Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

21.4.2020 16:32 ・ Päivitetty: 21.4.2020 16:32

Kirja-arvio: Kahden kerroksen väkeä

Aiemmin perinnöllisyystieteilijänä toiminut Ljudmila Ulitskaja (s. 1943) on Venäjän tunnetuimpia nykykirjailijoita.Hänen tuotantonsa keskeinen osa on nyt saatavilla suomeksi. Muun muassa hänen saamansa kansainväliset palkinnot osoittavat sanan olevan hallussa.

Esa Mäkijärvi

Novellikokoelma Köyhiä sukulaisia muistetaan Ulitskajan esikoisteoksena. Se julkaistiin vuonna jo 1993 Venäjän etsiessä turhaan itseään demokratiasta. Sen pahasti myöhässä olevan suomennoksen oheen on sentään lisätty pienoisromaani Sonetška (1995).

Kaikissa mukaan päässeissä tarinoissa seurataan tavallisen oloisia ihmisiä, enimmäkseen naisia, joilla on vahva yhteys metafyysiseen. Monet heistä ovat juutalaisia. Heillä on erityisen vaikeaa ateistisessa Neuvostoliitossa, jossa kaikki erilaisuus ja hengellisyys on virallisesti kielletty.

Säkenöivästä voimasta

Aloittelevaksi proosaksi Köyhiä sukulaisia on ihailtavan varmaa jälkeä eli Ljudmila Ulitskajan osaaminen tulee jo tässä hienosti esiin. Kirjan ongelmat liittyvätkin johonkin aivan muuhun kuin tekniikkaan, lähinnä tylsiin hahmoihin ja tarinoihin. Ulitskajalla kestää liian pitkään päästä asiaan. Kieli soljuu kyllä kauniisti. Proosassa ei olekaan mitään varsinaista vikaa, mutta se ei myöskään saa sukkia pyörimään jaloissa. Ulitskajaa useamman teoksen verran kääntäneen Arja Pikkupeuran suomennos on  jälleen moitteeton.


KIRJAT
Ljudmila Ulitskaja:

Köyhiä sukulaisia
Suom. Arja Pikkupeura
Siltala 2020, 187 s. 

Rivien välissä kritisoidaan voimakkaasti Neuvostoliittoa. Elämä jatkuu ja joskus jopa kukoistaa, vaikka poliittinen järjestelmä onkin mahdoton. Monia kohtia voi tulkita tästä näkökulmasta: ”Geneleä oli kohdannut hirvittävä onnettomuus: koko yksinkertainen, lujatekoinen ja järjellisesti rakentunut maailma oli menettänyt sisäiset yhteytensä ja muuttunut tunnistamattomaksi.” (s. 49)

Samaistumiseni Ulitskajan proosan tyylin olisi helpompaa, jos olisin kasvanut itänaapurimme kaltaisessa kaksoismerkitysten ja moraalisen hämmennyksen merkitsemässä maassa. Neuvostoliitto muokkasi voimakkaasti myös Ulitskajan itsensä identiteettiä. Hän esimerkiksi kuuluu ryhmään, jonka jäsenet ovat etnisesti ja kulttuurillisesti juutalaisia, mutta tunnustavat silti kristinuskoa.

Köyhien sukulaisten keskeisiksi valitut henkilöt hehkuvat selittämätöntä sisäistä varmuutta, mistä syystä heitä pidetään outoina. He kulkevat kaidalla tiellä poikkeamatta siltä. Heidän vahvuutensa perustuu heidän uskoonsa itseensä.

Tämän sielullisen voiman alkuperä jätetään arvoitukseksi ja lukijan pääteltäväksi, mikä luo tekstiin ristiriitaisen jännitteen: kirjailija pyrkii realismiin, mutta suosii samalla runollista tunnelmaa. Hänen hahmonsa eivät ole itsekkäitä ja irrallisia yksilöitä, kuten useat länsimaalaiset, vaan läheisemmässä yhteydessä maansa ja sukunsa historiaan.

Yksilön puolesta ja järjestelmää vastaan

Kaikki Köyhissä sukulaisissa on siis huolellisesti punnittua ja perusteltua. Moskovassa ja Israelissa asuva Ljudmila Ulitskaja on myös toistuvasti asettunut rohkeasti presidentti Vladimir Putinia vastaan. Kirjailija ei pelkää, mikä todistaa osaltaan Putinin diktatuurin olevan tulossa hitaasti tiensä päähän.

Köyhien sukulaisten kahdeksaa novellia seuraa lyhyt romaani Sonetška, jonka sankaritar kokee elävänsä todella vain lukiessaan kirjoja. Sitä tehdessä muu unohtuu: ”Hän vajosi kirjaan kuin tajuttomuustilaan, joka päättyi viimeisen sivun myötä.” (s. 123)

Ulitskajan kirjallisuudessa ei ole kuitenkaan kyse tällaisesta eskapismista, vaan hienovaraisesta hengellisyydestä ja poliittisuudesta. Hän on ajattelijana vahva ja varma. Köyhien sukulaisten sijaan suosittelen kuitenkin hänen pidempiä romaanejaan, kuten Daniel Steinia (2016), joka käsittelee holokaustia ja tavoittelee sovintoa suurten oppien, juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin, välille.

Ulitskajaa voisikin luonnehtia suureksi humanistiksi. Hän rakastaa ihmisiä ja heidän oikkujaan, kuten huomaa jo hänen tavastaan käsitellä esikoiskirjansa henkilöitä. Kieltäytyessään tuomitsemasta hän asettuu yksilön puolelle järjestelmää vastaan.

Hänen tuotantonsa valaa uskoa rakkauteen ja suvaitsevaisuuteen, vaikka kommunistit ja vanheneva Putin eivät niitä ehkä kannata. Ulitskajan hahmot löytävät lohtua yllättävistä paikoista: ”Keväisin hän käy Vostrjakovon hautausmaalla istuttamassa miehensä haudalle valkoisia kukkia, jotka eivät sinne koskaan kotiudu. […] Iltaisin hän asettaa kevyet sveitsiläiset lukulasit päärynämäisen turpealle nenälleen ja vajoaa suloisiin syvyyksiin, puistokäytävien varjoihin ja keväisiin vesiin.” (s. 186)

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU