Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

24.11.2023 17:18 ・ Päivitetty: 24.11.2023 17:18

Kiuru: ”Meillä oli tänään erityisen vaikea kokous”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei tilaa sosiaali- ja terveysministeriöltä selvitystä hallituksen valmistelemien sosiaaliturvaleikkausten yhteisvaikutuksista, kertoo valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.).

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kiurun mukaan asiasta äänestettiin valiokunnan kokouksessa ja äänin 9-8 valiokunta päätti olla tilaamatta selvitystä yhteisvaikutuksista.

Kiurun mukaan valiokunnan kokous oli vaikea, kun menettelytavoista käytiin kiistaa ja asioista äänestettiin useaan otteeseen.

- Kyllä itsekin jouduin kiinnittämään tähän huomiota, että meillä oli tänään erityisen vaikea kokous ja tunnelmat olivat kireänä, Kiuru sanoi toimittajille eduskunnassa.

Hallituksen sosiaaliturvaleikkausten yhteisvaikutukset ovat olleet huomion kohteena viime aikoina, kun oppositio on kritisoitunut hallitusta yhteisvaikutusten selvittämisen laiminlyömisestä.

Asia nousi esille näkyvästi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, missä SDP ehdotti, että eduskunta teettää kokonaisarvioinnin sosiaaliturvaleikkauksista pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen puolesta.

SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN oppositioryhmät tiedottivat tänään esittäneensä valiokunnalle, että valtioneuvoston on selvitettävä pikaisesti eduskunnan käsittelyssä olevien etuusheikennysten puuttuvat kokonaisvaikutusten arviot.

Oppositio katsoi, että leikkausten kasautuvat vaikutukset samoihin ihmisiin ja perheisiin tulee selvittää. Tiedotteen mukaan ensisijaisesti kyse on suurista leikkauksista asumistukeen ja työttömyysturvaan, sekä sosiaaliturvaetuuksien indeksijäädytyksestä neljäksi vuodeksi.

Ryhmien mukaan lisäksi tulee ottaa huomioon muut hallituksen esitykset, joilla on kasautuva vaikutus ihmisten toimeentuloon, kuten toimeentulotuen sekä kuntoutustuen leikkaus ja jälkihuollon ikärajan laskeminen. Myös esitysten alueelliset vaikutukset tulee arvioida.

Oppositioryhmien mukaan sosiaali- ja terveysministeriön teettämä kokonaisvaikutusten arviointi, johon muun muassa ministerit ovat viitanneet, sisältää taloudellisen arvion etuusleikkauksien ja verotuksen yhteisvaikutuksesta, mutta ei arvioi vaikutuksia ihmisten perus- ja ihmisoikeuksiin.

SDP:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton oppositioryhmät toteavat, että hallituspuolueista koostuva enemmistö tyrmäsi äänestyksessä lisätiedon saamisen valiokunnan käyttöön. ”Myöskään työttömyysturvaleikkausten ja indeksijäädytysten osalta hallituspuolueet eivät halunneet pyytää virkakunnalta laskelmia koskien kohtuuttomimpia yksilö- ja perhekohtaisia leikkauksia”, tiedotteessa sanotaan.

Valiokunnassa SDP:n kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kim Berg esitti esimerkiksi, että hallitus toisi eduskuntaan käsittelyyn oman arvionsa, miten varmistetaan, että leikkaukset eivät kasvaisi samoille henkilöille kohtuuttomalla tavalla.

”Hallituksen tulee kertoa, minkä yli menevät sosiaaliturvan leikkaukset ovat kohtuuttomia, ja niitä ei tehdä.” Berg esitti yhteisvaikutuksista myös julkista kuulemista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU