ehdokaspaneli

Kiinteistöveron korotusaie herättää kysymyksiä: nouseeko vai laskeeko asumisen hinta?

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Ekonomisteilla on eri näkemyksiä siitä, nostaisiko kiinteistöveron korotus asumisen hintaa. Helsingin Sanomat kertoi torstaina, että kiinteistövero voi nousta ensi vuonna ja muutos nostaisi asumisen hintaa.

Lehden mukaan valtiovarainministeriö valmistelee korotusta, jonka on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Veronkiristys nostaisi lehden mukaan asumisen hintaa varsinkin pääkaupunkiseudulla, missä asuminen on kalliimpaa kuin muualla maassa.

Johtava tutkija Teemu Lyytikäinen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta sanoo, että asia ei ole aivan näin yksioikoinen. Kun kiinteistöverotusta kiristetään, asunnosta tulee huonompi sijoituskohde.

– Verrattuna siihen, että ei nostettaisi kiinteistöveroa, asuntojen hinnat laskevat. Uusi ostaja joutuu ottamaan pienemmän lainan. Asuntoon käytettävä pääomakustannus todennäköisesti laskee suunnilleen saman verran kuin kiinteistövero nousee, Lyytikäinen sanoo STT:lle.

Lyytikäisen mukaan kiinteistöveron nosto tuskin vaikuttaisi merkittävästi asuntomarkkinoihin. Kotitaloudet eivät voi vaikuttaa kiinteistöveroon, joten sen korottaminen ei vaikuta esimerkiksi asunnon myyntipäätökseen.

Annetaan kunnille enemmän vapauksia päättää verotuksesta.

Kiinteistöjen omistajat suhtautuvat veronkorotuksiin karsaammin. Kun kiinteistövero nousee, nousevat jossain vaiheessa myös omistusasuntojen vastikkeet, sanoo Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

– Vastikkeesta noin 28–29 prosenttia on veroja ja kiinteistövero on noin kolmanneksen siitä potista. Kyllä se (veronkorotus) sinne menee ja vuokriin myös.

Kunnat voivat itse päättää kiinteistöveroprosentistaan, mutta vain lain sallimissa rajoissa. Tänä vuonna yleinen kiinteistöveroprosentti voi olla 0,93–1,80 ja vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti 0,41–0,90. Maapohjasta eli tontista maksetaan veroa tavallisesti yleisen kiinteistöveroprosentin mukaan.

Kiinteistöomistajat toivovat veroihin joustoa.

– Annetaan kunnille enemmän vapauksia päättää verotuksesta. Meillä on jopa ollut ajatus, että alarajat poistetaan, Kero sanoo.

Kiinteistöveron laskenta voi muuttua lähivuosina. Kiinteistöveron pohjana olevaan verotusarvoon saattavat tulevaisuudessa vaikuttaa muun muassa sijainti ja rannan läheisyys. Valtiovarainministeriö ja Maanmittauslaitos valmistelevat parhaillaan uutta maapohjan arvostamisjärjestelmää. Uusi järjestelmä on tarkoitus saada käyttöön vuonna 2020. Verotusarvojen voi odottaa nousevan kasvukeskuksissa ja alenevan muuttotappiokunnissa.

STT–ANTTI TUOMINEN

Outokumpu paransi tulostaan rutkasti

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Ruostumatonta terästä valmistava Outokumpu paransi rutkasti tulostaan huhti–kesäkuussa vuoden takaisesta. Oikaistu liikevoitto nousi 145 miljoonaan euroon 9 miljoonasta eurosta.

– Kaikki liiketoiminta-alueemme paransivat tulostaan vuoden 2016 toisesta neljänneksestä, kertoo toimitusjohtaja Roeland Baan.

Hänen mukaansa parantuneeseen tulokseen vaikuttivat ruostumattoman teräksen ja ferrokromin hintojen nousu sekä kustannusten karsiminen. Yhtiö arvioi, että tulos olisi ollut vielä parempi, jos yhdellä ferrokromiuunilla ei olisi ollut jatkuvia ongelmia.

– Viimeisten puolentoista vuoden aikana olemme saaneet aikaan selkeän muutoksen liiketoiminnassamme. Olemme kehittäneet myyntiä ja tuotantoa, parantaneet tehokkuuttamme ja karsineet kustannuksiamme, Baan sanoo.

AVAINSANAT

Käänne parempaan – USU: Yt-neuvottelujen piirissä harvinaisen vähän ihmisiä

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

SAK:n tuoreen puolivuotistilaston perusteella yt-neuvotteluiden alaisia henkilöitä oli Suomessa tammi–kesäkuussa 2017 reilusti alle 20 000.

Edellisen kerran yhtä vähän yt-neuvotteluiden piirissä olevia on ollut vuonna 2008. Henkilöstön vähennystarve viimeisen puolivuotiskauden aikana on ollut yt-neuvotteluissa alle 4 000 henkilöä. Määrä on alhaisin peräti 12 vuoteen.

Meneillään olevissa yt-neuvotteluissa on myös irtisanottu ihmisiä vähemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 2006: hiukan yli 2 000 henkilöä tammi–kesäkuussa 2017.

Sekä SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm että Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ovat sitä mieltä, että luvut kertovat selvästi Suomen talouden käänteestä parempaan.

– Tilastot kertovat, että tilanne yrityksissä on selkeästi parantunut, eikä henkilöstön vähentämistarpeita aiempien heikkojen vuosien tapaan ole, Pentikäinen toteaa.

”Tilanne on paljon paljon parempi” – Talouskriisien riepottelema Kreikka yrittää paluuta kansainvälisille lainamarkkinoille

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Kreikan parlamenttitalo Syntagma-aukiolla Ateenassa.

Talouskriisien riepottelema Kreikka yrittää tiistaina paluuta kansainvälisille lainamarkkinoille, kun se laskee liikkeelle viisivuotisen joukkovelkakirjalainan.

Edellisen kerran Kreikka laski liikkeelle joukkovelkakirjalainan vuonna 2014.

Kreikalla ei ole tällä hetkellä välitöntä tarvetta lainarahan saamiseen kansainvälisiltä lainamarkkinoilta, mutta markkinoille paluuta on pidetty tärkeänä psykologisena edistysaskeleena.

Kreikka on edelleen Euroopan vakausmekanismin lainatuen piirissä. Kuluvan kuun alussa Kreikalle päätettiin lainata 8,5 miljardia euroa erääntyvien velkojen maksamiseen. Kreikan tukiohjelma jatkuu ensi vuoden heinäkuuhun asti.

Paluuta on pidetty tärkeänä psykologisena edistysaskeleena.

Kreikan taloudessa on esiintynyt viime aikoina myönteisiä merkkejä. Maan talouden on arvioitu kasvavan tänä vuonna 2,1 prosenttia. Viime vuonna Kreikan talous ei kasvanut lainkaan.

EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici kiitteli maanantaina Kreikan tilanteen kehitystä.

– Kreikka oli uskomattoman taloudellisen ja rahoituksellisen myrskyn kourissa. Nyt tilanne on paljon paljon parempi, Moscovici sanoi ranskalaisen radiokanavan haastattelussa.

– Meidän täytyi luoda olosuhteet sijoittajien luottamukselle, ja sen me teimme. Oliko se liian kovakouraista? Todennäköisesti. Oliko se välttämätöntä? Sama vastaus, Moscovici jatkoi.

Tokmanni löysi uuden toimitusjohtajan Keskosta

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Halpahalliketju Tokmanni on nimittänyt Mika Rautiaisen uudeksi toimitusjohtajakseen. Rautiainen on työskennellyt Keskolla päivittäistavaratoimintojen johtotehtävissä vuodesta 2013. Hän aloittaa Tokmannin toimitusjohtajana viimeistään ensi vuoden alussa.

– Mikalla on kokemusta verkkokaupan ja mobiilipalvelujen rakentamisesta ja kehittämisestä kaupan alalla, sanoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Harri Sivula tiedotteessa.

Tokmanni kertoi kesäkuussa, että sen kannattavuus ei tänä vuonna kasva odotetusti vaan laskee edellisvuoteen verrattuna. Samalla yhtiö ilmoitti, että sen liikevaihto ei kasva odotetusti. Ongelmien syynä on yhtiön mukaan talven leutous ja kevätsesongin tuotteiden odotettua heikompi kysyntä.

Keskustelua aiheesta

IMF:n ennuste: USA:n talouskasvu laskee, Kiina, Eurooppa ja Japani piristyvät

Kuva: Lehtikuva

Maailmantalouteen tuo vakautta Kiinan, Euroopan ja Japanin piristynyt talouskasvu, kertoo Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) päivitetyssä talousennusteessaan. IMF:n mukaan Kiinan, Euroopan ja Japanin talouskasvu kompensoi Yhdysvaltojen laskevaa talousennustetta.

Riskejä maailmantalouteen tuo IMF:n mukaan muun muassa hidas palkkojen nousuvauhti, joka saattaa lisätä painetta globalisaation vastaiseen talouspolitiikkaan.

IMF pitää voimassa huhtikuussa julkaisemansa ennusteen, jonka mukaan maailmantalous kasvaa tänä vuonna 3,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,6 prosenttia.

IMF ennustaa Yhdysvaltojen talouden kasvavan kuluvana vuonna 2,1 prosentilla samoin kuin ensi vuonnakin. Euroalueen talouden se arvioi kasvavan tänä vuonna 1,9 prosentilla ja ensi vuonna 1,7 prosentilla.