Nyheter

Kock om medborgarinitiativen som röstades ner: ”Tragiskt med tanke på demokratin”

Riksdagen röstade idag om två medborgarinitiativ: medborgarinitiativet om avgiftsfri andra stadiets utbildning och medborgarinitiativet om att slopa aktiveringsmodellen. Finlands svenska socialdemokrater FSD beklagar att båda initiativen förkastades i riksdagen.

ABL

 

– Det är tragiskt med tanke på demokratin att medborgarinitiativet om avgiftsfri andra stadiets utbildning förkastades på detta sätt av regeringspartierna. Det är talande att de inte ville ta ställning i sak, utan slog ifrån sig frågan om jämlika utbildningsmöjligheter genom att peka på formfel.

–  Andra stadiets d v s gymnasie- och yrkesutbildning är grundläggande utbildning i dagens värld. För socialdemokraterna är det självklart att alla unga ska ha rätt till andra stadiets utbildning utan avgifter för läromedel och material, säger FSD:s ordförande Viktor Kock.

 

Medborgarinitiativet om att slopa aktiveringsmodellen samlade på bara en månad nästan 141 000 namn. Aktiveringsmodellen har liksom befarades endast fungerat som en nedskärning av arbetslöshetsunderstödet, någon effekt på sysselsättningen kan inte påvisas.

– Regeringen fortsätter bestraffa arbetslösa för arbetslösheten i stället för att satsa på att hjälpa dem tillbaka till arbetslivet.

– Även om riksdagen idag röstade ner medborgarinitiativen har finländarna i riksdagsvalet möjlighet att rösta för avgiftsfri andra stadiets utbildning och för slopad aktiveringsmodell, säger Viktor Kock.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE