Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Kiovassa vierailleilta ulkoministereiltä vahva lausunto: ”Tuomitsemme jyrkimmällä tavalla Venäjän hyökkäykset”

AFP / LEHTIKUVA / VALENTYN OGIRENKO

Usean Pohjoismaan ja Baltian maiden ulkoministerit vakuuttivat tiistaina antamassaan yhteisessä lausunnossa maiden jatkavan yhteistyötä tarjotakseen Ukrainalle sekä poliittista että käytännön tukea.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Lausunnossa mukana olivat maanantaina Kiovassa vierailleet ulkoministerit Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Islannista, Virosta, Latviasta ja Liettuasta sekä Ukrainan ulkoministeri.

Ulkoministerit tuomitsivat lausunnossa vahvasti Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa ja totesivat, että eivät koskaan tunnusta Ukrainan alueiden laitonta liittämisyritystä Venäjään.

-  Tuomitsemme jyrkimmällä tavalla Venäjän hyökkäykset siviilejä ja kriittistä infrastruktuuria, mukaan lukien energialaitoksia, vastaan, lausunnossa todettiin.

-  Nämä hyökkäykset siviilejä vastaan ​​ovat sotarikoksia.

ULKOMINISTERIT katsoivat tärkeäksi jatkaa kansainvälistä tukea, jonka pyrkimyksenä on parantaa Ukrainan ilmapuolustusta. Lisäksi he katsoivat, että Venäjään kohdistuvia sanktioita tulee edelleen vahvistaa.

Ministerit vaativat Venäjää vapauttamaan laittomasti maasta poistetut ja kiinni otetut ukrainalaissiviilit sekä hyökkäyksen aikana otetut panttivangit. Lausunnossa myös tuomitaan Venäjän ”vastuuton ja erittäin provokatiivinen” ydinaseretoriikka, Zaporizhzhjan ydinvoimalan miehittäminen ja hyökkäykset ydinvoimalaitoksiin.

Ukraina kertoi tiistaina saaneensa Ranskalta raskaita raketinheitinjärjestelmiä. LRU-mallin raketinheitinjärjestelmien kantama on jopa 70 kilometriä.

-  Ukrainan armeija on nyt entistä voimakkaampi, Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov tviittasi.

Viime kuukausina Ukraina on käyttänyt länsimailta saamiaan raketinheitinjärjestelmiä iskeäkseen komentokeskuksiin ja ammusvarastoihin Venäjän kontrolloimalla alueella.

Ukraina on pyytänyt tukijoiltaan lisää pitkän kantaman aseita ylläpitääkseen tasaista etenemistään taistelukentällä. Venäjän toistuvien ohjusiskujen myötä myös ilmapuolustusjärjestelmille on jatkuvaa tarvetta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE