Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ketkä muodostavat seuraavan hallituksen? Asiantuntija arvioi Demokraatille: “Todennäköisyys nojaa nyt siihen suuntaan”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kokoomuksen ja perussuomalaisten varaan rakentuva oikeistohallitus on nyt vaihtoehto numero yksi, arvioi Tage Lindberg.

Rane Aunimo

Demokraatti

Kokoomus nousi eduskunnan suurimmaksi puolueeksi eilisissä eduskuntavaaleissa 48 edustajapaikalla. Myös perussuomalaiset kasvatti suosiotaan reippaasti ja sillä on tulevassa eduskunnassa 46 kansanedustajaa.

SDP:n kannatus riitti 43 edustajapaikkaan.

– Periaatteessa aika perinteinen vaalitulos, että oppositio voitti ja hallitus hävisi. Siinä mielessä meni niin kuin Suomessa on usein mennyt. SDP:n tulos oli ihan jees, nyt vain muutamat muut voittivat enemmän, Tage Lindberg kommentoi Demokraatille.

Lindberg on SDP:n helsinkiläisen puolueosaston Tölö Unga Socialister TUS:n puheenjohtaja ja hän on toiminut muun muassa silloisen valtiovarainministerin Jutta Urpilaisen (sd.) erityisavustajana.

SDP onnistui voittamaan lisäpaikkoja pääministeripuolueen asemasta. Näin on tapahtunut viimeksi vuonna 2003.

– SDP:n tulos oli ihan kohtuullinen ja etenkin Helsingissä jopa todella hyvä. Tietenkin kun hallituskumppanit ottavat turpaan tuolla tavalla niin totta kai se iso kuva jää vähän miinusmerkkiseksi.

Lindberg sanoo myös, että vaalien alla paljon puhuttu taktinen äänestäminen näkyi lopputuloksessa.

– Uskon, että Helsingin vaalipiirissä nimenomaan. Kokemukset katukampanjan tekemisestä Helsingistä tukevat sitä, että strateginen äänestäminen oli Helsingissä suuremmassa roolissa kuin muualla ja myös tulokset antavat ymmärtää, että näin olisi ollut.

SDP:n uudessa eduskuntaryhmässä on 10 ensikertalaista ja 3 paluumuuttajaa.

– Siellä meni läpi useita nuoria tai nuorehkoja ehdokkaita. Ryhmän yleisilme nuoreni aika selvästi. Tämä on SDP:lle erittäin tärkeä ja merkittävä asia, koska meitä pidetään vanhojen ihmisten puolueena. Esimerkiksi Uudellamaalla, Helsingissä, Keski-Suomessa ja Kaakkois-Suomessa meni läpi ihmisiä, jotka ovat uutta sukupolvea.

Kokoomuksen, perussuomalaisten mutta myös keskustan tulosta Lindberg pitää koko lailla odotettuna.

– Katastrofia ei tullut, mutta ei paljon parempaakaan kuin odotettiin. Etenkin täällä Helsingissä keskustan tilanne on kyllä aivan kamala suoraan sanottuna. Edes vaaliliitolla ja aika suurella panostuksella ei oltu edes kovin lähellä edustajapaikkaa. Kyllä on heikoksi mennyt. Keskusta ei ole enää suurin missään vaalipiirissä.

SEURAAVAKSI alkavat hallitustunnustelut kokoomuksen johdolla. Onko edessä kokoomuksen ja perussuomalaisten varaan rakennettu oikeistohallitus?

– Todennäköisyys nojaa nyt siihen suuntaan. Orpo aloittaa tunnustelut ja on aika loogista aloittaa toiseksi suurimman puolueen kanssa, joka on ollut kaveri myös oppositiossa. Luulen, että sinipuna tulee pöydälle vasta sitten, jos nämä tunnustelut eivät jostain syystä onnistu.

Mutta kahdestaan kokoomus ja perussuomalaiset eivät vielä saa enemmistöhallitusta.

– Tarvitaan muita puolueita mukaan, eikä se ole maailman helpoin asia, kun keskusta teki niin suuren vaalitappion ja RKP vierastaa selvästi perussuomalaisia.

Onko keskusta edes vaihtoehto?

– Jos tavoitteena on saada kannatus nousuun puolueelle, joka nyt rypee matalalla tasolla, se että se onnistuisi hallitusasemasta käsin, sitä on vaikea nähdä. Siinä tulee riski, että luisu syvenee entisestään, jos pompitaan vaaleista toiseen eri blokkien välillä.

Lindberg kuitenkin muistuttaa, että maailma on mahdollisuuksien taidetta, eikä keskustan hallitustietäkään voi poissulkea. Hän muistuttaa myös, että esimerkiksi RKP:ssä on paljon liberaaleja ihmisiä, joille yhteistyö perussuomalaisten kanssa on vaikeaa.

LINDBERG laati eduskuntavaalien alla Demokraatille vaalipiirikohtaisen tulosanalyysin. Sen mukaan perussuomalaiset olisi noussut suurimmaksi ennen kokoomusta ja SDP:tä.

– Vihreiden ja vasemmistoliiton dyykkaus oli suurempi kuin olin ennakoinut ja kokoomuksen voitto oli vähän suurempi kuin ennakoin, hän tarkastelee vaalien ratkettua.

Lindberg teki analyysinsä ennen ennakkoäänestämisen alkua, mikä hänen mukaansa vähän näkyi osumatarkkuudessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE