Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Kiina varoittaa Yhdysvaltoja YK:n turvallisuusneuvoston käyttämisestä Hongkong-kiistassa

LEHTIKUVA / AFP Johannes Eisele

Kiina varoittaa Yhdysvaltoja ottamasta YK:n turvallisuusneuvostoa käsikassarakseen Hongkongin turvallisuuslakia koskevassa asiassa.

Demokraatti.fi/STT

Ulkoministeriön edustajan Zhao Lijianin mukaan Kiina ja muut kansainvälisen oikeuden uskottavuutta ylläpitävät maat eivät tule sallimaan Yhdysvaltojen käyttävän turvaneuvostoa omien tarkoitusperiensä ajamiseen.

Samalla Kiina uhkasi myös Britanniaa vastatoimilla, jos se helpottaa Britannian kansalaisuuden saamista niille Hongkongin asukkaille, joilla jo on ulkobrittiläisille tarkoitettu passi.

Kiinan kansankongressi hyväksyi uuden turvallisuuslain eilen. Parlamentin päätös oli jo ennalta selvä, ja lain yksityiskohtia ryhtyy nyt valmistelemaan kansankongressin pysyvä komitea. Kiinan julkilausuttuna tavoitteena on muun muassa estää maan kansallista turvallisuutta vaarantava kumouksellinen toiminta Hongkongin alueella.

Myöhemmin perutusta luovutuslaista alkunsa saaneet levottomuudet jatkuivat viime vuonna Hongkongissa kuukausikaupalla. Laki olisi sallinut rikoksista epäiltyjen kuljettamisen Manner-Kiinaan tuomittaviksi.

Erityishallintoalueen asukkaat pelkäsivät, että lakia olisi käytetty demokratia-aktivistien sortoon.

Kansankongressin pysyväiskomitean varapuheenjohtajan Wang Chenin mukaan uutta turvallisuuslakia tarvitaan, koska Hongkong ei ole kyennyt panemaan omia turvallisuuslakejaan toimeen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE