Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Kim uhittelee ydinaseilla vallanvaihdon alla – Pohjois-Korea nimitellyt Bidenia ”raivotautiseksi koiraksi”

LEHTIKUVA / AFP

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vannoo maan vahvistavan ydinaseitaan, Pohjois-Korean valtionmedia kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kim otti asian esille maan johtavan puolueen tapaamisen päätöspuheessa.

KCNA-uutistoimiston mukaan Kim sanoi, että maa tekee kaikkensa rakentaakseen kaikkein voimakkaimman armeijan. Lisäksi Kimin kerrotaan kutsuneen Yhdysvaltoja maan suurimmaksi viholliseksi ja perustavanlaatuiseksi esteeksi vallankumouksen kehityksen tiellä.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että Pohjois-Korean johtaja pyrkii herättämään Yhdysvaltain pian virkaan astuvan presidentin Joe Bidenin hallinnon huomion. Pohjois-Korea on nyt vielä entistäkin eristäytyneempi, kun maa sulki rajansa koronaviruspandemian vuoksi.

Kim ei maininnut Bidenia nimeltä mutta sanoi, ettei Yhdysvaltojen politiikka Pohjois-Koreaa kohtaan muutu, oli vallassa kuka hyvänsä.

Johtajan mukaan Pohjois-Korea on saanut valmiiksi suunnitelmansa ydinsukellusveneestä. Lisäksi johtaja esitteli pitkän ostoslistan, jolla oli monenlaisia aseita.

Nykyisen johtajan aikana Pohjois-Korean aseohjelmat ovat laajenneet nopeasti, ja maalla on hallussaan ohjuksia, joiden kantomatka ulottuu Yhdysvaltoihin asti. Varusteluun on vastattu kiristämällä kansainvälisiä pakotteita.

Trumpin ja Kimin suhde on ollut myrskyisä.

Vuonna 2019 Kim ja Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump tapasivat Hanoissa huippukokouksessa, jossa ei kuitenkaan syntynyt sopua. Sen jälkeen ydinneuvottelut ovat olleet umpikujassa.

Trumpin ja Kimin suhde on ollut myrskyisä. Alkuun kaksikko uhkaili toisiaan sodalla ja halveksui toinen toistaan julkisesti, minkä jälkeen heidän välilleen kehkeytyi eriskummallinen diplomaattinen ystävyys, jonka aikana järjestettiin valtavaa mediahuomiota keränneitä tapaamisia.

Hallinnon vaihtuminen tuo Pohjois-Korealle uudenlaisia haasteita. Biden on kuvaillut Kimiä roistoksi, ja Pohjois-Korea on puolestaan kutsunut Bidenia raivotautiseksi koiraksi, joka pitäisi hakata kepillä kuoliaaksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE