Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kokoomuksesta vaatimus: “On otettava askelia kohti Euroopan liittovaltiota”

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki sanoo, että Italian poliittisen myllerryksen keskellä pitää kiinnittää huomiota pääomapakoon, joka on ollut maassa käynnissä jo kuukausia. Italian Target2-velka on hänen mukaansa suurempi kuin koskaan.

Demokraatti

Demokraatti

Target2 on euroalueen maksujärjestelmä. Sen kautta pankit voivat välittää euromääräisiä maksuja toisilleen reaaliajassa.

“Target2-saldot eivät ole suoria tulonsiirtoja vaan vakuudetonta, nyt nollakorkoista velkaa ilman eräpäivää. Target2:n kautta kansalliset keskuspankit voivat velkaantua teoriassa loputtomasti Euroopan keskuspankille (EKP)”, Lepomäki kirjoittaa Helsingin Sanomissa.

Lepomäen mukaan Suomen saatava maksujärjestelmästä vastaa valtion ja kuntien yhteenlaskettua budjettia, 60–70 miljardia euroa.

“Tämän summan Suomi voisi teoriassa menettää maksujärjestelmän kautta, jos euroalue hajoaisi. Todennäköinen tappio olisi kuitenkin pienempi.”

Lepomäki kirjoittaa, että tappioita muodostuisi myös silloin, jos keskuspankkien taseessa olevia valtion velkoja nollattaisiin.

“Vaikka ­Euroopan keskuspankki voi teoriassa toimia negatiivisella pääomalla, kansalliset keskuspankit toden­näköisemmin pääomittaisivat sitä. Kansallisia keskuspankkeja, kuten Suomen Pankkia, olisi tuolloin puolestaan pääomitettava valtion budjetista. Tämä on suomalaisen veronmaksajan kannalta todennäköisempi riski kuin kymmenien miljardien menetys euroalueen hajotessa.”

Lepomäen mielestä terveet pääomamarkkinat edellyttäisivät paluuta aikaan, jossa riskillä on hinta. Poikkeuksellisista keskuspankkitoimista tulee hiljalleen luopua.

“Keskuspankkien kautta syntyvistä vastuista ei ole koskaan äänestetty eduskunnassa. Päätös taloudellisesta yhteisvastuusta on palautettava demokraattiseen prosessiin.”

Pankkien ja valtioiden välisen kohtalonyhteyden purkaminen vie Lepomäen mukaan aikaa.

“Se tuskin onnistuu ilman velkajärjestelyjä. Samalla on otettava askelia kohti Euroopan liittovaltiota, jossa markkinaosapuolet kantavat rahoitusriskit veronmaksajien sijaan.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE