Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Kokoomukselta ärhäkkä vaade sähköverkkoyhtiöistä – tuotto alas jopa 70%

Thinkstock

Kokoomuksen eduskuntaryhmä esittää lakialoitteessaan remonttia sähkön siirtohintojen pistämiseksi kuriin. Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman on vastannut lakialoitteen valmistelusta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Hallitus on tuomassa eduskunnalle lähiaikoina esityksen siirtohintojen hillitsevistä toimista. Siirtohinnat ovat keskimäärin kaksinkertaistuneet viimeisen vuosikymmenen aikana.

– Suomi on talouskriisissä. Verkkoyhtiöiden monopolituottojen reipas laihdutus paikkaisi tuntuvasti suomalaisten ostovoimaan lähivuosina osuvaa lommoa. Tarjoamme aloitetta yhteistyön pohjaksi hallituspuolueiden kanssa asian hoitamiseksi eduskunnassa, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo puolueen tiedotteessa.

– Verkkoyhtiöiden tuotto kokonaisuutena voisi näin jopa puolittua ja esimerkiksi Carunan tuotto pudota 70 prosenttia, mikä näkyisi asiakkaan lompakossa, Vestman sanoo.

– Myös verkkoyhtiöiden yli-investointeihin on puututtava tiukemmin kuin hallitus on esittänyt. Jakeluverkon on hyvä olla asutuskeskuksissa maan alla, mutta mitä syvemmälle latva-alueille mennään, sitä järjettömämmäksi maakaapelointi muuttuu. Ensinnäkin haja-asutusalueiden asiakkaille on säädettävä mahdollisuus poiketa vapaaehtoisesti säävarmuuden laatutasosta korvausta vastaan. Näin kalliin maakaapeloinnin kustannukset eivät vyöry asiakkaiden maksettaviksi. Toiseksi on säädettävä valvontamenetelmien taloudellisesta kannustimesta välttää turhia investointeja, hän  jatkaa.

Kokoomus esittää sähkönsiirron korotuskaton  laskemista 5 prosenttiin. Hallitus on pidentämättä verkkoyhtiöiden alijäämän tasoitusjaksoja nykyisestä neljästä vuodesta kahdeksaan vuoteen, mitä kokoomus vastustaa katsoen sen olevan sähkönkäyttäjien maksettavaksi tulevaa piilovelkaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
23.2.2021
Eduskunnan turvallisuusjohtaja vuosi itse Sipilän tapausta koskevat turvakameranauhat medialle – pääsihteeri Paavola: ”Tämä on häneltä poikkeuksellinen päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE