseen on Kulmunin mukaan vastattava. Hän toivoo ilmastorahaston edistyvän. Hän arvioi hallituskumppaneiden suhtautuneen siihen ”orastavalla positiivisuudella ja mielenkiinnolla”.

– Ilmastonmuutokseen voi vaikuttaa ja vastata sillä tavalla, että se myös vahvistaa meidän taloutta, teollisuutta, kotimaisia työpaikkoja, hän sanoi.

Hallituksen työstä Kulmuni nosti esiin myös tasapainoisen aluekehityksen puolesta toimimisen, vahvan korkeakoulutuksen varmistamisen ja sote-uudistuksen edistämisen.

Lähetyksessään Katri Kulmuni kävi läpi myös ennen puheenjohtajavalintaa tekemänsä sadan päivän uudistusohjelman tuloksia. Poliittinen valmistelu, osallisuuden lisääminen, viestinnän terävöittäminen ja tutkimustiedon hyödyntäminen ovat Kulmunin mukaan tavoitteita, joissa on edistytty.

– Seuraavan kerran näitä vedetään yhteen Vantaan puoluekokouksessa kesäkuussa, hän sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
25.9.2020
Tänään kuultiin murheellista tietoa koronarokotteen aikataulusta – THL:n ylilääkäri torppaa nyt väitteen Demokraatille
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE