Politiikka

Kohu sotaharjoituksista jatkuu – SDP:n Mika Kari: ”Soini siunaa Niinistön vähättelyn”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Mika Kari  avautuu blogissaan puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) toiminnasta USA:n sotaharjoitusasiassa.

Karin mukaan Niinistön johtama puolustusministeriö epäonnistui USA:n kanssa tehtävän lentosotaharjoituksen tiedottamisessa.

– Asia vuoti medialle ennen kuin puolustusvaliokunta kuuli harjoituksesta. Kymmeniä eri harjoituksia sisältävä laaja paketti on edelleen puolustusvaliokunnassa käsiteltävänä. Tästä huolimatta ministeri on antanut julkisuuteen sellaisen kuvan, että valiokunta olisi asian käsitellyt, ilman suurempaa kiinnostusta.

Karin mukaan valiokunta käsittelee asiaa edelleen, toisin kuin ministerin mediassa esitetyistä kommenteista voisi päätellä.

– On mielenkiintoista on, että samaan aikaan kun sekä puolustus- että ulkoministeri Timo Soini (ps.) vähättelevät asiaa ja siitä syntynyttä kohua, he kuitenkin molemmat pitävät tämän kaltaista harjoitustoimintaa ainutlaatuisena. Stryker-miehistönkuljetusvaunujen vierailusta ministeri Niinistö totesi, että ei ole tietoinen aiemmasta vastaavasta vierailusta, ja ministeri Soini totesi hävittäjäosaston vierailusta, että se on laajempi kuin aikaisemmat hävittäjäkäynnit.

Kolmeenkymmeneen vuoteen Suomessa ei ole ollut sellaista tilannetta, että puolustusministeri ja ulkoasiainministeri edustaisivat samaa puoluetta.

Niinistö toteaa omassa blogissaan, että ”on tärkeää, että kaikki keskeiset puolustuspolitiikkaa Suomessa valmistelevat tahot saavat riittävästi ja oikea-aikaisesti tietoa myös kansainvälisistä harjoituksista. Eduskunnan ulko- ja puolustusvaliokuntien tietotarpeet on tältäkin osin otettava huomioon”.

– Olen tästä täysin samaa mieltä puolustusministerin kanssa. Ongelma vain on, että näin tässä juuri ei ole toimittu. Puolustusministerin sanat ja teot eivät kohtaa.

Karin mukaan epäselväksi on edelleen jäänyt muun muassa se, onko harjoittelun välittämien ulkopoliittisten signaalien arviointi tehty huolella.

– Kolmeenkymmeneen vuoteen Suomessa ei ole ollut sellaista tilannetta, että puolustusministeri ja ulkoasiainministeri edustaisivat samaa puoluetta. Nyt ulkoasiainministeri Soini siunaa puolustusministeri Niinistön vähättelyn asian ulkopoliittisista vaikutuksista. Tämä herättää kysymyksen siitä, onko harjoitustoiminnan valmistelu ja ulkopoliittisten vaikutusten arviointi tehty riittävällä objektiivisuudella.

Kari huomauttaa, että tieto harjoituksista kesti tulla ulkoasianvaliokuntaan ja puolustusvaliokuntaan kaksi ja puoli kuukautta.

– Harjoitustoiminta olisi kannattanut esitellä viivyttelemättä valiokunnille ja julkisuuteen kokonaisuutena, ei kuten nyt, osin vuotaen ja kolmessa erässä.

Kari pitää kuitenkin hyvänä, että presidentti Sauli Niinistö on ottanut asiaan julkisesti kantaa ja todennut, että eduskunnan tiedonsaantia on syytä parantaa ja että harjoitustoiminnan kriteerejä tulee tarkistaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat