Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kokoomus muuttunut ”erittäin paljon” – Näkkäläjärvi haluaa inhimillisempää talouspolitiikkaa

SDP:llä on ollut hyvä puoluesihteerionni, totesi puolueen entinen puheenjohtaja Paavo Lipponen onnitellessaan Mikkel Näkkäläjärveä tämän valinnan jälkeen. Lipponen on ollut aikanaan itsekin ehdolla puoluesihteeriksi.

Simo Alastalo

Demokraatti

Heikki Sihto

Demokraatti

Lipponen toivoi SDP:ltä, ja Näkkäläjärveltä, tiukkaa, mutta myös maltillista oppositiopolitiikkaa. Sitä on luvassa. Näkkäläjärvi pitää SDP:n oppositiopolitiikan perusreseptinä Orpon hallituksen haastamista lujasti sen ajamista epäoikeudenmukaisista asioista ja oman vaihtoehdon tarjoamista.

– Aiheita riittää varmasti. Mielestäni olisi järkevää miettiä muutama pääteema, joissa profiloidutaan ja jotka ovat kaikkein hankalimpia asioita. Näitä ovat etenkin hallituksen puuttuminen hyvinvointivaltion ydinasioihin tai työelämän pelisääntöjen perusasioihin, Mikkel Näkkäläjärvi linjaa.

SDP:n pitää tietenkin kantaa huolta myös julkisesta taloudesta ja rakentaa huolella oma, oikeudenmukaisempi vaihtoehto sopeutuksille, mitä lähivuosina tarvitsee tehdä.

NÄKKÄLÄJÄRVI näkee kokoomuksen muuttuneen viimeisinä vuosina oikeistolaisemmaksi ja konservatiivisemmaksi. Tämä näkyy jo siitä, mitä kokoomus on ollut valmis tekemään pitääkseen hallituksen pystyssä. Hän sanoo kokoomuksen olevan valmis ”sietämään aika paljon ja tulee varmaan sietämään aika paljon jatkossakin”, jotta saa omat päätavoitteensa ja työnantajaleirille tärkeät tavoitteet läpi.

– Kokoomus on hyväksynyt rasistisia kirjoituksia, rasismilla flirttailua ja hyökkäyksiä vapaata mediaa vastaan. Se kertoo siitä, että kokoomukselle on tärkeintä viedä näitä työnantajapuolelle tärkeitä tavoitteita eteenpäin, heikentää ammattiyhdistysliikkeen asemaa, tehdä isoja leikkauksia ihmisten palveluihin ja sosiaaliturvaan ja jakaa samaan aikaan veronkevennyksiä kaikkein hyvätuloisimmille, Näkkäläjärvi listaa.

Edellisestä huolimatta Näkkäläjärvi pitää mahdollisena, että kokoomuksen ja SDP.n välit voivat nykyisestä parantua. Hän korostaa toimivia keskusteluyhteyksiä puoluejohdon edustajien kesken.

– Uskon, että sitä pystytään kyllä nyt ylläpitämään ja kehittämään riippumatta siitä, että SDP on oppositiossa ja kokoomus on pääministeripuolue. Keskusteluyhteyden pitää olla laajalti auki.

Suurempi edellytys välien lämpenemiselle on, että maltti voittaisi kokoomuksessa.

– Jos sivistysporvareita vielä on, he voisivat ottaa tomeran otteen siihen, ettei tämä ole se kokoomus mitä moni kokoomuslainen on toivonut. Kokoomus on muuttunut esimerkiksi Kataisen ajoista erittäin paljon.

Talouspolitiikkaan tarvittaisiin inhimillisyyttä.

MITÄ kokoomuksessa pitäisi tapahtua, että SDP voisi mennä samaan hallitukseen kokoomuksen kanssa?

Näkkäläjärvi pitää tämän edellytyksenä kokoomuksen maltillistumista ja rakentavampaa suhtautumista erityisesti talous- ja työelämäpolitiikassa.

– Talouslinja on yksi. Talouspolitiikkaan tarvittaisiin inhimillisyyttä. On puhuttu paljon siitä, että onko SDP mennyt vasemmalle mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että kokoomus on mennyt paljon oikealle. Kyllähän tuo kokoomuksen sopeutusohjelma on kova. Ei siellä ole vero- ja tulopuolella julkisen talouden sopeutusehdotuksia, joilla saataisiin kaikkein hyväosaisimpia myös osallistumaan. Päinvastoin siellä on veronkevennyksiä. Sopeutustoimet keskittyvät niihin, jotka haittaavat kaikkein pienituloisimpia ja tavallisia työssäkäyviä ihmisiä.

Näkkäläjärvi nostaa esimerkiksi hallituksen talouspolitiikan epäinhimillisyydestä yhdistelmän, jossa asumistuesta leikataan yli 300 miljoonaa euroa ja samaan aikaan yritetään puolittaa toimeentulotuen saajien määrä.

– Toinen iso asia on se, että en näe SDP:n pystyvän hyväksymään pätkätöiden tai ihmisten irtisanomisen helpottamista tai sitä, että vuoden määräaikaiset sopimukset eivät tarvitse enää perustetta.

– Tärkeää on myös työmarkkinoiden kulttuuri, se, että asioista pitäisi sopia ja neuvotella yhdessä. Ei toimia niin, että ilmoitetaan ammattiyhdistysliikkeelle, että saatte tulla työryhmään mutta hallitus lopulta päättää. Hallitus on heikentämässä myös luottamusmiesten asemaa mikä tulee lisäämään paikallista sanelua.

NÄKKÄLÄJÄRVI uskoo rakentavansa puolueen uuden puheenjohtajan Antti Lindtmanin kanssa toimivan ja hyvän tiimin. He tuntevat toisensa yli kymmenen vuoden ajalta.

– Olen nähnyt Antin työskentelyä eduskuntaryhmän puheenjohtajana läheltä, kun osallistuin nuorisoliiton puheenjohtajana puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän työhön viikoittain. Tunnen Antin ihmisenä ja myös hänen työskentelytapansa.

– Näen, että puoluesihteerin pitää olla puoluejohdon ja koko liikkeen luottopelaaja, jonka voi laittaa kentälle ratkaisuhetkillä hyökkäämään tai puolustamaan. Rakentamaan peliä tai vääntämään kulmissa. Koen, että olen sellainen.

Näkkäläjärvi valittiin puoluesihteeriksi Lapin piiristä, josta harvemmin on noustu tuohon tehtävään. Edellisen kerran Lapin piiristä valittiin puoluesihteeriksi Ulpu Iivari.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE