Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Koko henkilöliikenne aiotaan avata kilpailulle vaiheittain vuoteen 2026 mennessä – liikkeelle E-Suomen taajamaliikenteestä

STT:n tietojen mukaan rautateiden matkustajaliikenteen kilpailun avaaminen aloitetaan Etelä-Suomen taajamaliikenteestä. Koko henkilöliikenne aiotaan avata kilpailulle vaiheittain vuoteen 2026 mennessä. Taajamaliikenteen kilpailutuksen avaaminen on tarkoitus sovittaa yhteen Helsingin seudun liikenteen lähijunaliikenteen kilpailutuksen kanssa.

Lisäksi VR:stä suunnitellaan eriytettäväksi kolme erillistä yhtiötä, jotka olisivat kalustoyhtiö, kunnossapitoyhtiö sekä kiinteistöyhtiö.

Asiasta kertoi tänään ensimmäisenä Iltalehti. Sen mukaan kilpailun avaaminen edellyttää Liikenne- ja viestintäministeriön sekä VR:n välisen sopimuksen neuvottelemista uudelleen, sillä VR:llä on tällä hetkellä yksinoikeus matkustajaliikenteen hoitamiseen vuoden 2024 loppuun saakka.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) pitää puoliltapäivin lehdistötilaisuuden rautateiden henkilöliikenteen tulevista muutoksista. Paikalla ovat myös VR:n toimitusjohtaja Rolf Jansson ja HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

VR:n mediasuhdejohtaja Mika Heijari sanoo STT:lle, että yhtiö ei kommentoi asiaa julkisuudessa ennen ministerin tiedotustilaisuutta.

STT kertoi maaliskuussa, että aikeet VR:n pilkkomisesta ja matkustajaliikenteen avaamisesta kilpailulle ovat aiheuttaneet eripuraa hallituksen sisällä. STT:n lähteiden mukaan silloiset perussuomalaiset olivat jyrkästi eri mieltä Bernerin mallista, jossa VR:stä eriytetään kolme erillistä valtionyhtiötä. STT:n tietojen mukaan keväällä perussuomalaiset vastustivat erityisesti kalustoyhtiötä.

Kalustoyhtiö liittyy oleellisesti kilpailun avaamiseen, koska sen tehtäväksi olisi tulossa vaunujen ja veturien vuokraaminen myös muille toimijoille kuin VR:lle. Uuden kaluston hankkiminen olisi VR:n mahdollisille kilpailijoille valtava investointi.

Lisää aiheesta

Tähän vaikuttaa myös se, että Suomen raideleveys poikkeaa monista muista maista.

STT–HETA HASSINEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE