Kirjallisuus
15.4.2020 07:20 ・ Päivitetty: 14.4.2020 14:29
Kirja-arvio: Äärettömyyteen ulottuva rautatie – Jörn Donner oli ehtymätön ideavuo
Tästä kirjailijasta, maailmanmannista ja filmimiehestä on puhuttu vuosikymmenet, mutta tähän asti hänestä ei ole ollut elämäkertaa. Nyt kun hän on kuollut, kuin tilauksesta ilmestyy kansalliskirjaston ylikirjastonhoitajan emeritus Kai Ekholmin lähes 400-sivuinen järkäle. Kirjoittaja on pannut hankkeen jalalle vuosikausia sitten, ja hänen mukaansa se on vaatinut rutosti jalkatyötä hajallaan oleviin aineistoihin. Kohteen itsensä kirjoittamaa ja hänestä kirjoitettua tekstiä on tuhottomasti tabloidien skandaaleja myöten. Ekholm on myös haastatellut Jörn Donneria useaan kertaan.
Tulos on vaikuttava, ja vaikka arvostelija olisi kitsas jakamaan kiitoksia, aseet on eepoksen edessä laskettava. Syynä sekin, että Ekholm ei ole hurmaantunut Donnerista, mutta tahtoo porautua sumuverhojen taakse olennaiseen. Eikä unohdu kysymys: miltä yhteiskunnalliselta pohjalta tämä Pohjoisrannan mies nousee? Määritellessä hän luistaa sormista kuin Kustavin meriahven. Hän antoi meille kaikkensa: rakkautensa, avioliittonsa, irtosuhteensa, sukulaisensa, ystävänsä, eritteensä, kalunsa, syöpänsä ja lopulta kuolemansakin. Ja koska hän ei uskonut tulevaan elämään, tässä on kaikki. Hän ei raihnaistuessaankaan kumarrellut Valamon ikoneja.
Kai Ekholm:
Jörn Donner, kuinka te kehtaatte
Docendo 2020
Donnerissa on Strindbergin piirteitä. Ruotsalaismestarikin teki kirjallisuutta kaikesta, avioliitoistaan, rakkauksistaan, vihamiehistään, bisneksistään ja ennen kaikkea itsestään. Mutta yksi suomalaiselta puuttuu: hän ei tullut hulluksi eikä lähtenyt Damaskon tielle. Ehkä tästä selittyy heidän kokoeronsa.
Ekholmin sanonta on hiukan journalistinen, paikoin retorinen, mikä sopii kohteeseen. Yhteenkin sivuun tekijä lataa useita aforistisia tiivistyksiä: ”Kirjallisuus on hiljaisuuden suodattamaa puhetta”, ”Kirjailija koeponnistaa todellisuutta, jotta meidän on helpompi elää”. Mutta niin saattaa kohdekin tehdä: ”Tyylin ja voiman, hengityksen pitävän tekstikokonaisuuden syntyminen on vaivan palkka”.
Donnerin voimana on jatkuva avoimuus uudelle, vaikka tulos ei aina ole viimeistelty. Hän on reportteri. Ekholmin mukaan kaikki aineisto on tasa-arvoista: triviaaleja yksityiskohtia seuraa syvällinen huomio. Ja pitäytyessän arkisuudessa kirjailija ei jätä lukijaa yksin, hän luo läsnäolon ja yhdistymisen kirjallisuutta.
Suomalaisen älymystön pihtipielet
Poika oli vasta parivuotias, kun oikeistoaktivisti Kai Donner kuoli 1935. Mutta ideologisen isänmurhan sankari teki vasemmistolaistumisellaan ja muilla provokaatioillaan. Paljon siinä oli porvarin ärsyttämistä, mutta juonne on syvempi. Oikeistopiirien historiannäkemystä Donner luonnehti ”äärettömyyteen ulottuvaksi rautatieksi”. Hänen maailmankatsomuksensa oli tämän suoraviivaisuuden mutkistamista.
Ekholm puhuu Donnerista sivistymättömyyden vastaisena taistelijana. Hän itse saattoi olla röyhkeä, mutta tärkeämpänä näen elinikäisen kamppailun tietämättömyyttä vastaan. Siksi hän alati luki ja kirjoitti. Siinä ei ole tilaa syvähenkisyyksille, vaan tiedon laajentamiselle. Nyt kun hän on vaiennut, voimistuu Duudsonien ja Putouksen perussuomalainen melu.
Elämäkerturi käyttää tilaa kohteensa vertaamiseen Matti Klingeen, osin perustellusti. Mikäli Suomessa on älymystöä, nämä kaksi hahmoa ovat vastakkaisilla seinillä. Klinge on valtiointellektuelli suoraan alenevassa polvessa J. V. Snellmanista: puhetapa, pukeutuminen, meriittien korostaminen, vastuunkanto sivistyneestä menosta. Tietoisena provokaattorina Donner kävi hänen hermoilleen. Klinge on arbiter, makutuomari, Donner vapaa älymystöläinen. Hän oli riippumaton, muusta kuin pääomasta.
Vanhemmiten Donnerin raiteet menivät yhä enemmän mutkalle. Sen monumentti on tunnustuskirja, tuhatsivuinen Mammutti (2013), jonka ruumiinavaukseen Ekholm keskittyy useaan otteeseen. Tekijä syyttää sitä lepsuksi ja suunnittelemattomaksi aiemmin veivattujen muistojen, kaunojen, seikkailujen ja poseerausten kärsäksi. Näen asian toisin: Donner tahtoi, kun kerran kustantaja salli, lyödä meidät tällä järkäleellä tainnoksiin. Ja toiseksi: mastodontti on yhtä moniaineksinen kuin kuuluisa elämä itse. Ei siinäkaan ole muuta järjestystä kuin tulo ja poistuminen pitkässä autossa.
Politiikan harlekiini
Vanha vasemmistodemari Atos Wirtanen veti 50-luvun taitteessa herraspojan lehtensä Ny Tidin toimittajaksi ja Kiilaan. Kommunistien mukana eristetylle taiteilijaryhmälle tulokas oli toivon merkki. Elvi Sinervo kirjoitti omistukseensa: ”Jörn, älä petä!”. Visiitti vasemmalle jäi ranskalaiseksi, mutta valmius vaihtaa poliittista paitaa säilyi. Hän oli kuin commedia del’arten harlekiini. Donner ehti elimissä edustaa SKDL:aa, demareita, RKP:ta ja olla sitoutumaton. Lähentyminen poliittista isänkotia, Suomenruotsia pantiin niissä piireissä merkille. Tuo ahdas huone (Merete Mazzarella) oli valmis juottovasikan teurastaen ottamaan vastaan tuhlaajapoikansa. Silti hän oli aina tulossa ”kotiin syyssateessa”. Vahvimman tukensa hän silti antoi länsimaiselle sosialidemokratialle tunnusmerkkeinään Willy Brandt ja Mauno Koivisto.
Donnerin nuorena ihaileman Bert Brechtin ”Vallankumouksellisen ylistyksen” mukaan tyytymättömyyden on istahdettava pöytään. Luulen että Donnerin jatkuvan tyytymättömyyden syy saavutuksistaan huolimatta oli, että hän oli syntynyt liian pieneen maahan maailman syrjäsaranassa. Hän olisi tahtonut olla Norman Mailer, joka sanelee maailmankirjallisuuden normit. Eikä reportteri Donner aina ehtinyt kuumimpaan paikkaan. Yön armeijat…
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.