Politiikka

Keskustassa halua palata perhevapaauudistuksen asioihin – Saarikko: ”Uskon, että näistä löydetään hyvä keskusteluyhteys”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Kuvassa keskellä ministeri Annika Saarikko ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Kuvassa keskellä ministeri Annika Saarikko ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Kuvassa keskellä ministeri Annika Saarikko ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

– En usko enää, että ainakaan mitään isoa uudistusta tällä hallituskaudella tehdään. Se yritys oli nyt tässä. Jos jotakin pienempää parannusta saadaan aikaiseksi, se on tietysti hyvä juttu, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Hän puhuu perhevapaauudistuksesta. Kaikkonen siis käytännössä vihjaa, että myrskyisästi hallituksessa päättyneeseen asiaan saatetaan vielä palata. Mitä Kaikkosen kuvaamat pienemmät parannukset voisivat olla, sitä hän ei lähde yksilöimään.

– Minä ajattelen samoin. Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä pieniä nimittäjiä, jotka ovat verrattain pieniä muutoksia tai euromääräisestikin pieniä satsauksia ja olen niitä valmis edistämään, jos näistä saadaan keskustelua käytyä. Palaillaan asiaan ja pöytään pikku hiljaa, toteaa niin ikään perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

– Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä nimittäjiä, jotka liittyvät muun muassa pitkään työssä olleiden äitien työllistymisen tukeen, joissa toivon, että päästään etenemään, Saarikko sanoo esimerkkinä.

– Uskon, että näistä löydetään varmasti hyvä keskusteluyhteys, ministeri jatkaa.

Isoon uudistukseen tällä vaalikaudella Kaikkonen ei enää usko. Perhevapaauudistus pitää hänen mukaansa ratkaista viimeistään seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

– Iso kokonaisuushan tämä perhevapaauudistus joka tapauksessa oli ja tulee olemaan, sillä se sinänsä kyllä tarvitaan. Keskusta haluaa toteuttaa sen romuttamatta kotihoidontukea, Kaikkonen sanoo.

Keskustakin on kuitenkin aiemmin omassa perhepaketissaan määritellyt, että kotihoidontukea voidaan porrastaa. Toisin sanoen sitä voitaisiin maksaa nykytasoa vähemmän, kun lapsi täyttää kaksi vuotta. Kaikkonen itse puhuu ”hienosäädöstä” kahden vuoden jälkeen.

Miksei porrastaminen sitten voinut toteutua, kun hallitus asiasta neuvotteli?

– Tässä oli pöydällä malli, joka olisi ollut iso leikkaus. Se olisi laskenut kotihoidontuen tasoa kahden vuoden jälkeen aivan dramaattisella tavalla ja lisäksi sisarlisät olisivat poistuneet kokonaan, mikä olisi sitten ollut useampilapsisille perheille erittäin huono juttu.

Mikään täysin pyhä asia kotihoidontuki ei siis kuitenkaan keskustalle ole.

– Kyllä sitä voidaan hienosäätää, mutta sen pitää kuitenkin olla jatkossakin realistinen vaihtoehto perheille.

Ainakin vihreissä on jo ehditty nimetä perhevapaauudistus puolueelle hallituskysymykseksi eli ilman sitä hallitukseen ei mennä. Onko se kynnyskysymys myös keskustalle?

– Kyllä se meidän mielestä tarvitaan ja kyllä sen ehdottomasti pitää olla seuraavan hallituksen työlistalla. Kyllä se on sinänsä hyvin tärkeä asia, Kaikkonen vastaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat