Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Kiinan talouskasvun tahti hitaimmillaan sitten vuoden 1990

AFP / LEHTIKUVA / STR
Laivojen rakennusta telakalla Kiinan Taicangissa 16. tammikuuta.

Kiinan talous kasvoi viime vuonna tasan viisi prosenttia, ilmoitti maan tilastoviranomainen. Tahti jäi hitaammaksi kuin viime vuoden 5,2 prosenttia ja hitaimmaksi sitten vuoden 1990, kun pahimmat koronavuodet jätetään laskuista pois.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Toivoa käänteestä parempaan virisi silti, sillä loppuvuonna kasvu ylsi 5,4 prosentin vuosivauhtiin ja ylitti markkinoiden odotukset.

Kiinan hallitus on viime kuukausien aikana ilmoittanut useista elvytystoimista. Maan taloutta painaa kiinteistömarkkinoiden velkakriisi ja kuluttajien vaisu luottamus.

Keskeisenä kuluttajien luottamuksen mittarina pidetty vähittäiskauppa kasvoi vain 3,5 prosenttia, kun edellisvuonna yllettiin 7,2 prosenttiin.

Tilastovirasto totesi, että maan talous kehittyi monimutkaisessa ja ankarassa ympäristössä, jossa sekä ulkoiset paineet että sisäiset vaikeudet lisääntyivät.

Capital Economicsin Kiinaa seuraava ekonomisti Zichun Huang arvioi, että talouskasvu saa lisää vauhtia lähikuukausien aikana.

-  Hallituksen uudet toimet kiinteistömarkkinan tueksi näyttävät toimivan. Asuntojen hintojen lasku on hidastunut, ja uusien asuntojen myynti näyttää elpymisen merkkejä, hän totesi.

Pinpoint Asset Managementin johtaja Zhiwei Zhangin mukaan uudet toimet ovat auttaneet vakauttamaan taloutta vuoden lopulla, mutta vielä tarvitaan mittavia ja pitkäkestoisia elvytystoimia kehityksen vauhdittamiseksi.

KIINAN taloutta seuraavat ekonomistit ovat arvioineet uutistoimisto AFP:lle, että elvytystoimista huolimatta Kiinan talouskasvu voi tänä vuonna vaipua vain 4,4 prosenttiin. Vuonna 2026 kasvun ennakoidaan voivan laskea jopa alle neljään prosenttiin.

Toistaiseksi Kiinan taloudella on ollut vaikeuksia nousta koronavuosien kuopasta. Kotimainen kulutus on jäänyt heikoksi ja paikallishallintojen raskas velkataakka jarruttaa kasvutahtia. Vienti kuitenkin vetää ja ylsi viime vuonna kaikkien aikojen ennätykseen.

Viennin antama tuki voi silti olla uhattuna, koska Yhdysvaltain presidentiksi ensi viikolla palaava Donald Trump on uhannut Kiinaa kovilla tulleilla.

-  Odotamme että talouskasvu hidastuu tänä vuonna, kun Trump todennäköisesti toteuttaa tullinsa pian. Samalla rakenteelliset ongelmat rasittavat taloutta, Huang sanoi.

KIINA on viime kuukausien aikana yrittänyt helpottaa taloustilannetta laskemalla keskeisiä korkoja, keventämällä paikallishallintojen velkataakkaa ja laajentamalla tukiohjelmia kestokulutustavaroiden hankinnoille.

Keskuspankki on antanut ymmärtää, että tänä vuonna ohjauskorkoja lasketaan vielä lisää.

Kotimaisen kulutuksen elvyttämiseen koronlaskut eivät kuitenkaan riitä, arvioidaan markkinoilla.

-  Talouden suuntaa ei oikaista pelkästään rahapolitiikalla. Kiina kärsii luottamuspulasta, ei luottopulasta. Kotitaloudet ja yritykset eivät luota talouteen riittävästi ottaakseen lainoja, vaikka se on nyt edullista, sanoi Moody’s Analyticsin ekonomisti Harry Murphy Cruise.

Yksi Kiinan uusista tukitoimista on tukiohjelma, jolla kotitaloudet voivat saada apua esimerkiksi riisinkeittimien ja mikroaaltouunien ostamiseen. Vielä eivät kuluttajat ole kuitenkaan riehaantuneet. Kiina oli vähällä vaipua uudelleen deflaatioon joulukuussa, kun kuluttajahinnat nousivat hitaimmin yhdeksään kuukauteen.

Deflaatio eli hintojen lasku piinasi maan taloutta neljän kuukauden aikana edellisessä vuodenvaihteessa ja päättyi viime helmikuussa. Deflaatiossa maan talous uhkaa jähmettyä, kun kuluttajat lykkäävät hankintojaan halvempien hintojen toivossa.

Uutista täydennetty kauttaaltaan klo 9.38.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE